Με την πρώτη ματιά στον γενέθλιο χάρτη σου, μπορεί να αναρωτηθείς, τι είναι όλες αυτές οι γραμμές και τι σημαίνουν. Όπως επίσης, όταν διαβάζεις αστρολογικές προβλέψεις, βρίσκεις έννοιες που δεν σου φαίνονται ευνόητες, όπως για παράδειγμα ότι η νέα Σελήνη είναι η σύνοδος του Ήλιου με τη Σελήνη, ή σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ένας πλανήτης κάνει τετράγωνο με κάποιον άλλον.

Ποιες είναι οι πλανητικές όψεις της αστρολογίας;

Οι πέντε κύριες πλανητικές όψεις στην αστρολογία είναι η σύνοδος, το εξάγωνο, το τρίγωνο, το τετράγωνο, και η αντίθεση. Θα δούμε τι σημαίνει το καθένα, αλλά ουσιαστικά, μια όψη αντιπροσωπεύει μια σχέση μεταξύ των θέσεων δύο πλανητών, πόσες μοίρες δηλαδή απέχουν μεταξύ τους.

Κάθε όψη μιλά για ένα συγκεκριμένο θέμα, μία συγκεκριμένη σχέση μεταξύ πλανητών. Κάποιες όψεις τις αισθανόμαστε με λίγο περισσότερη ένταση, η οποία όμως μπορεί να προσφέρει κάποια ευκαιρία για ανάπτυξη και κάποιες άλλες όψεις, μπορεί να έχουν περισσότερη ευκολία, οι οποίες προσφέρουν μία συμπληρωματική ενέργεια και εύνοια.

Μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτές τις όψεις μέσα στους δικούς μας χάρτες, αλλά σε καθημερινή βάση, οι πλανήτες στον ουρανό σχηματίζουν πολύ τακτικά όψεις μεταξύ τους, επηρεάζοντας την ενέργεια της ημέρας ή και ολόκληρης χρονικής περιόδου. Οι όψεις των πλανητών είναι, επίσης, σημαντικές όταν σκεφτόμαστε την αστρολογική συμβατότητα μεταξύ δύο ανθρώπων.

Το όφελος της κατανόησης των όψεων, έστω και λίγο, είναι ότι μπορεί να είσαι σε θέση να έχεις μεγαλύτερη αποδοχή για τις «σκληρές» όψεις όπως είναι τα τετράγωνα, οι αντιθέσεις και οι σύνοδοι. Με τη γνώση, μπορείς να προσπαθήσεις να κατανοήσεις και εν τέλη να αποδεχτείς τις εσωτερικές σου «διαφωνίες» ή / και «συγκρούσεις». Η επίγνωση σού επιτρέπει να αναδείξεις τα δυνατά σου σημεία και να αντιμετωπίσεις τις αδυναμίες σου.

Σύνοδος

Μια σύνοδος συμβαίνει όταν δύο πλανήτες ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους στο ίδιο ζώδιο (εκτός αν βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα κομβικό σημείο, ο ένας πλανήτης στο τέλος ενός ζωδίου και ο άλλος στην αρχή του επόμενου ζωδίου) ή κοντά στην ίδια ζωδιακή μοίρα. Ωστόσο, οι ακριβείς σύνοδοι είναι πάντα οι ισχυρότεροι.

Όταν οι πλανήτες βρίσκονται σε σύνοδο, οι ενέργειές τους αναμειγνύονται, ενισχύοντας τα θέματα που σχετίζονται με αυτούς τους πλανήτες και το ζώδιο στο οποίο βρίσκονται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς μπορεί να αλλάξει τη συνολική επίδραση αυτού του πλανήτη στον χάρτη και τη ζωή ενός ατόμου.

Για παράδειγμα, αν ένα άτομο έχει την Αφροδίτη δίπλα στον Ήλιο του, επηρεάζει σημαντικά την προσωπικότητά του. Ένας Κριός, για παράδειγμα, με την Αφροδίτη δίπλα στον Ήλιο του θα είναι βαθιά διαφορετικός από έναν Κριό που έχει τον Άρη δίπλα στον Ήλιο του (ή κανέναν πλανήτη δίπλα στον Ήλιο του).

Ενώ οι σύνοδοι συνήθως θεωρούνται ευνοϊκές, μπορεί να εξαρτηθεί από τους εμπλεκόμενους πλανήτες. Έτσι, για παράδειγμα οι σύνοδοι που περιλαμβάνουν την Αφροδίτη ή τον Δία είναι πιθανώς πιο ωφέλιμες από αυτές που αφορούν τον Άρη ή τον Κρόνο. Όμως κάθε σύνοδος, ακόμη και η πιο προκλητική, εξυπηρετεί έναν σκοπό στη ζωή μιας ψυχής. Μας βοηθούν να αναπτυχθούμε, να μάθουμε και μας δίνουν ορισμένα χαρακτηριστικά και δεξιότητες που είναι μοναδικά πολύτιμα για την εξέλιξή μας.

Εξάγωνο

Τα εξάγωνα εμφανίζονται όταν οι πλανήτες απέχουν μεταξύ τους 60 μοίρες (ή πολύ απλά όταν απέχουν μεταξύ τους δύο ζώδια – ένας πλανήτης στους Διδύμους κάνει εξάγωνο με πλανήτες στον Λέοντα). Τα ζώδια που απέχουν μακριά το ένα από το άλλο, με αυτήν την απόσταση των 60 μοιρών, είναι συμπληρωματικά και τα εξάγωνα θεωρούνται ευνοϊκές συνδέσεις μιας και οι ενέργειες συνεργάζονται αρμονικά (τα συμπληρωματικά ζώδια είναι τα ζώδια της γης με αυτά του νερού ή τα ζώδια της φωτιάς με αυτά του αέρα).

Τα ζώδια και οι πλανήτες που εμπλέκονται με εξάγωνα συνήθως αποκαλύπτουν τις θετικές τους ενέργειες ή τις θετικές πλευρές μεταξύ τους και μπορούν να αλληλοβοηθηθούν για την καλύτερη ανάδειξη της συνεργασίας τους. Ο Άρης που εμπλέκεται σε ένα εξάγωνο, για παράδειγμα, συνήθως δίνει δράση, θάρρος και πρωτοβουλία στον άλλο πλανήτη με τον οποίο σχηματίζει εξάγωνο.

Τετράγωνο

Τα τετράγωνα θεωρούνται συχνά δύσκολες όψεις, άβολες ή προκλητικές. Δημιουργούνται όταν οι πλανήτες απέχουν 90 μοίρες (τρία ζώδια). Οι ενέργειες με αυτήν την όψη, συγκρούονται επειδή όχι μόνο τα στοιχεία είναι ασύμβατα (νερό και αέρας, για παράδειγμα), αλλά και τα ζώδια βγάζουν κάποιο ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να έχει την Αφροδίτη στον ωροσκόπο του (ανερχόμενο ζώδιο). Αυτή είναι μια πολύ ευνοϊκή τοποθέτηση, αλλά αν τετραγωνίζει τον Κρόνο ή τον Άρη, θα συμπεριφερθεί εντελώς διαφορετικά από ό,τι αν σχημάτιζε τρίγωνο με τον Δία.

Τα τετράγωνα συχνά θα έχουν ως αποτέλεσμα οι εν λόγω πλανήτες να δείχνουν τις σκιώδεις πλευρές τους παρά τις εύκολες. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα τετράγωνα δημιουργούν αντίσταση, απογοήτευση και σύγκρουση, [με] τον πιο αρνητικό ή κυρίαρχο πλανήτη στο τετράγωνο να ασκεί συνήθως την πιο εμφανή επιρροή.

Ενώ τα τετράγωνα είναι προκλητικές όψεις, είναι αυτά που μαζί με τις αντιθέσεις, δημιουργούν γεγονότα, ενεργοποιούν καταστάσεις και μας «καλούν» σε προσωπική εργασία. Μας προσφέρουν μια ευκαιρία να φέρουμε τις σκιές μας στο φως για να θεραπευτούμε.

Τρίγωνο

Τα τρίγωνα σχηματίζονται από πλανήτες που απέχουν μεταξύ τους 120 μοίρες (τέσσερα ζώδια). Τα ζώδια που απέχουν μεταξύ τους τέσσερα ζώδια, είναι πάντα στο ίδιο στοιχείο – όπως για παράδειγμα τα ζώδια της φωτιάς μεταξύ τους ή τα ζώδια της γης, γεγονός που κάνει τα τρίγωνα μια πιο ευνοϊκή και αρμονική όψη. Στην περίπτωση των τριγώνων, οι πλανήτες συνεργάζονται ακόμα καλύτερα από τα εξάγωνα.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα τρίγωνο της Αφροδίτης (τον πλανήτη της αγάπης) με τον Δία (τον πλανήτη της τύχης) σε γενέθλιο χάρτη, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το άτομο αυτό είναι τυχερό στην αγάπη στη ζωή του.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να έχεις ένα «μεγάλο τρίγωνο», το οποίο συμβαίνει όταν έχεις τρεις πλανήτες που σχηματίζουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο στο χάρτη σου. Αν έχει; έναν πλανήτη σε κάθε ζώδιο ενός στοιχείου (σε απόσταση 120 +/- 10 μοιρών το ένα από το άλλο), έχεις ένα μεγάλο τρίγωνο, το οποίο είναι μια μεγάλη ευλογία και επιτρέπει στην ενέργεια να ρέει εύκολα μεταξύ των τριών πλανητών.

Για παράδειγμα, ένας Ήλιος στον Ταύρο, με Σελήνη στον Αιγόκερω και Αφροδίτη στην Παρθένο έχει ως αποτέλεσμα τη συναισθηματική ευκολία και σταθερότητα, με τη φύση αυτών των επιμέρους δώρων να εξαρτάται από την φύση των πλανητών αλλά και των ζωδίων που βρίσκεται κάθε πλανήτης.

Αντίθεση

Η εξίσου σημαντική όψη της αντίθεσης, οι οποίες σχηματίζονται όταν οι πλανήτες απέχουν 180 μοίρες μεταξύ τους – δηλαδή όταν οι πλανήτες βρίσκονται σε απέναντι ζώδια – θεωρείται γενικά μια σκληρή όψη, με ενεργή την συμμετοχή μας στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι αντιθέσεις, έχουν ως αποτέλεσμα την αίσθηση της «τραμπάλας» στην προσωπικότητα κάποιου (όταν εντοπίζονται σε γενέθλιους χάρτες) ή όταν ενεργοποιούνται από διελεύσεις πλανητών με γενέθλιου πλανήτες. Όπως για παράδειγμα, αν κάποιος είναι Παρθένος, η τρέχουσα διέλευση του Κρόνου από τον Ιχθύ θα δημιουργήσει αντιθέσεις.

Τα άτομα που δέχονται αυτές τις επιρροές, συχνά ταλαντεύονται από το ένα άκρο στο άλλο, κάτι που μπορεί να είναι άβολο ή απογοητευτικό, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο καθώς οι πλανήτες δημιουργούν μία συνεχόμενη και κουραστική έλξη-απώθηση.

Ωστόσο, οι αντιθέσεις είναι λίγο πιο εύκολες να διαχειριστούν από τα τετράγωνα. Η αντίθεση δημιουργεί ένα είδος πολικότητας, όπου το κλειδί για τη διαχείριση της αντίθεσης είναι η αξιοποίηση της στοιχειώδους συμβατότητας των δύο πλανητών. Μπορούμε δηλαδή να βρούμε το μέσο, το κοινό έδαφος και να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις αντίθετες ενέργειες. Το τετράγωνο, δημιουργεί ανταγωνιστικές ενέργειες από ποιότητες συχνά άγνωστες. Ένα ζώδιο της φωτιάς που δέχεται τετράγωνα από ζώδιο του νερού, δεν αναγνωρίζει εύκολα την ποιότητα του υγρού στοιχείου. Έτσι η δυσκολία στην αποδοχή και κατανόηση αυτού που του συμβαίνει, γίνεται πιο αργά ή πιο πιεστικά.