Η λάθος θερμοκρασία στην πλύση δεν επηρεάζει μόνο την καθαριότητα και τη διάρκεια ζωής των ρούχων, αλλά έχει αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και στην τσέπη σου. Παρακάτω σου έχουμε τις κατάλληλες θερμοκρασίες για το κάθε τύπο ρούχου, ώστε να διατηρείς την αρχική τους όψη και να μυρίζουν φρεσκάδα. 

Πλύσιμο ρούχων στους 60°C

Ο κάθε τύπος υφάσματος πρέπει να πλένεται σε διαφορετική θερμοκρασία και αυτός είναι και ο λόγος που το πλυντήριο ρούχων σου δίνει την επιλογή διαφορετικών θερμοκρασιών. Συνήθως, η επιλογή αυτή γίνεται με βάση το υλικό του ρούχου και το πόσο λερωμένο είναι. Το καυτό νερό είναι το πιο αποτελεσματικό για να απομακρύνει λεκέδες και βρωμιές από τα ρούχα για αυτό και οι ειδικοί συνηθίζουν να λένε ότι όσο πιο μεγάλη η θερμοκρασία τόσο καλύτερο το πλύσιμο.

Επίσης, σκοτώνει τα μικρόβια, απομακρύνει και τους πιο δύσκολους λεκέδες από τα λευκά ρούχα και είναι ιδανικό για πολύ λερωμένα ρούχα όπως οι στολές εργασίας ή τα αθλητικά ρούχα. Ωστόσο, πρέπει πάντα να είσαι προσεκτική, καθώς μπορεί να συρρικνώσει κάποια υφάσματα ή να ξεθωριάσει κάποια άλλα.

Αν δεν είσαι βέβαιη για την επιλογή της θερμοκρασίας, μπορείς να ανατρέξεις στην ετικέτα για τις ειδικές οδηγίες πλυσίματος. Είναι πολύ σημαντικό βέβαια να γνωρίζεις ότι όσο πιο καυτό το νερό τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται, το οποίο σημαίνει πως έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και αυξάνει και το κόστος του ρεύματος. 

Πλύσιμο ρούχων στους 40°C

Για τα περισσότερα ρούχα, η πιο ασφαλής επιλογή είναι οι 40°C, καθώς καθαρίζονται αποτελεσματικά χωρίς να καταστραφούν, δεν συρρικνώνονται και δεν ξεθωριάζουν. Αυτή η θερμοκρασία είναι ιδανική για τα βαμβακερά, τα λινά και τα συνθετικά ρούχα.

Παράλληλα, έχει λιγότερο αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και χρειάζεται λιγότερη ενέργεια, συνεπώς είναι πιο οικονομική επιλογή. Ωστόσο, η σωστή θερμοκρασία εξαρτάται πάντα από τις οδηγίες πλυσίματος του κάθε ρούχου, το είδος του πλυντηρίου και την ποσότητα του απορρυπαντικού. 

Πλύσιμο ρούχων στους 20°C

Εάν σε ενδιαφέρει το αποτύπωμά σου στο περιβάλλον, καλό θα ήταν να πλένεις τα ρούχα σε χαμηλότερη θερμοκρασία και υψηλότερες στροφές, καθώς σπαταλάς λιγότερη ενέργεια και ελαχιστοποιείς το αποτύπωμα του άνθρακα. Σύμφωνα με ειδικούς, το 90% της κατανάλωσης ενέργειας του πλυντηρίου ρούχων οφείλεται στο ζεστό νερό, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως αν στα 4 από τα 5 πλυντήρια που βάζεις χρησιμοποιείς κρύο νερό, σώζεις τόσα χρήματα με τα οποία θα μπορούσες να φυτέψεις χιλιάδες δέντρα.

Αυτή η θερμοκρασία δεν συρρικνώνει και δεν καταστρέφει τα υφάσματα. Για τον λόγο αυτό επίλεξέ το για ευαίσθητα ρούχα, μάλλινα και σουτιέν. Παράλληλα, είναι η καλύτερη λύση για ανοιχτόχρωμα υφάσματα ή πολύ σκούρα, καθώς δεν τα ξεθωριάζει. Ωστόσο, πρέπει να ξέρεις ότι το κρύο νερό δεν απομακρύνει τους λεκέδες και γενικά δεν καθαρίζει πολύ καλά τα ρούχα, αλλά αν το προτιμάς χρησιμοποίησε ειδικά απορρυπαντικά ή πρόσθεσε λίγο απορρυπαντικό πάνω στο λεκέ και τρίψε με το χέρι, πριν το βάλεις στο πλυντήριο.