Ο διαλογισμός είναι αδιαμφισβήτητα μια ισχυρή μορφή εσωτερικής αυτοθεραπείας. Η πρακτική του μπορεί να ανακουφίσει από το στρες, να βελτιώσει την ψυχική υγεία και να σε γειώσει. Το καλύτερο πράγμα σχετικά με την πρακτική του διαλογισμού είναι ότι ο καθένας μπορεί να την ακολουθήσει ανεξάρτητα από το ποιος είναι και σε τι κατάσταση βρίσκεται. Ωστόσο, αν μόλις ξεκίνησες να ανακαλύπτεις τον υπέροχο κόσμο του μπορεί να έχεις απορίες, όπως πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώνεις κάθε μέρα, ώστε να δεις αποτελέσματα.

Πόση ώρα πρέπει να κάνεις διαλογισμό

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αφιερώνοντας στις πρακτικές του διαλογισμού καθημερινά 13 λεπτά, αυτό μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στη συνολική διάθεση του ατόμου. Οι συμμετέχοντες της έρευνας κλήθηκαν να διαλογιστούν και να μετρήσουν τις σωματικές και ψυχικές επιδράσεις μετά από 13 λεπτά διαλογισμού για 8 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά! Οι συμμετέχοντες της έρευνας ανέφεραν σημαντικήμείωσητων αρνητικών συναισθημάτων ενώ παράλληλα μπόρεσαν να μεγιστοποιήσουν τα επίπεδα της προσοχής τους, να βελτιώσουν τη νόηση και τη μνήμη τους και βίωσαν μειωμένα επίπεδα άγχους. Αυτό οδήγησε φυσικά σε μεγάλη βελτίωση της συνολικής ψυχικής τους υγείας.

Τα καλά νέα, όμως, δεν σταματούν εδώ. Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι συμμετέχοντες που ασκούσαν διαλογισμό για δύο μήνες είχαν πιο ουσιαστικές βελτιώσεις στη διάθεση τους σε σύγκριση με την ομάδα που είχε οδηγίες να διαλογιστεί για μόλις ένα μήνα.

Από τα αποτελέσματα λοιπόν είναι ασφαλές να πούμε ότι η βέλτιστη διάρκεια του διαλογισμού μπορεί να είναι 10-13 λεπτά.

Ωστόσο, η συνολική επιστημονική αντίληψη για το πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να διαλογίζεσαι δείχνει ότι ακόμη και μια συνεδρία διαλογισμού 7-10 λεπτών κάθε μέρα ή δύο φορές την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη νόηση, τη μνήμη και τη διάθεσή σου, ειδικά αν είσαι αρχάριος στον διαλογισμό.

Το τι είναι αρκετό για εσένα, λοιπόν, εξαρτάται από τους προσωπικούς σου στόχους και το στυλ της πρακτικής σου. Για παράδειγμα, αν είσαι αρχάρια ή ο κύριος στόχος σου είναι να μειώσεις το άγχος, οι έρευνες δείχνουν ότι 10 λεπτά διαλογισμού την ημέρα είναι αρκετά για να αποκομίσεις σημαντικά οφέλη.

Μπορεί να γνωρίζεις άτομα που διαλογίζονται για πολλές ώρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι για να μπορούν να αφιερώνουν τόσο χρόνο και να μην αποσπάται η προσοχή τους έχουν εξασκηθεί πολλά χρόνια, καθώς δεν έχει νόημα να κάνεις διαλογισμό για πολλή ώρα, ενώ η σκέψη σου δεν βρίσκεται εκεί 100%. Είτε διαλογίζεσαι για 10 λεπτά είτε για 45 το «κλειδί» είναι η συνέπεια.

Αν αναρωτιέσαι πόσος καιρός θα χρειαστεί για να δεις κάποια αποτελέσματα, πρέπει να θυμάσαι ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και θα βιώσει διαφορετικά την επίδραση του διαλογισμού. Το πιο σημαντικό είναι να διαλογίζεσαι καθημερινά.

Υπάρχει ιδανική στιγμή για να διαλογιστείς;

Η επιλογή της στιγμής που θα διαλογιστείς εξαρτάται και πάλι από προσωπικές επιλογές και φυσικά από το πρόγραμμα σου. Βρες κάποια ώρα της μέρας που θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις την πρακτική σου. Όποια στιγμή κι αν επιλέξεις, έχει οφέλη.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τον πρωινό διαλογισμό καλύτερο. Θέτοντας την ενσυνειδητότητα και την αυτοφροντίδα ως προτεραιότητα στην ημέρα σου σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι πιθανό να διακόψει τη ρουτίνα σου και θα έχεις χρόνο να προετοιμαστείς με κατάλληλη ψυχολογία. Επίσης, ολοκληρώνοντας τον διαλογισμό σου το πρωί θα είσαι σίγουρη ότι έχεις παραμείνεις συνεπής σε αυτή τη συνήθεια.

Από την άλλη πλευρά, ο διαλογισμός το βράδυ μπορεί να σε βοηθήσει να σβήσεις από το μυαλό σου όλες τις πληροφορίες που έλαβες μέσα στην ημέρα, να επαναφέρεις την ησυχία στο μυαλό σου και να ετοιμαστείς για ύπνο με καθαρή σκέψη.