Το αλάτι της ζωής μας είναι οι σχέσεις μας. Είναι η πηγή της δύναμης, της ενέργειας και της διασκέδασης μας. Και ενώ περισσότερη προσοχή τραβάνε οι ερωτικές σχέσεις στη ζωή μας, το ίδιο, αν όχι και περισσότερο σημαντικές είναι οι πλατωνικές! Εκείνες, δηλαδή, που η βάση τους είναι ο πλατωνικός έρωτας.

Τι είναι ο πλατωνικός έρωτας;

Ο πλατωνικός έρωτας είναι ένας τύπος αγάπης, που είναι μη σεξουαλικός και μη ρομαντικός, ενώ εξακολουθεί να είναι βαθύς, στενός και ουσιαστικός. Η πλατωνική αγάπη περιγράφει έναν δεσμό που χαρακτηρίζεται από ειλικρινή σύνδεση, οικειότητα και φροντίδα.

Έμπνευση της ονομασίας αποτελεί ο φιλόσοφος Πλάτωνας, το έργο του οποίου διατύπωνε τη φύση της αγάπης και τις υψηλότερες μορφές της. Το έργο του Πλάτωνα αντιλαμβανόταν τους πιο φωτισμένους τύπους αγάπης ως υπερβατικούς πέρα από το σώμα και συνδεόταν με την ψυχή και την σοφία. Εξαιτίας αυτού, η ιδέα της πλατωνικής αγάπης συνδέθηκε με την ύπαρξη μιας ισχυρής, συναισθηματικά στενής σύνδεσης που υπερβαίνει τη σεξουαλικότητα και τον ρομαντισμό.

Στις μέρες μας χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό για να περιγράψουμε τις στενές, βαθιές μας σχέσεις, από τις οποίες απουσιάζει το σεξ και ο ρομαντισμός. Όπως για παράδειγμα η σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, μέντορα και μαθητή κ.ο.κ. Ο πλατωνικός έρωτας αφαιρεί το σεξ και τον ρομαντισμό από την εξίσωση, ενώ εξακολουθεί να περιλαμβάνει παρόμοια επίπεδα εγγύτητας, δέσμευσης και φροντίδας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η πλατωνική αγάπη δεν είναι μια κατώτερη μορφή αγάπης από τη ρομαντική αγάπη, η οποία περιλαμβάνει τον ρομαντισμό και τη σεξουαλική επαφή.

Αν, λοιπόν, πιστεύεις ότι ο όρος πλατωνικός έρωτας είναι κατάλληλος να περιγράψει κάθε φιλική σου σχέση, αυτό δεν είναι αλήθεια. Η πλατωνική αγάπη δηλώνει ένα βαθύ επίπεδο εγγύτητας, αγάπης, κατανόησης, επικοινωνίας, ειλικρίνειας, διαφάνειας και οικειότητας, στοιχεία που δεν βρίσκεις σε όλες τις φιλικές σχέσεις.

Πώς καταλαβαίνεις ότι μια σχέση είναι πλατωνική;

Για να καταλάβεις αν μια σχέση στη ζωή σου είναι αρκετά βαθιά και μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλατωνική αναζήτησε τα εξής σημάδια μέσα σου:

  • Ενδιαφέρεσαι για την ευεξία του άλλου ατόμου.
  • Είσαι διατεθειμένη να αλλάξεις το πρόγραμμα σου για να βοηθήσεις το άλλο άτομο.
  • Σου αρέσει να περνάς χρόνο με το άλλο άτομο και νιώθεις συναισθηματικά συνδεδεμένη μαζί του.
  • Μπορείτε να ανοιχτείτε ο ένας στον άλλον για τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας και αποδέχεστε ο ένας τον άλλον.
  • Αισθάνεστε σαν να γνωρίζεστε όλη σας τη ζωή και θέλετε να είστε ο ένας στο μέλλον του άλλου.
  • Δεν έχεις ρομαντική και σεξουαλική διάθεση απέναντι του.
  • Μπορείς να του εκφράσεις την αγάπη σου.

Γιατί είναι σημαντικές οι πλατωνικές σχέσεις;

Όπως προαναφέραμε οι πλατωνικές σχέσεις είναι το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, σημαντικές με τις ρομαντικές σχέσεις και όχι αδίκως, καθώς έχουν πολλά να μας προσφέρουν.

Ενισχύουν τη σωματική και την πνευματική υγεία μας

Οι ισχυρές, πλατωνικές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευημερία. Αρκετές έρευνες συνδέουν την ύπαρξη μιας υψηλής ποιότητας κοινωνικής ζωής γεμάτης στενές σχέσεις, οι οποίες δεν είναι οικογενειακές ή ρομαντικές, με ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για την ψυχική υγεία. Το ενδιαφέρον είναι ότι επωφελούν και τη σωματική, καθώς έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν τη μακροζωία, μειώνουν τον κινδύνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιώνουν τη γνωστική υγεία. Σαφώς και μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης και το αίσθημα μοναξιάς.

Το αίσθημα μοναξιάς το μειώνουν καθώς προσφέρουν ευκαιρίες για ευχαρίστηση, συντροφικότητα και μια γενική αίσθηση ότι ανήκουμε στη ζωή μας. Η πλατωνική φιλία επιτρέπει να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι, να συζητάμε ιδέες και να αισθανόμαστε γενικά παρόντες στη ζωή. Οι φίλοι φέρνουν φρέσκες προοπτικές και νέες εμπειρίες, οι οποίες βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε, συμπεριφερόμαστε και βιώνουμε τον κόσμο.

Εκτός όμως από τις όμορφες εμπειρίες, οι πλατωνικές φιλίες λειτουργούν επίσης ως μια σημαντική πηγή φροντίδας, προοπτικής και συμβουλών έξω από τις ρομαντικές μας σχέσεις, αλλά βέβαια και σχετικά με αυτές! Δεδομένης της επικράτησης των τοξικών σχέσεων, η ύπαρξη ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης στο οποίο μπορούμε να στηριχτούμε είναι αναγκαία.

Λιγότερη πίεση στις ρομαντικές σχέσεις

Το να έχουμε πλατωνικές σχέσεις μπορεί να αποφορτίσει τις ρομαντικές μας σχέσεις από την ανάγκη να ικανοποιήσουμε κάθε αλληλοεξαρτώμενη ανάγκη μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ανάγκες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από ένα άτομο, πράγμα φυσιολογικό και υγιές.

Για παράδειγμα, ίσως ο/η σύντροφός σου να μην ακούει το ίδιο είδος μουσικής με εσένα, οπότε το να έχεις έναν πλατωνικό φίλο με τον οποίο μπορείς να πηγαίνεις σε συναυλίες και να ξετρελαίνεστε για τα νέα άλμπουμ που κυκλοφορούν. Ή ίσως ο/η σύντροφός σου μπορεί να κουράζεται από τις ατελείωτες συζητήσεις σχετικά το εργασιακό δράμα που ζεις τον τελευταίο καιρός, αλλά να έχεις έναν στενό φίλο που έχει αστείρευτη υπομονή και είναι καλός ακροατής.

Διατηρούνται ευκολότερα

Οι πλατωνικές μας σχέσεις είναι συνήθως λιγότερο φορτισμένες από τις ρομαντικές μας σχέσεις, καθώς δεν ζούμε με αυτό το άτομο καθημερινά και επομένως δεν έχουμε τις ίδιες προσδοκίες. Μπορεί επίσης να είναι ωραίο να έχεις μια αμοιβαία αγαπητική, υποστηρικτική σχέση με κάποιον που δεν βασίζεται στο σεξ ή στις προσδοκίες για ρομαντισμό. Μπορείτε απλά να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου χωρίς απώτερα κίνητρα και αυτό είναι κάπως αναζωογονητικό.