Διανύουμε την πιο κατανυκτική εβδομάδα του χρόνου, σύμφωνα με τη χριστιανοσύνη. Οι επιτάφιοι θα γεμίσουν και φέτος λουλούδια, οι ύμνοι θα αντιχήσουν μέσα σε κάθε εκκλησία, οι λαμπάδες θα ανάψουν με το Άγιο Φως. Όλα αυτά τα τελετουργικά δίνουν στις πρώτες ημέρες της άνοιξης μια πολύ ιδιαίτερη χροιά. Μια χροιά που μπορεί να κάνει ακόμα και λιγότερο θρήσκα άτομα να νιώσουν μια εσωτερική αλλαγή αυτές τις ημέρες.
Κι ενώ υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στη θρησκεία και την πνευματικότητα, η βασική τους ομοιότητα είναι η πίστη σε μια ανώτερη δύναμη. Σε κάτι που υπάρχει πάνω από τον άνθρωπο και μας συνδέει όλους σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Αυτό ακριβώς είναι και το χαρακτηριστικό που κάνει κάθε είδος πνευματικότητας έναν πολύτιμο σύμμαχο στη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας.
Εκεί που πολλοί αναρωτιούνται «γιατί;» και γεμίζουν με άγχος, η πνευματικότητα δίνει τις δικές της απαντήσεις. Είναι θέλημα Θεού; Πεπρωμένο; Είναι κάρμα; Ή ο τρόπος που εκφράζεται το σύμπαν; Όταν κανείς πιστεύει πως υπάρχει ένα νόημα πίσω από κάθε δυσκολία, τότε η ψυχική του ανθεκτικότητα δεν μπορεί παρά να πολλαπλασιάζεται και η ανάγκη να ανακαλύψει αυτό το «νόημα» και να το «εγκρίνει» αποδυναμώνεται.
Η πνευματικότητα, ακόμα, πολύ συχνά συνδέεται με τις αξίες και την κοσμοθεωρία μας. Μπορεί να μάς βοηθήσει να δώσουμε απάντηση σε ένα δίλημμα, να πάρουμε μια σημαντική απόφαση, να επιλέξουμε τον τρόπο που θα αντιδράσουμε σε κάποιο γεγονός αλλά και να βρούμε γαλήνη με όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Μας διδάσκει την ενσυναίσθηση και τη συμπόνοια για τον ίδιο μας τον εαυτό και για τους άλλους.
Κι αν όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ θεωρητικά, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες που διερευνούν τη σχέση της ψυχικής υγείας με την πνευματικότητα και τα αποτελέσματα «μιλούν» από μόνα τους.
Μια αναφορά 214 διαφορετικών ερευνών διαπίστωσε πως, αποδεδειγμένα, η πνευματικότητα αυξάνει την εσωτερική δύναμη, τη συναισθηματική ανακούφιση, τη γαλήνη και την ελπίδα του ατόμου, ενδυναμώνοντάς τις φυσικές ψυχικές του άμυνες απέναντι στις προκλήσεις. Ως αποτέλεσμα, έχει παρατηρηθεί μείωση του άγχους και των συμπτωμάτων κατάθλιψης αλλά και αντοχή απέναντι στον θυμό και τις ενοχές.
Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα, δε, διαπίστωσε πως όσο πιο έντονα πνευματικό είναι ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.
Σύμφωνα και με την επιστήμη, λοιπόν, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα επίπεδα πνευματικότητας συνυπάρχουν με υψηλότερα επίπεδα ψυχικης υγείας και ποιότητας ζωής. Μάλιστα, με το πέρασμα του χρόνου, η εξάσκηση της πνευματικότητας τους εξοπλίζει με όλο και περισσότερους τρόπους για να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες. Κι αν κανείς σκεφτεί πως η πνευματικότητα μπορεί να εκφράζεται μέσα από τη συχνή προσευχή, τις συζητήσεις με το παρεάκι που δημιουργείται στο προαύλιο της εκκλησίας, την πρακτική της γιόγκα είτε τον διαλογισμό κάθε πρωί, γίνεται ακόμα πιο σαφές πόσο ευεργετικές για την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία μπορούν να είναι όλες αυτές οι συνήθειες.
Η πνευματικότητα, τελικά, δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την επαφή μας με τον Θεό, το Σύμπαν, το Όλον, τον Ανώτερο Εαυτό, τους Προγόνους. Είναι η επαφή με το συλλογικό ασυνείδητο, με τη ζωτική ενέργεια, με την ίδια μας την πεμπτουσία. Και ως τέτοια, προσφέρει βαθιά θρέψη στην ψυχή και το συναίσθημά μας και χρωματίζει τη ζωή μας με μια αύρα «μαγείας» που δίνει νόημα στα πάντα.
Όποιες λοιπόν κι αν είναι οι πνευματικές και θρησκευτικές σου πεποιθήσεις, άφησε τη θεραπευτική τους δύναμη να σε κατακλύσει και αυτή την άνοιξη.