Όσο συναρπαστική μπορεί να είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης για κάθε γυναίκα, αποτελεί παράλληλα και μία κατάσταση όπου συντελούνται καταιγιστικές ορμονικές, ανοσολογικές και μεταβολικές αλλαγές στον οργανισμό της. Πολλές από αυτές επιφέρουν μεταβολές στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια της εγκύου, μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας, ευχάριστες ή μη.

Ωστόσο, η ευαίσθητη κατάσταση της εγκυμονούσας (και κατ’ επέκταση θηλάζουσας), παράλληλα με την ευθραυστότητα της ζωής που κυοφορεί, καθιστούν δύσκολη ή μη δεοντολογική την εφαρμογή πολλών από τις σύγχρονες θεραπείες φροντίδας, αναδόμησης ή αντιγήρανσης του δέρματος της γυναίκας στην πέραν της εγκυμοσύνης περίοδο της ζωής της, μας λέει ο Dr Ιωάννης Παπαγγελόπουλος MD, PhD, Δερματολόγος-Δερματοχειρουργός, CEO Hairtransplant Clinic, Επικεφαλής τμήματος μεταμόσχευσης μαλλιών νοσοκομείου Υγεία, Διδάκτωρ Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η απόφαση για θεραπευτικές παρεμβάσεις αξιολογείται βάσει του οφέλους που θα προκύψει από αυτές, ζυγίζοντας πάντα τον πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο και τη μέλλουσα μητέρα ή θηλάζουσα. Ο βασικός λόγος αυτής της διστακτικής στάσης οφείλεται αποκλειστικά στα ελλιπή στατιστικά δεδομένα από μελέτες θεραπειών και φαρμάκων σε εγκύους.

Θεραπείες προσώπου στην εγκυμοσύνη: Ποιες ενδείκνυνται

Ωστόσο, υπάρχει μία σειρά θεραπειών-παρεμβάσεων, που θεωρούνται σημαντικά ασφαλείς για γυναίκες, που βρίσκονται στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, όπως:

  1. Καθαρισμός δέρματος προσώπου με χρήση ατμού και ενυδάτωση.
  2. Μηχανική δερμοαπόξεση με διαμάντι, μικροκρυστάλλλους ή hydrodermabrasion και όχι με εφαρμογή κερατολυτικών οξέων (και οπωσδήποτε χωρίς τη χρήση ρετινοειδών, που θεωρούνται υπεύθυνα για τερατογόνο δράση).
  3. Μεσοθεραπεία προσώπου-σώματος, ενέσιμη ή μη (dermapen ή υπερήχου), με χρήση πολυβιταμινούχων διαλυμάτων, χωρίς υαλουρονικό οξύ.
  4. Laser αποτρίχωσης (με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου), καθώς δεν εκπέμπει επιβλαβή ιοντίζουσα ακτινοβολία, αλλά δέσμη φωτός που δεν διεισδύει σε βάθος. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο θεράπων γυναικολόγος παροτρύνει την εγκυμονούσα να προβεί σε αποτρίχωση με laser της περιγεννητικής περιοχής για την αποφυγή- καταπράυνση εστιών θυλακίτιδας.
  5. Laser CO2 (το οποίο επίσης έχει επιφανειακή διείσδυση στο δέρμα παράλληλα με την αιμοστατική του δράση) κυρίως για αφαίρεση περιγεννητικών βλαβών από HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων), που ενδέχεται να μεταδώσουν τον ιό στο νεογνό κατά τον τοκετό.

Επιπρόσθετα, η ορμονικής αιτιολογίας υπέρχρωση του δέρματος στο μέτωπο, τις παρειές και τη μύτη (μέλασμα-μάσκα της εγκυμοσύνης) καθιστούν απαραίτητα αφ’ ενός τον περιορισμό ή αποφυγή της ηλιοέκθεσης, ειδικότερα τις επικίνδυνες ώρες, καθώς και τη συστηματική χρήση αντηλιακής κρέμας υψηλής προστασίας στις εν λόγω περιοχές. Το μέλασμα, ενώ συχνά περιορίζεται μετά τον τοκετό, ενδέχεται να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με το πέρας της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.