Οι περιοχές Natura 2000 αποτελούν ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας σπάνιων ή και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και οικοσυστημάτων. Αποτελεί το πιο σημαντικό σκέλος της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Το δίκτυο Natura 2000 ιδρύθηκε το 1992 και αποτελείται από 2 κατηγορίες. Αφενός από τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» για την Ορνιθοπανίδα και από τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)».

Οι περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε συνολικά 446 περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και απλώνονται σε κάθε γωνιά της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι περιοχές αφορούν το 28% της χερσαίας έκτασης και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της Ελλάδας.

Οίτη

Ένας προορισμός ιδανικός για μονοήμερες -και όχι μόνο- αποδράσεις από την Αθήνα, η Οίτη, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Στην Οίτη βρίσκουμε συνολικά τρεις περιοχές του Δικτύου Natura και συγκεκριμένα: ο «Εθνικός Δρυμός Οίτης – Κοιλάδα Ασωπού», ο «Εθνικός Δρυμός Οίτης» και το «Φαράγγι Γοργοποτάμου».

Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

Natura 2000 πάρκο Αλοννήσου

Keith Luke / Unsplash

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και σήμερα είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Το Πάρκο χωρίζεται σε ζώνες ανάλογα με το επίπεδο προστασίας και το είδος της επιτρεπόμενης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η περιοχή του Πάρκου είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους για την μεσογειακή φώκια (Monachus monachus). Ένα είδος, δηλαδή, που είναι από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στο κόσμο.

Αν θέλετε να ζήσετε μια ακόμα πιο ιδιαίτερη εμπειρία, υπάρχει η δυνατότητα να συμβάλετε στην προστασία του Πάρκου μέσω του εθελοντισμού. Η γκάμα των δραστηριοτήτων που μπορεί να απασχολήσει έναν εθελοντή είναι ευρεία και μπορεί να περιλαμβάνει από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση έως και τις δράσεις πεδίου.

Περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα: Λίμνη Καστοριάς ή Λίμνη Ορεστιάδα

natura 2000 λίμνη Καστοριάς

Pixabay

Ένα ακόμη σημαντικό φυσικό τοπίο που ανήκει το δίκτυο Natura 2000. Πέρα από τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ειδών πουλιών που φιλοξενεί, είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Ελλάδας, στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν σήμερα έναν από τους σπανιότερους οικότοπους του Ευρωπαϊκού χώρου.

Αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους υγρότοπους της χώρας και εκεί αναπαράγονται ή διαχειμάζουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πουλιών.

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών

Natura 2000 Πρέσπες

Andreas Motsios / Unsplash

Η Πρέσπα και συγκεκριμένα μια έκταση 256,9 τ. χλμ. ανακηρύχθηκε ως ο «Εθνικός Δρυμός Πρεσπών» από το 1974. Ωστόσο, από το 2009 χαρακτηρίζεται ως «Εθνικό Πάρκο Πρεσπών». Σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού καθώς και του Όρους Βαρνούντα συγκαταλέγεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «NATURA 2000».

Το καταπράσινο τοπίο, τα νησάκια και τα ψαροχώρια αλλά και το ότι αποτελεί ένα θησαυρό χλωρίδας και πανίδας, καθιστούν την περιοχή τόσο ξεχωριστή. Οι λίμνες φιλοξενούν δραστηριότητες τόσο για τους λάτρεις της φύσης, της φωτογραφίας, του bird watching, της ορειβασίας και της κωπηλασίας.

Στις Πρέσπες απαντούν πάνω από 40 είδη θηλαστικών, περί τα 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ιχθύων. Ενώ, στην πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Επίσης, όσον αφορά την ορνιθοπανίδα σημαντική είναι η παρουσία του ροδοπελεκάνου και του αργυροπελεκάνου, με τον τελευταίο να είναι σπάνιο είδος παγκοσμίως.