Αν χάνεσαι σε μια καθημερινότητα γεμάτη υποχρεώσεις και αθλητικές προπονήσεις που σε αφήνουν με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο στο τέλος της μέρας, τότε ξέρεις καλά πως ο καλύτερος σου φίλος είναι το ξηρό σαμπουάν. Έχεις μάλιστα φροντίσει να έχεις μια συσκευασία ταξιδιωτικού μεγέθους σε κάθε τσάντα, αλλά και στο αμάξι. Και πραγματικά το θαυματουργό μπουκαλάκι σου έχει λύσει τα χέρια!

Ο τρόπος που λειτουργεί είναι να απορροφά την περίσσεια λιπαρών ουσιών, βρωμιάς και οσμών από το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά, κάνοντας τα να δείχνουν πιο καθαρά και με περισσότερο όγκο τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να λουστείς. Είναι όμως ασφαλές για την υγεία του τριχωτού η καθημερινή σχεδόν χρήση του ξηρού σαμπουάν; Ή μπορεί να έχει και παρενέργειες;

Η καθημερινή χρήση του ξηρού σαμπουάν, έχει και κάποιες παρενέργειες που κανείς μας δεν θέλει.

Ερεθισμοί

Ορισμένα ξηρά σαμπουάν περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής ή να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα ή ερεθιστική δερματίτιδα. Τα αρώματα, τα συντηρητικά κ.ά. που υπάρχουν στο προϊόν είναι όλα κοινά ερεθιστικά. Εάν έχεις δερματίτιδα του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί να εκδηλωθεί με ερυθρότητα, κνησμό, κάψιμο ή απολέπιση.

Φραγμένοι θύλακες τρίχας

Η τακτική χρήση του ξηρού σαμπουάν, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε φραγμένους θύλακες μαλλιών και συσσώρευση στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να παγιδεύσει ρύπους, έλαια και νεκρά κύτταρα του δέρματος, προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα όπως η θυλακίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των θυλάκων της τρίχας.

Ξηρότητα

Το ξηρό σαμπουάν έχει σχεδιαστεί για να απορροφά το λάδι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση των φυσικών ελαίων που διατηρούν το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η υπερβολική χρήση του ξηρού σαμπουάν μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά, εύθραυστα μαλλιά και σε ανισορροπία του τριχωτού της κεφαλής, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα και δυσφορία.

Αναποτελεσματικός καθαρισμός

Ενώ το ξηρό σαμπουάν μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση της περίσσειας λιπαρότητας, δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο καθαρισμού με το παραδοσιακό σαμπουάν και το νερό. Το να βασίζεσαι αποκλειστικά στο ξηρό σαμπουάν χωρίς τακτικό λούσιμο των μαλλιών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα λιγότερο καθαρό τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε οσμές, ανάπτυξη βακτηρίων και ένα ανθυγιεινό περιβάλλον στο τριχωτό της κεφαλής.

Αλλοίωση του χρώματος των μαλλιών

Ορισμένα ξηρά σαμπουάν, ιδίως εκείνα με χρωματιστές φόρμουλες, μπορούν να αλλοιώσουν την εμφάνιση των βαμμένων μαλλιών. Για παράδειγμα, τα ανοιχτόχρωμα ξηρά σαμπουάν μπορεί να αφήσουν ένα λευκό υπόλειμμα στα σκουρόχρωμα μαλλιά. Οι χρωματισμένες εκδοχές, από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζωντάνια και τη διάρκεια ζωής της βαφής των μαλλιών.

Αναπνευστικές ασθένειες και καρκίνο

Τα ξηρά σαμπουάν μπορεί να περιέχουν ίνες αμιάντου και πυριτικό μαγνήσιο σε μορφή σκόνης. Μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για αναπνευστικές ασθένειες και καρκίνο.

Ποια είναι η σωστή χρήση;

Για να αποφύγεις τη φθορά των μαλλιών και τη συσσώρευση υπολειμμάτων στο τριχωτό της κεφαλής, κράτα το μπουκάλι περίπου 15 εκατοστά από το κεφάλι σου και ψέκασε μόνο όσο χρειάζεται. Μόλις τελειώσεις με τον ψεκασμό, κάνε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σου ή πέρασε τα δάχτυλά σου ανάμεσα από τα μαλλιά, για να βεβαιωθείς ότι το ξηρό σαμπουάν απλώνεται ομοιόμορφα και δεν φαίνεται.

Οι ειδικοί συνιστούν να μην το χρησιμοποιείς περισσότερο από δύο ημέρες στη σειρά, αλλά και όχι περισσότερο από 3 μήνες κάθε φορά, για να αποφύγεις τη φθορά του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών.