Είναι μερικές περίοδοι στη ζωή σου που ξυπνάς και πραγματικά είσαι έτοιμη να αδράξεις τη μέρα. Δεν μπορεί τίποτα να μπει εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και τους στόχους που έχεις θέσει για τη ζωή σου. Επιτυγχάνεις στη δουλειά σου, πετυχαίνεις τους μικρούς σου προσωπικούς στόχους, ενώ παράλληλα η προσωπική σου ζωή βρίσκεται σε πλήρη ισορροπία και όλοι γύρω σε θαυμάζουν. Έρχονται, όμως,και άλλοι περίοδοι της ζωής σου που μέχρι και το να σηκωθείς από το κρεβάτι είναι λίγο πιο δύσκολο, δεν βλέπεις συχνά τους δικούς σου ανθρώπους και αναρωτιέσαι πότε οι άνθρωποι προλαβαίνουν να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους.

Τι κάνει όμως τις περιόδους αυτές να είναι διαφορετικές; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που παίζουν με το κεφάλι σου και δε σε αφήνουν να είσαι παραγωγική; Και κυρίως πώς μπορείς να επαναφέρεις τη παραγωγικότητα σου όταν εκείνη σε έχει αφήσει;

Περιβάλλον εργασίας

Το περιβάλλον στο οποίο εργάζεσαι μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην ψυχική σου υγεία και την απόδοση σου. Εκτός από παράγοντες όπως ο φωτισμός ή η φασαρία που μπορεί να μπλοκάρουν τον εγκέφαλο σου, σημαντικό ρόλο παίζει και η σχέση που έχεις με τους συναδέλφους σου. Κανείς δεν απολαμβάνει να εργάζεται σε ένα τοξικό περιβάλλον.

Εάν το θέμα σου είναι ο χώρος μην διστάσεις να τον φέρεις στα μέτρα σου. Αν δηλαδή σε ενοχλεί ο φωτισμός, φέρε στο γραφείο σου ένα θερμό φως, ή αν είναι ο θόρυβος βάλε στα ακουστικά σου μουσική που θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς.

Αν από την άλλη το πρόβλημα σου είναι με τους συναδέλφους σου οι οποίοι είναι τοξικοί και μπαίνουν εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και την όρεξη σου για δουλειά, η συζήτηση είναι η μόνη λύση. Αν επικοινωνήσεις στους συναδέλφους ή στους υπευθύνους σου τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, θα μπορέσετε μαζί να βρείτε μια συμφέρουσα λύση για όλους.

Αν το αφεντικό είσαι εσύ, ζήτησε από τους υπαλλήλους τη γνώμη τους για την εικόνα του χώρου εργασίας. Ρώτησε τους τι μπορεί να αλλάξει ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στη δουλειά τους. Επίσης διοργάνωνε συχνά meetings, που θα επιτρέψουν στους υπαλλήλους να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν τα προβλήματα τους.

Επαγγελματική ανάπτυξη

Όλοι θέλουμε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε στη δουλειά μας. Όταν βρισκόμαστε σε μια δουλειά που μας δίνει τέτοια ευκαιρία είναι πολύ λογικό να είμαστε και πιο παραγωγικοί. Αντίθετα όταν είμαστε σε μια δουλειά που ξέρουμε ότι δεν μπορεί να μας προσφέρει κάποια ανάπτυξη, μένουμε και εμείς στάσιμοι. Είναι πάρα πολύ εύκολο όταν βρισκόμαστε σε μια τέτοια δουλειά να χάνουμε τον στόχο μας στη ζωή.

Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι σε μια δουλειά που θα μαθαίνεις νέα πράγματα είτε από τους συνεργάτες σου είτε από προγράμματα εκπαίδευσης.

Τεχνολογία

Σίγουρα κάποια στιγμή έχεις ανοίξει το κινητό σου και έχεις βάλει ένα χρονικό όριο στον εαυτό σου για να το κλείσεις. Τρεις ώρες μετά και σε βρίσκουν να βρίσκεσαι ακόμα στην ίδια θέση. Δεν είσαι η μόνη ωστόσο, αν σκεφτείς όταν οι ενήλικες Αμερικανοί περνούν 11 ώρες την μέρα μπροστά από το κινητό τους.

Ξεκινάς τη μέρα σου πολύ αργά

Είμαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή στη ζωή σου ευχήθηκες η μέρα να έχει περισσότερες ώρες. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ίσως η μέρα έχει αρκετές ώρες απλά εσύ δεν τις εκμεταλλεύεσαι όλες; Εντάξει δε λέω ότι είναι πάντα εύκολο να ξυπνήσεις νωρίς για να φεύγουν οι υποχρεώσεις σου από τη μέση, αλλά σίγουρα μερικές ώρες παραπάνω είναι ωφέλιμες. Επίσης, σίγουρα έστω και και φορά στη ζωή σου, θα έχεις αισθανθεί ότι έχεις κάνει τόσα πράγματα και είναι ακόμα πρωί, δίνοντας στον εαυτό σου όρεξη για να κάνεις πολλά περισσότερα.

Πώς θα αυξήσω την παραγωγικότητα μου;

Αν βρίσκεσαι σε μια περίοδο της ζωής σου που προσπαθείς να βρεις τη χαμένη σου παραγωγικότητα μερικές αλλαγές μπορούν να σε βοηθήσουν.

Αρχικά αν εντοπίζεις ότι το κινητό σού αποσπά την προσοχή μπορείς να δοκιμάσεις να κλείσεις τις ειδοποιήσεις από όλες τις εφαρμογές ή να κάνεις ένα digital detox. Επίσης, αν πιάνεις τον εαυτό σου να το τσεκάρει συχνά ενώ δεν έχει έρθει κάποια ειδοποίηση άφησε το κάπου μακριά σου.

Προσπάθησε να κάνεις το πρωινό ξύπνημα μέρος της καθημερινότητας σου. Εκτός του ότι αποδεδειγμένα οι άνθρωποι που ξυπνάνε πιο νωρίς είναι περισσότερο επιτυχημένοι, το πρωινό ξύπνημα λειτουργεί κατά της κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνες.

Όταν θα σηκωθείς λοιπόν από το κρεβάτι, κάνε πρώτα την πιο δύσκολη δουλειά της μέρας σου. Με τον τρόπο αυτό δεν θα σε αγχώνει όλη τη μέρα η σκέψη της.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να παίρνεις λίγο χρόνο για χαλάρωση. Δεκαεννιά μόνο λεπτά ύπνου κατά τη διάρκεια της μέρας θα αυξήσουν την παραγωγικότητα σου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνεται πλήρως για μόλις 90 με 120 λεπτά. Με το να δώσεις στον εαυτό σου ένα μικρό διάλειμμα ανά 90 λεπτά θα μπορέσεις να δώσεις στον εγκέφαλο σου τον χρόνο για να καθαρίσει και να επιστρέψει στη δουλειά.