H παραγωγική εργασία από το σπίτι έχει τόσα πολλά οφέλη – ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερος χρόνος για εσένα και λιγότερος χρόνος στην κίνηση, λιγότερα έξοδα σε καύσιμα κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, όμως,  μπορεί να γίνει και πρόκληση, αφού είναι εύκολο να παρασυρθείς από τις δουλειές του σπιτιού, το μαγείρεμα, το μωρό που κλαίει, μία «γρήγορη» επίσκεψη σε κάποια δημόσια υπηρεσία κ.ο.κ.

Ακολουθώντας τις παρακάτω βέλτιστες πρακτικές θα μπορέσεις να δημιουργήσεις και να τηρήσεις μία ρουτίνα, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη της δουλειάς από το σπίτι – με ή χωρίς πιτζάμες.

1. Δώσε προτεραιότητα στη δημιουργία μίας πρωινής ρουτίνας

Η παραγωγική εργασία από το σπίτι ξεκινά τη στιγμή που θα καθίσεις μπροστά στον υπολογιστή, αλλά μπορείς να θέσεις τον τόνο της ημέρας, ήδη από τη στιγμή που θα ανοίξεις τα μάτια σου για τη δημιουργία μίας υγιούς ρουτίνας. Αυτές οι εύκολες συμβουλές θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις μία καλύτερη πρωινή ρουτίνα, ενώ έχουμε να σου προτείνουμε και ιδέες για να δημιουργήσεις την ιδανική πρωινή ρουτίνα για εσένα. Μια αποτελεσματική πρωινή ρουτίνα θα πρέπει να σου δίνει ενέργεια για όλη την ημέρα και να σε εμπνέει να δείχνεις τον καλύτερο εαυτό σου στο… εικονικό σου γραφείο.

2. Προετοίμασε τις οικιακές δουλειές εκ των προτέρων

Όταν θέλεις να κάνεις παραγωγική εργασία από το σπίτι, οι καθημερινές εργασίες όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα μπορεί να σε βγάλουν εκτός προγράμματος. Για να το διαχειριστείς καλύτερα, δοκίμασε να προετοιμάσεις αυτές τις δουλειές πριν ξεκινήσει η εργάσιμη ημέρα. Για παράδειγμα, ετοίμασε τα γεύματά σου το προηγούμενο βράδυ ή ακόμα και την Κυριακή πριν ξεκινήσει η πολυάσχολη εβδομάδα. Έτσι εξασφαλίζεις ότι το μαγείρεμα του πρωινού ή του μεσημεριανού γεύματος δεν θα σε βγάλει εκτός προγράμματος.

Το ίδιο ισχύει και για την καθαριότητα. Εάν δεν μπορείς να ξεκινήσεις δουλειά μέχρι να ολοκληρωθούν οι δουλειές του σπιτιού και όλα τα πιάτα να είναι στη θέση τους, τακτοποίησέ τα από το προηγούμενο βράδυ ή ας είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις το πρωί.

3. Οργάνωσε τις υποχρεώσεις σου για μία παραγωγική εργασία από το σπίτι

Πολλοί έχουν γραπτές λίστες υποχρεώσεων που τους αρέσει να διαγράφουν και αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να οργανωθείς και να δώσεις προτεραιότητα στις εργασιακές υποχρεώσεις σου – για να μην αναφέρουμε την απελευθέρωση της σεροτονίνης, μόλις βάλεις τσεκ δίπλα από κάτι που τελείωσες.

4. Παραγωγική εργασία από το σπίτι: Ελαχιστοποίησε τον θόρυβο για να αποτρέψεις τους περισπασμούς

Μια μεγάλη πρόκληση του να εργάζεσαι παραγωγικά από το σπίτι είναι να μάθεις να ξεπερνάς νέες προκλήσεις. Οι πιο συνηθισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στο σπίτι είναι οι περισπασμοί από… τη ζωή στο σπίτι. Από τα παιδιά που τρέχουν μέχρι την τηλεόραση στο παρασκήνιο, η καθημερινή ταραχή γύρω σου μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητά σου. Δοκίμασε να ακολουθήσεις αυτά τα τρία βήματα κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας:

  • Όρισε ένα δωμάτιο (εάν υπάρχει) όπου μπορείς να κλείσεις την πόρτα ενώ εργάζεσαι.
  • Χρησιμοποίησε ακουστικά για να ελαχιστοποιήσεις τους εξωτερικούς θορύβους.
  • Επικοινώνησε στους συγκατοίκους σου ότι χρειάζεσαι χρόνο ησυχίας κατά τις ώρες εργασίας.

5. Όρισε έναν ξεχωριστό χώρο εργασίας

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα του χώρου εργασίας είναι να βρεις σε ποιο σημείο θα αποσπάσαι λιγότερο. Πέρα από αυτό, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα μέρος όπου νιώθεις άνετα να περνάς χρόνο κάθε μέρα. Εκτός από τα συνήθη πράγματα όπως ακουστικά, σημειωματάρια και στυλό, ο χώρος που δουλεύεις μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Μια εργονομική καρέκλα που δεν βλάπτει την πλάτη σου.
  • Διακόσμηση που βοηθά στη μείωση του άγχους, π.χ. ένα κερί που θα ανάβεις στο ξεκίνημα της ημέρας.
  • Ένα τραπεζομάντιλο που θα συσχετίσεις με τον χώρο που δουλεύεις, δηλαδή θα είναι στρωμένο όταν δουλεύεις και θα αφαιρείται μόλις ολοκληρώνεται η εργάσιμη ημέρα.

6. Παραγωγική εργασία από το σπίτι απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αποσπαστείς είναι να ελέγχεις υπερβολικά το κινητό σου και τα social media. Τα  λεπτά μπορούν να μετατραπούν σε 50 λεπτά σε χρόνο ρεκόρ, επομένως είναι σημαντικό να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις για να αποτρέψεις την απόσπαση της προσοχής σου.

7. Διατήρησε την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή

Χωρίς τα σαφή όρια των χώρων (γραφείο – σπίτι) μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσεις πότε ήρθε η ώρα να κλείσεις τον υπολογιστή και να εστιάσεις στην προσωπική σου ζωή και τον εαυτό σου. Η αγνόηση αυτών των ορίων μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση. Ενθάρρυνε τον εαυτό σου, αλλά και τα μέλη της ομάδας σου να αφήσουν τη δουλειά, όταν ολοκληρωθεί το ωράριο τους και να απολαύσουν τις δραστηριότητες που τους κάνουν χαρούμενους στην προσωπική τους ζωή.

8. Μην ξεχνάς να κινείσαι

Πήγαινε μία σύντομη βόλτα για να καθαρίσει το μυαλό σου και να πάρεις έμπνευση, ώστε να επιστρέψεις στο γραφείο με μεγαλύτερη παραγωγικότητα και καλύτερη διάθεση. Εναλλακτικά, δοκίμασε ένα 5λεπτο stretching για να ξεπιαστείς.