Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Orange the World: Ας βάψουμε τον κόσμο μας πορτοκαλί!

Η εκστρατεία «Orange the World»,  είναι μια ετήσια διεθνής εκστρατεία διάρκειας 16 ημερών που ξεκινά σήμερα, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και διαρκεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, Διεθνής Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το σύνθημα της φετινής εκστρατείας είναι «Orange the World: End violence against women now!».
orange the world

Mika Baumeister / Unsplash

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “ντύνεται” στα πορτοκαλί για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την έμφυλη βία. Φέτος, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, ιδίως ενδοοικογενειακής βίας, αυξήθηκαν σημαντικά, ως συνέπεια των μέτρων εγκλεισμού που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Η βία κατά των γυναικών στην ΕΕ σε νούμερα

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA,2014):

  • Περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας.
  • Το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική ή / και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών.
  • To 35% των γυναικών στην ΕΕ έχει υποστεί καταπιεστική συμπεριφορά από τωρινό ή πρώην σύντροφο.
  • Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω ενδοοικογενειακής βίας.
  • Tο 74% περίπου των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένη στη χώρα τους.

Σε δήλωσή του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, τόνισε ότι η κρίση του COVID-19 επιδείνωσε την έμφυλη βία: “Φέτος, η κρίση του COVID-19 αποκάλυψε και ενέτεινε αυτή τη βία, ιδίως την ενδοοικογενειακή βία. Συχνά αυτό το φαινόμενο συνέβαινε στα κρυφά, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για την έμφυλη βία για να βοηθήσουμε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή, να εκφράσουμε τη δέσμευσή μας για τη μη χρήση βίας και την ισότητα και κυρίως, να την εξαλείψουμε.”

Ποια είναι τα συχνότερα λάθη των κακοποιημένων γυναικών;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία επισημαίνει τα τρία συχνότερα λάθη των γυναικών θυμάτων βίας, ειδικά τις πρώτες κρίσιμες ώρες μετά από ένα περιστατικό βίας.

βία κατά των γυναικών

Drew Hays/ Unsplash

Λάθος #1: Θα βγάλω μία φωτογραφία για να αποδείξω τον ξυλοδαρμό μου.

Η φωτογραφία δεν είναι από μόνο της ικανό αποδεικτικό μέσο. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί μπορεί με κατάλληλα μέσα να υποστεί επεξεργασία, αφετέρου γιατί το άτομο προ της φωτογράφισής του μπορεί να μακιγιαριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αλλοιώνει την πραγματική εικόνα. Συνεπώς, το άτομο που έχει υποστεί κακοποίηση εάν απλά φωτογραφίσει τις κακώσεις του, δεν θα μπορέσει να αποδείξει την κακοποίηση.

Λάθος #2: Θα πάω στο πλησιέστερο νοσοκομείο και θα πάρω ιατρικό πιστοποιητικό από τον χειρουργό.

Πράγματι, το πρώτο που πρέπει να κάνει το θύμα που φέρει σοβαρά τραύματα (ανοιχτά θλαστικά, πιθανά κατάγματα κ.λπ.) είναι να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών και εξετάσεων. Στη συνέχεια όμως, είναι απαραίτητη η εξέταση από ιατροδικαστή.
Ο ιατροδικαστής είναι ο μόνος ιατρός που έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για την πιστοποίηση των σωματικών βλαβών. Καμία άλλη ιατρική ειδικότητα δεν έχει αντίστοιχη εκπαίδευση, συνεπώς ιατρός άλλης ειδικότητας δεν μπορεί να καταγράψει ορθά και πλήρως τις σωματικές βλάβες. Για μία εκχύμωση, για παράδειγμα, ο ιατροδικαστής περιγράφει πλήρως τα χαρακτηριστικά της, δηλαδή τις διαστάσεις, τη χροιά και το σχήμα της, με αποτέλεσμα να μπορεί να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της υπόθεσης.

Λάθος #3: Δεν θέλω να υποβάλω μήνυση οπότε δεν μπορώ να εξετασθώ από ιατροδικαστή.

Όταν μια γυναίκα έχει αποφασίσει να υποβάλει μήνυση στον δράστη, θα πρέπει να το κάνει το συντομότερο δυνατό στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή η αστυνομία εκδίδει εντολή κλινικής ιατροδικαστικής εξετάσεως στην πλησιέστερη ιατροδικαστική δομή και η όλη διαδικασία είναι δωρεάν.
Σε περίπτωση όμως που το θύμα δεν είναι έτοιμο για μια νομική διαδικασία, είναι σημαντικό για να υπάρξει πιστοποίηση της κακοποίησης για μελλοντική χρήση, να υπάρξει ιατροδικαστική εξέταση σε κάποιο ιατροδικαστικό ιατρείο. Ιατρεία υπάρχουν στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Και στις δύο περιπτώσεις, η έκθεση κλινικής εξετάσεως που εκδίδεται έχει το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών.

«Είναι σημαντικό όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν τις ορθές διαδικασίες. Ακόμη κι αν δεν συμβεί στις ίδιες ένα τέτοιο περιστατικό, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί να συμβουλεύσουν κάποιο άτομο του οικογενειακού ή του φιλικού τους περιβάλλοντος. Μόνο με τη σωστή ενημέρωση η γυναίκα θα μπορέσει να προβεί στις σωστές κινήσεις και τελικά να καταφέρει να δικαιωθεί. Οι ιατροδικαστές είμαστε δίπλα στα θύματα βίας όποτε και αν μας χρειάζονται», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, κ. Γρηγόρης Λέων.

“Μη με αφήσεις ποτέ” – To Video ενάντια στη βιά των γυναικών που έγινε Viral

Μέχρι σήμερα, το 2021, 13 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες έχουν κακοποιηθεί από εκείνους που υποτίθεται πως τις “αγαπούσαν”. Αυτό δεν είναι αγάπη! H Lacta  με αφορμή τη σημερινή διεθνή μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία με τίτλο: “Μη με αφήσεις ποτέ”

Μάθε περισσότερα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στο https://diotima.org.gr