Η δημιουργία του βιογραφικού είναι δύσκολη υπόθεση και ακόμα δυσκολότερη είναι η δημιουργία ενός σωστού βιογραφικού. Έχω περάσει ώρες στο Canva, αλλάζοντας το μέγεθος της γραμματοσειράς, το σημείο της φωτογραφίας μου, το χρώμα του ονόματος μου και όλα αυτά για να μου απαντήσουν με email, και να με ενημερώσουν ότι ήθελαν να με καλέσουν, αλλά δεν είχα συμπεριλάβει το τηλέφωνό μου. Η συνέντευξη αυτή για δουλειά, πήγε λάθος εξ’ αρχής!

Καθώς το βιογραφικό είναι η πρώτη εικόνα που δίνεις στον πιθανό εργοδότη σου, θέλεις να είναι προσεγμένο, καμιά φορά όμως εστιάζουμε σε λεπτομέρειες και μερικά στοιχεία μας ξεφεύγουν.

Τι χρειάζεται να περιλαμβάνει το βιογραφικό

Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας

Τόσο προφανές και τόσο βασικό, αλλά είναι και πολύ πιθανό να το ξεχάσεις! Η αρχή του βιογραφικού σου λοιπόν πρέπει να είναι το ονοματεπώνυμο σου, το e-mail και το κινητό σου και η διεύθυνση σου, καθώς για κάποιες εταιρείες είναι πολύ πιθανό να τους ενδιαφέρει να βρίσκεσαι κοντά τους. Αν έχεις και κάποιο online portfolio ή κάποια δική σου ιστοσελίδα είναι επίσης σημαντικό να συμπεριληφθούν. Επίσης ανάλογα και με τη δουλειά στην οποία στέλνεις το βιογραφικό σου, μπορείς να συμπεριλάβεις και τα προφίλ σου στα social media, αν τα έχεις για να εκφράζεις πράγματα σχετικά με το αντικείμενο της δουλειάς σου.

Επαγγελματική εμπειρία

Το πιο σημαντικό κομμάτι του βιογραφικού είναι η επαγγελματική σου εμπειρία. Όμως μην αναφέρεις απλά τη θέση εργασίας σου και την εταιρεία στην οποία βρισκόσουν. Γράψε τις εργασίες σου σε χρονολογική σειρά, από την πιο πρόσφατη στην πιο παλιά. Συμπεριέλαβε το χρονικό διάστημα το οποίο πέρασες στην κάθε δουλειά και αφιέρωσε μερικές γραμμές να κάνεις μια περιγραφή των καθηκόντων σου, ή ακόμα μπορείς να συμπεριλάβεις μερικά στατιστικά. Για παράδειγμα, αν η εργασία σου ήταν η διαχείριση ενός λογαριασμού στο Instagram, μπορείς να γράψεις και την εξέλιξη που είχε από τη στιγμή που το ανέλαβες σε αριθμούς.

Ωστόσο, ανάλογα και με την θέση εργασίας την οποία επιζητάς, συμπεριέλαβε και τις ανάλογες θέσεις. Αν η θέση εργασίας, για παράδειγμα, αφορά στα social media, δεν χρειάζεται να αναφέρεις την καφετέρια που δούλεψες πριν 13 χρόνια.

Τέλος, αν έχεις κάνει μερικές δουλειές ως ελεύθερος επαγγελματίας μην ξεχάσεις να τις αναφέρεις.

Σεμινάρια, εκπαιδεύσεις και δεξιότητες

Οποιαδήποτε γνώση έχεις είναι θετική, ακόμα και αν δεν έχεις κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο αυτό. Εκτός του ότι φαίνεται η όρεξη σου να μάθεις περισσότερα πάνω στο αντικείμενο, δείχνεις ότι έχεις και παραπάνω γνώση και εμπειρία! Ακόμα κι αν γνωρίζεις κάποιο αντικείμενο, π.χ. αν είσαι αυτοδίδακτος στο Photoshop, δεν χρειάζεται να έχεις κάποια πιστοποίηση, μπορείς να το αναφέρεις έτσι και αλλιώς.

Πρόσεχε όμως να μην προσθέσεις περιττές, ανάλογα και με τη θέση εργασίας, πληροφορίες μόνο και μόνο για να γεμίσεις το βιογραφικό σου, και μην πεις ψέματα για κάτι που δεν γνωρίζεις γιατί είναι πολύ πιθανό να το βρεις αργότερα μπροστά σου!

Εθελοντική εργασία

Μπορεί να νομίζεις ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν που εσύ περνάς το Σάββατο σου φροντίζοντας να μαγειρεύεις και να μοιράζεις ταπεράκια στους άστεγους της Αθήνας. Η σκέψη σου αυτή όμως είναι λανθασμένη. Σύμφωνα με μια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, όσοι δεν έχουν κενό το κομμάτι της εθελοντικής εργασίας στο βιογραφικό τους έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να προσληφθούν. Ο εθελοντισμός σου προσδίδει ικανότητες, σχετικές με την ηγεσία, αλλά και με την ομαδική δουλειά οι οποίες είναι πολύ βοηθητικές σε μια θέση εργασίας.

Ασχολίες και χόμπι

Πιθανό να μην σου φαίνεται απαραίτητο να προσθέσεις τα χόμπι σου στο βιογραφικό σου, από τη στιγμή που δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά, ωστόσο βάζοντας μια «νότα» του εαυτού σου στο βιογραφικό σου, επιτρέπεις στον εργοδότη που το διαβάζει να σε δει περισσότερο ως άνθρωπο παρά ως κάτι απρόσωπο, και να συνδεθεί μαζί σου. Ένα καλό βιογραφικό θα κάνει τον αναγνώστη να θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα για εσένα, γι’αυτό βάζοντας μερικές προσωπικές πληροφορίες το κάνεις ακόμα πιο θελκτικό.

Αφού λοιπόν ολοκληρώσεις το βιογραφικό σου, και προσθέσεις και την κατάλληλη φωτογραφία (φρόντισε να είναι λίγο πιο επαγγελματική), μπορείς να το εκτυπώσεις, για να του ρίξεις μια φρέσκια ματιά, αφού έχει μεταφερθεί στο χαρτί. Πολύ σημαντικό είναι να φροντίσεις να έχεις το βιογραφικό σου στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά, ανάλογα με τη θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει.