Αν προσπαθήσεις να σκεφτείς κάποιον γονιό που να μην έχει άγχος ότι δεν κάνει κάποια πράγματα καλά ή, ακόμα και αν πιστεύει ότι τα κάνει όλα καλά, δεν κινείται βάσει κανόνων του τι πρέπει και τι δεν πρέπει, τι ενδείκνυται και τι όχι, θα βρεις πολλούς;
Πόσοι είναι αυτoί που κινούνται πλήρως απενεχοποιημένοι από κάποιους κανόνες και στερεότυπα που ταλαιπωρούν τελικά τόσο τους ίδιους, όσο και τα παιδιά τους;
Σε μια κοινωνία που τα αυστηρά πλαίσια δημιουργούν πολύ προβληματικές αντιλήψεις, κάπου πρέπει όλοι μας, σαν κοινωνία, είτε είμαστε γονείς είτε όχι, να σπάσουμε την αλυσίδα και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο, όπου δεν θα κρίνουμε τόσο αυστηρά ούτε τους άλλους αλλά ούτε και εμάς.
Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι το να κάνουμε λάθη ως γονείς, να μην τα ξέρουμε όλα και να ζητάμε συγνώμη στα παιδιά αν κάπου τα αδικήσαμε τα βοηθά να χτίσουν αυτοπεποίθηση, ανθεκτικότητα, ενσυναίσθηση και θάρρος, αφού η αποτυχία οδηγεί στην ανάπτυξη, ενώ η αποδοχή και η αγάπη σε κάνουν αναμφισβήτητα έναν ισχυρό ενήλικα. Ας δούμε 7 πεποιθήσεις από τις οποίες πρέπει να απενεχοποιηθούμε, προκειμένου να μην βασανίζεται κανείς στο σπίτι!
1. Δεν είναι κακό να βαριόμαστε
«Το παιδί βαριέται!»
«Τι να κάνω για να μην βαριέται;»
«Κάθεται και δεν κάνει τίποτα»
Σας θυμίζουν κάτι αυτές τοι σκέψεις; Μήπως ήρθε η ώρα να το δούμε αλλιώς; Ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να απενοχοποιηθούμε εντελώς από τη σκέψη ότι είναι κακό κάποιες φορές να βαριόμαστε. Τα παιδιά μας δεν είναι απαραίτητο να ψυχαγωγούνται 24/7 και αν κάποια στιγμή βαρεθούν, δεν είναι υποχρέωση μας να τους λύσουμε το πρόβλημα. Άλλωστε, έρευνες έχουν δείξει ότι το να βαριόνται είναι ευεργετικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Οπότε, μήπως να τα αφήσουμε να ευχαριστηθούν βαρεμάρα;
2. Δεν είναι κανένας γονιός αλάνθαστος
Ένα ακόμη θέμα που πρέπει να πάρουν διαφορετικά οι γονείς, είναι το θέμα των λαθών. Πρέπει να απενεχοποιηθούμε από την ιδέα ότι οι γονείς πρέπει να είμαστε αλάνθαστοι. Όλοι κάνουμε λάθη, το ίδιο και οι γονείς. Απλώς, είναι σημαντικό, όταν συμβαίνει αυτό, να ορθώνουμε το ανάστημα μας και να ζητάμε συγνώμη στα παιδιά μας. Το αξίζουν, τόσο την ίδια τη συμπεριφορά, όσο και το μάθημα που θα πάρουν από αυτό μας το «τσαλάκωμα».
3. Δεν είναι κακό να είσαι μέτριος
Το θέμα της τελειότητας έχει ταλαιπωρήσει γενιές και γενιές ανθρώπων, ειδικά αυτές που προηγήθηκαν. Πρέπει να απενεχοποιηθούμε από το ότι το να είσαι μέτριος σε κάτι είναι κακό. Ασκούμε τεράστια πίεση τόσο στον εαυτό μας, όσο και στα παιδιά μας για να είμαστε τέλειοι, που είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι θα καταλήξουμε βαθιά δυστυχισμένοι αν μπούμε σε μια συνεχή πάλη να είμαστε πάντα τέλειοι σε όλα. Κανείς δε μπορεί να είναι τέλειος σε όλα και είναι πολύ τοξικό, τόσο να πιστεύεις ότι όντως μπορείς να είσαι τέλειος σε όλα, όσο και το να προσπαθείς να γίνεις, αν νιώθεις ότι δεν είσαι τόσο κοντά σε αυτό… ακόμα. Το να είσαι μέτριος σε κάτι είναι μια χαρά και είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να αγκαλιάζει τη μετριότητα του σαν κάτι όμορφο και όχι ελαττωματικό!
4. Η αποτυχία είναι διαδικασία προς την επιτυχία
Κάτι ακόμα που πρέπει να απενεχοποιήσουμε είναι η αποτυχία, αφού και αυτό είναι κάτι που μας βασανίζει πολύ, από την παιδική μέχρι και την ενήλικη ζωή μας. Η αποτυχία είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής, αλλά και της ίδιας της επιτυχίας. Δεν υπάρχει επιτυχημένος άνθρωπος στον κόσμο που κάποια στιγμή δεν έκανε κάτι με αποτυχία, αφού είναι γνωστό πως μόνο μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Για αυτό, είναι σημαντικό τα παιδιά να μην απογοητεύονται όταν αποτυγχάνουν σε κάτι, αλλά να το βλέπουν πάντα ως μια ευκαιρία να μάθουν από το λάθος τους και να προσπαθήσουν περισσότερο σε δεύτερο χρόνο. Όταν πάνε καλύτερα τη δεύτερη φορά, θα καταλάβουν τη σπουδαιότητα του μαθήματος και του λάθους που προηγήθηκε και το μάθημα αυτό, είναι πολύτιμο για τη ζωή τους!
5. Μας αξίζει να μας αποδέχονται για αυτό που είμαστε
Πρέπει οπωσδήποτε να απενεχοποιηθούμε από το βάρος του να μας αποδέχονται και να μας δίνουν ανιδιοτελή αγάπη. Πολλοί άνθρωποι δε νιώθουν βολικά όταν τους αποδέχονται για αυτό που είναι και τους αγαπάνε ακριβώς για αυτό, αφού έχουν μάθει περισσότερο στην απόρριψη και σε μια βιωματική διαδικασία την οποία περνούν προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί. Δε μπορούν να φανταστούν ότι αυτό το βήμα μπορεί να γίνει skip και να γίνουν αποδεκτοί χωρίς να προσπαθήσουν. Εκεί λοιπόν, είναι σημαντικό να έρθουμε εμείς σα γονείς και να δείξουμε στα παιδιά μας πως αυτό είναι απαραίτητο, αφού είναι αρκετοί για αυτό που είναι.
6. Δεν οφείλουμε να έχουμε τους ίδιους ρυθμούς με τους άλλους
Πρέπει να απενεχοποιηθούμε από το ότι δε μπορούμε να ακολουθούμε τους ρυθμούς των άλλων. Σε έναν κόσμο όπου όλοι τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ώστε να ενταχθούν, να ακολουθήσουν τα trends και τις μόδες και να είναι cool, αυτό που τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν είναι πως ο καθένας φέρει το προσωπικό του αποτύπωμα σε μια παρέα και σε ένα περιβάλλον.
Δεν πρέπει να τους νοιάζει λοιπόν που πήγε ο φίλος τους διακοπές, τι φοράει, τι αυτοκίνητο έχουν οι γονείς του ή πόσο ακριβό δώρο μπόρεσε και πήρε ο άλλος φίλος της παρέας. Ποτέ δε θα μπορέσουν να κοντραριστούν με κάτι τέτοιο, γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος που οικονομικά μπορεί να είναι πιο άνετος και αυτό είναι μια χαρά!
Άλλωστε, ακόμα κι αν το άρθρο διαβάζει ένας από τους πιο πλούσιους Έλληνες, είναι σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά μας ότι η αξία τους δεν έχει να κάνει με τα χρήματα ή το κοινωνικό εκτόπισμα που έχει η οικογένεια τους, αλλά τι αντίκτυπο έχουν τα ίδια ως μονάδες σε αυτόν τον κόσμο!
Είναι σπουδαίο να νιώσουν πως έχουν αξία ανεξάρτητα από το τι έχουν στην τσέπη τους και να μάθουν να αυτοπροσιορίζονται από το τι είναι σαν χαρακτήρες και όχι χρηματικά.