Σε συνέχεια του Instagram Q&A, η Χριστίνα Δρακοπούλου, Master Υπνοθεραπεύτρια & Coach μοιράζεται μαζί μας την πολύτιμη γνώση της σχετικά με ό,τι μας απασχολεί για την υπνοθεραπεία.

Τι είναι η υπνοθεραπεία;

Η υπνοθεραπεία είναι μια κατάσταση αυξημένης συγκέντρωσης και εστιασμένης προσοχής. Καθοδηγούμενη από έναν εκπαιδευμένο, πιστοποιημένο υπνωτιστή ή υπνοθεραπευτή, η ύπνωση επιτρέπει να εξερευνήσετε τις εσωτερικές σας δυνατότητες για να κάνετε υγιείς αλλαγές στις αντιλήψεις, τις αισθήσεις, τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις, τις σκέψεις ή τις συμπεριφορές σας. Είναι μια μέθοδος πολύ αποτελεσματική και γρήγορη, καθώς ο θεραπευόμενος έχει πρόσβαση στον υποσυνείδητο νου του, σε αυτά που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση συνειδητά και να κάνει τις οποιεσδήποτε αλλαγές σε βάθος.

Αγχώνομαι κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορώ να το θεραπεύσω με υπνοθεραπεία;

Συνήθως όταν έχουμε συνεχιζόμενες, αγχώδεις σκέψεις στην καθημερινότητά μας, αυτές οι σκέψεις επανέρχονται για την επίλυσή τους στη διάρκεια του ύπνου, σαν έντονα όνειρα και διαταράσσουν το βαθύ ύπνο, που ξεκουράζει το σώμα και νου. Είναι λοιπόν σημαντικό να θεραπευτεί το άγχος στην καθημερινότητα και άρα να μην υπάρχει κάποιος λόγος για την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ένας βασικός θεραπευτικός πυλώνας της υπνοθεραπείας είναι η θεραπεία του άγχους και stress, καθώς μας βοηθάει να βρούμε τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν άγχος και να αναδιατυπώσουμε το πως το αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Κάποιο καθημερινό άγχος είναι χρήσιμο και δημιουργικό, αλλά το γενικευμένο άγχος δε μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε όπως θα θέλαμε, άρα στοχεύουμε στο να υπάρχει μόνο το υγιές, παραγωγικό άγχος, και να εξαλειφθεί το παραλυτικό και αχρείαστο stress, που επιβαρύνει τον οργανισμό σε όλα τα επίπεδα.

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η υπνοθεραπεία;

Η υπνοθεραπεία συστήνεται όταν θέλουμε να απελευθερωθούμε από συνήθειες ή συμπεριφορές του παρελθόντος που γίνονται σχεδόν αυτόματα ή παρά τη θέλησή μας (π.χ. υπερφαγία, φοβίες, κάπνισμα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, περιοριστικές πεποιθήσεις, αυτοκαταστροφικές τάσεις, τοξικές σχέσεις, τραύματα).

Επίσης, συστήνεται, όταν κάποιος θέλει να δημιουργήσει τις συνθήκες και να πετύχει κάποιους στόχους στο μέλλον (π.χ. μια νέα δουλειά, μια νέα σχέση, μια επιτυχημένη καριέρα) και χρειάζεται να ανασύρει τα εφόδια και τις δεξιότητες που ήδη διαθέτει, αλλά δεν χρησιμοποιεί. Με αυτά τα δεδομένα διαπιστώνει κανείς ότι η υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα τεράστιο φάσμα παθήσεων/ προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί συνειδητά ή υποσυνείδητα μέσα μας και αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε έλεγχο πάνω τους.

Συνήθως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση φοβιών, διαχείριση stress, διακοπή κακών συνηθειών, ενδυνάμωση, συναισθηματική υπερφαγία, άγχος επιδόσεων, διακοπή καπνίσματος, αλλά και για κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μετατραυματικό stress, ανώδυνη εγκυμοσύνη, γονιμότητα και άλλες πολλές και ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Σε πολλές παθήσεις όπου αναγνωρίζεται η συμμετοχή του υποσυνείδητου εγκεφάλου, η υπνοθεραπεία πλέον θεωρείται ένα πανίσχυρο θεραπευτικό «όπλο» στη φαρέτρα των ειδικών.

Πονάει η υπνοθεραπεία;

To ακριβώς αντίθετο! Η ύπνωση είναι μια πολύ φυσική διαδικασία για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς βρισκόμαστε σε trance (μια παρόμοια κατάσταση με την ύπνωση) σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητάς μας. Βρισκόμαστε σε trance όταν είμαστε απορροφημένοι στις σκέψεις μας, όταν έχουμε αφοσιωθεί σε ένα βιβλίο, όταν κάνουμε μια εργασία που μας απορροφά και δεν καταλαβαίνουμε πώς περνάει η ώρα κ.ά. Άρα είναι μια γνώριμη αίσθηση, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε υπέροχα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις που μας δίνει ο υπνοθεραπευτής μας.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος που ακούς πολύ συχνά για την υπνοθεραπεία;

Οι δύο μύθοι που ακούω συχνότερα είναι οι εξής:

  • Δεν θέλω να με υπνωτίσεις, γιατί η υπνοθεραπεία είναι έλεγχος του μυαλού μου. Αυτό δεν ισχύει, γιατί πρώτον κατά τη διάρκεια της ύπνωσης κάποιος γνωρίζει πολύ καλά που βρίσκεται και τι συμβαίνει. Κυρίως όμως, πρόκειται για μια συνεργατική διαδικασία στην οποία ο θεραπευόμενος επιτρέπει στο θεραπευτή να τον βοηθήσει ώστε να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που ήδη διαθέτει ο ίδιος, άρα ο ίδιος ο θεραπευόμενος κατευθύνει τη θεραπεία και είναι υπεύθυνος και για την επιτυχία αυτής. Τέλος, αν κάποιος φοβάται την ύπνωση, πολύ σημαντικά θεραπευτικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται και με άλλες τεχνικές εκτός ύπνωσης, όπως είναι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP), Time Line Therapy & Coaching.
  • Η υπνοθεραπεία είναι η θεραπεία για έναν καλό ύπνο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, γιατί δεν είναι αποκλειστικά για αυτούς που δεν κοιμούνται καλά, έχει τεράστιες εφαρμογές σε πολλές κλινικές και μη καταστάσεις, αλλά βοηθάει φυσικά και στην επίτευξη ενός καλού και ξεκούραστου ύπνου.

Ποια είναι η διαδικασία της ύπνωσης;

Υπάρχουν διάφορα στάδια ύπνωσης και διάφοροι τρόποι και μέθοδοι ώστε να επιτευχθεί η ύπνωση, ανάλογα με τις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν, τις ανάγκες, καθώς και το θεραπευόμενο.

  • Η διαδικασία είναι απλή, συνήθως χρειάζεται κάποιος να βρίσκεται σε ένα ήρεμο σημείο όπου δεν θα ενοχληθεί για κάποιο διάστημα και να μη χειρίζεται βαρέου τύπου μηχανήματα.
  • O θεραπευτής καθοδηγεί τον θεραπευόμενο σε μια αυξημένη αίσθηση συγκέντρωσης με διάφορες τεχνικές που διασφαλίζουν το αποτέλεσμα.
  • Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης υπάρχει διαρκής επικοινωνία και η διαδικασία μπορεί να γίνει ένας-προς-έναν, σε θεραπευτικό group, από κοντά ή online με την ίδια επιτυχία.

Πόση ώρα διαρκεί ένα session;

Ανάλογα με το θεραπευτή και το πρόβλημα. Προσωπικά, αφιερώνω περίπου 1,5 ώρα ανά συνεδρία, ώστε να είμαι σίγουρη ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί μια διάφορες τεχνικές (coaching, NLP, στοχοθεσία κ.λπ.) και ύπνωση, ώστε να γίνει ολοκληρωμένη θεραπεία του προβλήματος.

Πόσες υπνώσεις χρειάζονται για να δω διαφορά;

Αυτό εξαρτάται από το πρόβλημα και τις προεκτάσεις του προβλήματος. Γενικότερα προβλήματα όπως φοβίες χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες (2 έως 3) και άλλα προβλήματα μερικές παραπάνω. Προκειται βέβαια για μια βραχέως τύπου θεραπευτική προσέγγιση, που συνήθως δε χρειάζονται πάνω από 7-8 συνεδρίες για την επίτευξη οποιουδήποτε αποτελέσματος.

Συνήθως βέβαια, όταν κάποιος θεραπευόμενος βιώνει την άμεση απελευθέρωση που προσφέρει η υπνοθεραπεία από χρόνια προβλήματα σε τόσο σύντομο διάστημα επιθυμεί να επιλύσει και άλλα προβλήματα που τ@ απασχολούν και κάνει και επιπλέον συνεδρίες για ένα σφαιρικότερο αποτέλεσμα.

Επίσης, η αλλαγή σε έναν τομέα, επηρεάζει και πολλούς άλλους τομείς, για παράδειγμα μια θεραπεία άγχους για τις εξετάσεις επηρεάζει το άγχος για τις επιδόσεις, το άγχος για δημόσια ομιλία, το άγχος στο φλερτ και την αυτοπεποίθηση γενικότερα, άρα η δράση είναι πολλαπλή.

Μπορώ να συνδυάσω την υπνοθεραπεία με άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους;

Φυσικά. Η υπνοθεραπεία σε συνδυασμό με το coaching θεραπεύουν τα προβλήματα, «κολλήματα» του παρελθόντος και μας βοηθούν να σχεδιάσουμε το μέλλον που επιθυμούμε. Η υπνοθεραπεία σε συνδυασμό με άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά τον θεραπευόμενο και να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί γρηγορότερα.

Αρκεί η υπνοθεραπεία για να πετύχεις έναν στόχο ή για να κάνεις μια αλλαγή;

Αρχικά, μέσα μας υπάρχουν όλα τα εργαλεία και δεξιότητες ώστε να πετύχουμε όποιον στόχο επιθυμούμε. Πολύ συχνά όμως έχουμε δημιουργήσει περιοριστικές πεποιθήσεις για τις ικανότητές μας και δεν τις χρησιμοποιούμε όπως θα μας βοηθούσε. Άρα η υπνοθεραπεία ξεκλειδώνει και μας δίνει πρόσβαση σε όλες μας τις δυνατότητες και δεξιότητες απαραίτητες για την επιτυχία και τοποθετεί το στόχο στον υποσυνείδητο εγκέφαλό μας ώστε να είναι ευκολότερη η επίτευξή τους και πλέον να γνωρίζουμε πώς θα κινηθούμε.

Πέραν όμως αυτών των μεθόδων, είναι απαραίτητη και η στοχευμένη δουλειά προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε αυτό μας βοηθάει το Coaching, ώστε να σχεδιάσουμε τα βήματα που θα γίνουν ως προς την επίτευξη του στόχου και κάθε στόχου από εδώ και στο εξής.

Πόσο πετυχημένη είναι μια συνεδρία από υπολογιστή (online); Είναι εφικτό;

Η συνεδρία από υπολογιστή έχει πολλαπλά οφέλη για τον θεραπευόμενο. Πρώτον, ο θεραπευόμενος βρίσκεται στο χώρο του, όπου αισθάνεται ασφαλής και επίσης στο χώρο που συνήθως εμφανίζονται προβλήματα όπως κρίσεις πανικού και φοβίες, άρα η επίλυση του προβλήματος γίνεται σε ασφαλή και γνώριμο χώρο και επίσης στο χώρο όπου πλέον θα ζει ένας άνθρωπος που έχει απαλλαγεί από το πρόβλημα και μπορεί άμεσα να τεστάρει τη νέα του συμπεριφορά.

Επίσης, μέσω Διαδικτύου διατηρείται η ανωνυμία, επιτρέπει την πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα, δεν σπαταλάται χρόνος για τη μετάβαση, ενώ επιτρέπει την επιλογή του καλύτερου δυνατού θεραπευτή χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό.

Πώς μπορεί η υπνοθεραπεία σε group να βοηθήσει τους συμμετέχοντες;

Ένας άλλος θεραπευτικός τρόπος ύπνωσης, είναι η ύπνωση σε group. Τα οφέλη για τον θεραπευόμενο είναι η συμμετοχή σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, όπου τα μέλη αλληλοϋποστηρίζονται αλλά και αυξάνουν τη θεραπευτική δυναμική της ομάδας. Ο θεραπευόμενος αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, βρίσκει και άλλες λύσεις από άλλους που μπορούν να βοηθήσουν και επιπλέον κοινωνικοποιείται αν αυτό επιθυμεί, με άτομα με τα οποία έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Τι είναι η αυτο-ύπνωση;

Η αυτο-ύπνωση είναι μια καταπληκτική δεξιότητα που διδάσκεται στον θεραπευόμενο, ώστε να μπορεί στο μέλλον μόνος/μόνη του να έχει πρόσβαση στα θεραπευτικά εργαλεία μέσα του και να παίρνει άμεσα τις απαντήσεις χωρίς τη συνεχή παρακολούθηση από ειδικό.

Μπορώ να μάθω με την υπνοθεραπεία αν εκπληρώνω άλλες ζωές;

Με την καθοδήγηση κάποιου εκπαιδευμένου υπνοθεραπευτή στο αντικείμενο του Past Life Regression, μπορεί κανείς με τη χρήση διάφορων εργαλείων να μεταβεί εκεί που μπορεί να βρει τις απαντήσεις που επιθυμεί.