Καμιά φορά για να αποδώσουμε καλύτερα στις υποχρεώσεις μας, χρειάζεται να δεχτούμε μια μικρή πίεση. Θα το έχεις καταλάβει και από μόνη σου αυτό. Άλλωστε, πάντα το καλύτερο καθάρισμα στο σπίτι το κάνεις όταν περιμένεις κόσμο να έρθει και ο χρόνος σε πιέζει. Αλλά αν δεν περιμένεις παρέα στο σπίτι σου και θέλεις έναν αποτελεσματικό τρόπο να το συμμαζέψεις, αξίζει να δοκιμάσεις τη μέθοδο της μετακόμισης.

Τι είναι η μέθοδος της μετακόμισης

Η μέθοδος της μετακόμισης, η οποία επινοήθηκε για πρώτη φορά από την Katie Holdefehr, συγγραφέα του βιβλίου “Embrace Your Space” είναι ένας τρόπος για να αποσυμφορήσεις το χώρο σου με μια αίσθηση σκοπού. Ουσιαστικά, ορίζεις μια φανταστική ημερομηνία μετακόμισης και κατηγοριοποιείς όλα τα πράγματά σου σαν να μετακόμιζες πραγματικά.

Φυσικά, δεν μετακομίζεις στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν να μετακομίζεις. Αυτή η επικείμενη ημερομηνία είναι που θα σου δώσει την ώθηση να κάνεις την οργάνωση. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσεις πραγματικές κούτες γι’ αυτό. Ακριβώς όπως θα έκανες δηλαδή αν μετακόμιζες και μετέφερες τα πάντα από το σπίτι σου σε ένα νέο σπίτι. Θα πρέπει να βγάλεις τα ρούχα και τα παπούτσια από τις ντουλάπες και τα συρτάρια και όλα τα πράγματα από τα δωμάτια. Στη συνέχεια, άπλωσε τα όλα και άρχισε να τα συσκευάζεις σε κούτες, ή τουλάχιστον να τα ταξινομείς, ανά κατηγορία.

Δοκίμασε να ξεκινήσεις ορίζοντας μια ημερομηνία μετακόμισης για ένα μόνο δωμάτιο, ώστε να μην σε καταβάλλει η προσπάθεια. Μόλις τα βγάλεις όλα από τα μέρη όπου τα αποθηκεύεις και τα κατηγοριοποιήσεις ανάλογα, πρέπει να πάρεις αποφάσεις. Αυτή η χρονική στιγμή είναι που συμβαίνει το πραγματικό ξεσκαρτάρισμα. Εξέτασε κάθε αντικείμενο ή ομάδα αντικειμένων και αναρωτήσου τι θα μετέφερες στο νέο σπίτι αν πράγματι μετακόμιζες. Φαντάσου ακόμη και ότι πληρώνεις μια μεταφορική με βάση τον όγκο. Θα άξιζε να πληρώσεις για όλα τα αντικείμενα, ώστε να τα πάρεις μαζί σου; Αν θα άξιζε να το πακετάρεις και να το μεταφέρεις τότε έχει θέση στο σπίτι σου. Αν όχι, τότε ήρθε η ώρα να πάει σε νέα χέρια ή στον κάδο απορριμμάτων.

Τα τελευταία βήματα είναι σκούπισμα και ξεσκόνισμα σε όλους τους αποθηκευτικούς χώρους. Στη συνέχεια, αποθήκευσε τα πράγματα που αποφάσισες να κρατήσεις πίσω στις θέσεις τους. Μόλις τελειώσεις, θα νιώσεις σχεδόν σαν να μετακόμισες, αφού θα έχεις μια παρόμοια εμπειρία με εκείνη της πρώτης νύχτας σε έναν μόλις τακτοποιημένο και οργανωμένο χώρο (τότε με κάποιο «μαγικό» τρόπο ακόμα περισσεύει χώρος στα ράφια και τα ντουλάπια).

Η μέθοδος μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά αυτό είναι επωφελές για εσένα μακροπρόθεσμα. Ίσως αξίζει τον κόπο να αφήσεις τα κουτιά με τα πακεταρισμένα αντικείμενα να κάθονται στο δωμάτιο για μερικές ημέρες για να δεις αν πράγματι δεν τα χρειάζεσαι. Μετά από μερικές ημέρες, επανεξέτασε τα πράγματα που σκεφτόσουν να πετάξεις. Αν όντως δεν τα χρειάστηκες τότε μπορείς να τα αποχωριστείς.

Γιατί είναι αποτελεσματική αυτή η μέθοδος;

Η ψευδής επείγουσα ανάγκη μιας επικείμενης ημερομηνίας μετακόμισης είναι ένα καλό κίνητρο να πιεστείς και να κάνεις πράγματι ένα πολύ καλό ξεκαθάρισμα στο σπίτι σου. Επίσης, μετά από τις μέρες αυτές, το σπίτι σου θα είναι σαν καινούργιο και θα επικρατεί μια οργάνωση και όχι μόνο στους χώρους σου, αλλά και στο μυαλό σου.

Μερικές έξτρα συμβουλές

Μείνε συγκεντρωμένη

Όταν μετακομίζεις, υπάρχει μια αίσθηση βιασύνης που σου δίνει κίνητρο και σε βοηθά να παίρνεις πιο γρήγορα αποφάσεις σχετικά με το τι θα κρατήσεις και τι θα πέταξεις. Η διοχέτευση μιας παρόμοιας ενέργειας μπορεί να σου δώσει δύναμη κατά τη διαδικασία του ξεκαθαρίσματος. Προσπάθησε να μην παίρνεις πολύ μεγάλα διαλείμματα που μπορεί να σε αποσυγκεντρώσουν.

Διαχώρισε τα δωμάτια

Δεν χρειάζεται να αποσυμφορήσεις ολόκληρο το σπίτι σου με τη μία. Χώρισε το σε κομμάτια, το σαλόνι το ένα σαββατοκύριακο, τη ντουλάπα του υπνοδωματίου το επόμενο κ.ο.κ. Απλώς όρισε έναν χρονικό περιορισμό για κάθε χώρο και έχε κατά νου τη νοοτροπία της μετακόμισης.