Η ανάπτυξη του οργανισμού κατά την διάρκεια των χρόνων της εφηβείας είναι εξαιρετική γρήγορη, ξεπερνώντας οποιαδήποτε άλλο στάδιο της ζωής, με εξαίρεση την βρεφική ηλικία. Οι διατροφικές ανάγκες αυξάνουν σημαντικά για θερμίδες, πρωτεΐνηασβέστιο και για τα κορίτσια, ο σίδηρος. Η κάλυψη των αναγκών αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση, από την στιγμή που έφηβοι, καταναλώνουν τα περισσότερα γεύματα τους στο «πόδι» και η διατροφή δεν αποτελεί την πιο σημαντική τους προτεραιότητα. Πολλοί έφηβοι, vegan και μη, αποτυγχάνουν να καλύψουν τις ανάγκες του σε ασβέστιο και σίδηρο. Μάλιστα, η διατροφή τους πολύ συχνά είναι αυξημένη σε λιπαρά και ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες. Ας μιλήσουμε για τη vegan διατροφή στην εφηβεία, λοιπόν.

Μέσα στην οικογένεια

Οι έφηβοι που μεγαλώνουν σε μια vegan οικογένεια τείνουν να έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους κρεοφάγους συνομήλικους τους. Ο βασικότερος λόγος είναι διότι έρχονται σε επαφή με μεγαλύτερη γκάμα υγιεινών τροφών. Την μεγαλύτερη πρόκληση την αντιμετωπίζουν, οι έφηβοι που έχουν υιοθετήσει μια vegan διατροφή, ζώντας σε μια οικογένεια που καταναλώνει κρέας. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς να υποστηρίζουν τους εφήβους, μαθαίνοντας περισσότερο για την vegan διατροφή και διασφαλίζοντας ότι η κουζίνα τους είναι καλά εφοδιασμένη με πολλά vegan φαγητά.

vegan διατροφή στην εφηβεία

Deryn Macey/ Unsplash

Vegan διατροφή στην εφηβεία: Αναπτυξιακή έκρηξη και συστατικά

Κατά την διάρκεια της αναπτυξιακής «έκρηξης», όπου οι έφηβοι ψηλώνουν αρκετά cm μέσα σε λίγους μήνες, οι ανάγκες σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά είναι ψηλότερα από ότι συνήθως. Αυτή η «αναπτυξιακή έκρηξη συνοδεύεται από ιδιαίτερα αυξημένη όρεξη. Για τον λόγο αυτό εξασφαλίστε να παρέχετε στους εφήβους τροφές που παρέχουν πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Από την στιγμή που οι έφηβοι επιλέγουν από μόνοι τους πολλά γεύματα και σνακ, αποτελεί καλή ιδέα το να έχουμε ποικιλία υγιεινών τροφίμων, τα οποία μπορούν γρήγορα να τυλιχτούν και να μεταφερθούν σε μια τσάντα. Κάποιες ιδέες για τέτοια τρόφιμα είναι ωμοφαγικά τρουφάκια, φρούτα και ωμοί καρποί, τορτίγια με φάβα και λαχανικά, χορτόπιτα, ψωμί με αβοκάντο.

vegan διατροφή στην εφηβεία

Gaby Yerden/ Unsplash

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι vegan έφηβοι να καταναλώνουν φυτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το φυτικό ασβέστιο εδώ.

Επίσης, καλό είναι συμπεριλαμβάνονται όσπρια, που αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου. Τα όσπρια μπορούν να είναι σε μορφή χούμους και σε μπιφτέκια όπου οι έφηβοι τα καταναλώνουν με μεγαλύτερη ευκολία. Επιλογές για vegan μπιφτέκια, μπορείτε να δείτε εδώ.

vegan διατροφή στην εφηβεία

Βιβλιογραφία:

1. Messina V, Mangels R, Messina M. The Dietitian’s Guide to Vegetarian Diets: Issues and Applications. 3nd ed. Sudbury, MA: Jones and Bartlett Publishers; 2011.

2. Messina V, Melina V, Mangels AR. A new food guide for North American vegetarians. J Am Diet Assoc. 2003;103:771-775

3. Melina V, Craig W, Levin S. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet. 2016 Dec;116(12):1970-1980.

 

Πηγή άρθρου: www.plantbased.gr