Η Ζιζέλ Μπούντχεν, μία από τις πιο όμορφες γυναίκες ανά τον κόσμο και ακριβοπληρωμένο μοντέλο, γράφει στο βιβλίο της ότι το πρώτο πράγμα που κάνει το πρωί όταν ξυπνάει είναι το oil pulling. Η wellness guru και ηθοποιός Gwyneth Paltrow δηλώνει εδώ και χρόνια ότι χρησιμοποιεί λάδι καρύδας με μέντα για να κάνει ένα 10λεπτο oil pulling κάθε πρωί, ενώ τακτοποιεί τις άλλες δουλειές της. Άλλα παγκόσμια ονόματα που διαλαλούν την πρωινή αυτή συνήθεια περιλαμβάνουν την Miranda Kerr, την Shailene Woodley και τις δίδυμες αδερφές Olsen. Αν το παραπάνω name dropping δε σε έβαλε σε αγωνία να μάθεις τι είναι το oil pulling, να σου πω ότι κι εγώ προσωπικά από τότε που το εφαρμόζω καθημερινά, έχω δει τα δόντια μου να αστράφτουν κι αισθάνομαι το στόμα μου πιο υγιές και καθαρό από ποτέ. Είσαι έτοιμ@ να γίνει η νέα σου πρωινή συνήθεια;

Τι είναι το oil pulling;

Μάθε λοιπόν ότι το oil pulling είναι μία παραδοσιακή πρακτική της Αγιουρβέδα για τον καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας με την χρήση κάποιου ελαίου. Η αρχική της ονομασία είναι gandusha kriya ή kavala graha και αυτά τα δύο μεταξύ τους έχουν μία διαφορά στην πρακτική την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Ποιο έλαιο να επιλέξεις και πως να το κάνεις;

Αρχικά ξεκινάς με το να επιλέξεις το έλαιο της προτίμησής σου. Οι περισσότεροι συστήνουν και κάνουν την oil pulling πρακτική τους με λάδι καρύδας. Αυτό αφενός για τις γνωστές αντιμικροβιακές του ιδιότητες, αλλά και λόγω της ευχάριστης γεύσης και του αρώματος που τόσο πολύ αγαπιέται.

Καλό είναι να γνωρίζεις όμως, ότι σύμφωνα με τις αρχές της Αγιουρβέδα, το σησαμέλαιο είναι το πιο κατάλληλο έλαιο για το oil pulling. Αν σου αρέσει η καπνιστή του επίγευση, προτίμησε αυτό. 

Μιας όμως και βρισκόμαστε στη Μέκκα του ελαιόλαδου, εγώ θα προσθέσω και αυτό στο μενού, γιατί το λέει και η παροιμία «παπούτσι από τον τόπο σου…».

Σε απλά βήματα το oil pulling γίνεται ως εξής:

  • Με ένα κουτάλι βάλε το έλαιο στο στόμα σου.
  • Κράτα το έλαιο μέσα σε κλειστό στόμα και ξεκίνα με τα μάγουλά σου να το σπρώχνεις μέσα στη στοματική κοιλότητα από τη μία μεριά στην άλλη και ανάμεσα στα δόντια. Οι κινήσεις μοιάζουν περίπου με εκείνες που κάνουμε με ένα στοματικό διάλυμα, χωρίς όμως να περιλαμβάνουν τις γνωστές γαργάρες. 
  • Κάνε επαναλήψεις μέχρι να συμπληρώσεις 5 λεπτά. 
  • Δεν χρειάζεται να πλύνεις τα δόντια σου πριν το oil pulling, όμως μετά την διαδικασία καλό είναι να το κάνεις για να απομακρύνεις όλες τις τοξίνες και τα βακτήρια που θα έχουν απορροφηθεί από το έλαιο. 
  • Το ξέπλυμα με νερό στο τέλος της διαδικασίας καλό είναι να γίνεται με σε χλιαρή θερμοκρασία.
  • Καλύτερα το έλαιο να το φτύσεις μέσα σε ένα χαρτάκι και όχι στο νεροχύτη σου για δύο λόγους. Πρώτον για να μην βουλώσεις τις αποχετεύσεις σου και δεύτερον για να μην μολύνεις το νερό άσκοπα με λάδι.
  • Αν σου φαίνονται πολλά τα 5 λεπτά, σκέψου τι μπορείς να κάνεις παράλληλα με το oil pulling. Το μακιγιάζ σου, την τουαλέτα σου, πλύσιμο πιάτων, ντύσιμο ή ό,τι άλλο βολεύει.
  • Προτίμησε να κάνεις το oil pulling μόλις ξυπνάς το πρωί γιατί τα βακτήρια και οι τοξίνες εκείνη την ώρα έχουν συσσωρευθεί από όλο το βράδυ και καλό είναι να τα απομακρύνεις πριν φας ή πιεις οτιδήποτε, για να μην μείνουν εκεί ή να μην τα καταπιείς.

Τα παραπάνω βήματα είναι στην ουσία η kavala graha, ενώ η παραλλαγή gandusha θέλει να γεμίσεις πλήρως το στόμα σου με το έλαιο και να μείνεις με κλειστό το στόμα για μερικά λεπτά, χωρίς να κινείς το έλαιο μέσα στη στοματική κοιλότητα.

Πώς λειτουργεί το λάδι στο στόμα το πρωί;

Τα περισσότερα βακτήρια που βρίσκονται στην στοματική μας κοιλότητα είναι υδροφοβικά στην επιφάνειά τους κι έλκονται από το έλαιο. Έτσι, το έλαιο δρα σαν μαγνήτης προς αυτά και κατά τη διάρκεια του oil pulling μαζεύει όλες τις ακαθαρσίες για να τις αποβάλουμε μετά εμείς με ένα απλό «φτου». 

Λάδι στο στόμα το πρωί: Τα πολλαπλά οφέλη του

Το oil pulling ευεργετεί τόσο την εμφάνιση των δοντιών μας, προστατεύοντάς τα από την πλάκα και την ουλίτιδα αλλά βοηθά και σε πολλά ακόμα. Μειώνοντας την ποσότητα των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, βελτιώνει την υγεία των ούλων και αναχαιτίζει την δυσοσμία στην αναπνοή. Άλλα οφέλη που αναφέρονται στα παραδοσιακά κείμενα αφορούν τον στεγνό λαιμό, την ενίσχυση της σταθερότητας της φωνής, την ενυδάτωση των χειλιών και την ενδυνάμωση των σιαγόνων. Κατά την Αγιουρβέδα, αυτή η πρακτική λειτουργεί και ως πρόληψη για ασθένειες και προωθεί την ολιστική υγεία του οργανισμού μας.