Είναι εύκολο να σκεφτείς τις οικιακές δουλειές και τις διάφορες καθημερινές μικροδουλειές ως τεράστια σπατάλη χρόνου που βαραίνει τη λίστα υποχρεώσεων σου, αλλά φαίνεται πως μπορεί πραγματικά να έχουν αντίκτυπο στη συνολική υγεία σου, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.416 ηλικιωμένες γυναίκες μεταξύ 63 και 97 ετών και τις έβαλαν να φορούν ένα επιταχυνσιόμετρο ερευνητικού επιπέδου για έως και 7 ημέρες, ώστε να μετρήσουν πόσο χρόνο ήταν ενεργές. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν, επίσης, τι έκαναν οι γυναίκες ενώ έκαναν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτό περιελάμβανε εργασίες, όπως πλύσιμο πιάτων, κηπουρική, μαγείρεμα και ντους.

Κατά την περίοδο της μελέτης, 616 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρδιακή νόσο και 268 με στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι 253 έπαθαν εγκεφαλικό και 331 πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο. Αλλά ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων ήταν πολύ χαμηλότερος για τις συμμετέχουσες που ήταν ενεργές.

  • Οι γυναίκες που κινούνταν για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, 43% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 30% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 62% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με όσες κινούνταν λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα.

Αν και προηγούμενη έρευνα έχει εξετάσει τον αντίκτυπο των κινήσεων, όπως το περπάτημα και το τρέξιμο, στην υγεία της καρδιάς, αυτή η μελέτη ανέλυσε συγκεκριμένα κάθε είδους κίνηση.

Ο Steve Nguyen, PhD, MPH, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι «η κατανόηση του βαθμού στον οποίο οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να βοηθήσει στην τροποποίηση των συστάσεων σωματικής δραστηριότητας, ώστε να είναι πιο περιεκτικές και ενθαρρυντικές για άτομα που δεν ενδιαφέρονται ή δεν μπορούν να κάνουν πιο έντονες ασκήσεις».

Μπορεί κάτι τόσο απλό, όπως οι οικιακές δουλειές να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σου;

«Η καρδιά μας —και το υπόλοιπο καρδιαγγειακό σύστημα— ανταποκρίνεται στην κίνηση ανεξάρτητα από την πηγή της, είτε πρόκειται για περπάτημα είτε κίνηση της καθημερινότητας», λέει ο δρ. Nguyen. «Αυτό κάνει τους μυς σου να ενεργοποιούνται και να υπάρχει απώλεια θερμίδων, μαζί με αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και βελτιώσεις στο σάκχαρο, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη», εξηγεί και επισημαίνει πως «όλα αυτά είναι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς».

Εάν πρέπει να διαλέξεις, ο δρ. Nguyen συνιστά να επιλέξεις πράγματα όπως η βαριά κηπουρική και οι ελαφριές οικιακές δουλειές, όπως σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, δίπλωμα ρούχων, μαγείρεμα και ξεσκόνισμα. Η μελέτη του διαπίστωσε ότι αυτά είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς. «Ωστόσο, η καλύτερη δραστηριότητα για ένα άτομο για να αυξήσει την καθημερινή του κίνηση θα μπορούσε να εξαρτηθεί από τις περιστάσεις και τις προτιμήσεις του», λέει. Και το σημαντικότερο; «Οποιαδήποτε κίνηση θα είναι ευεργετική σε σύγκριση με καμία κίνηση». Έχει δίκιο!

Μπορεί, επίσης, να σε ενδιαφέρουν:

Ο καρδιολόγος Γιώργος Χαριτάκης μας μιλά για τη μέθοδο HeartMath
H υγεία της καρδιάς «καθρεφτίζεται» στα μάτια μας
Πώς θα προστατέψω την καρδιά μου;