Η πρώιμη εμφανίσω λευκών μαλλιών είναι κάτι που ανησυχεί πολύ κόσμο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι πιο συνήθεις και γνωστοί λόγοι που εμφανίζει κάποιος λευκές τρίχες πρόωρα είναι γενετικοί παράγοντες, άγχος και κάπνισμα. Ενώ κάποιοι λόγοι που μπορεί να μην τους έχουμε ακούσει είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12, αλλά και παρατεταμένη επαφή με τις υπεριώδεις ακτίνες UV.

Καθώς τα μαλλιά μας αναπτύσσονται από το θύλακα, τα μελανοκύτταρα προσθέτουν χρωστική ουσία μέσω της μελανίνης στα κύτταρα της τρίχας που περιέχουν κερατίνη, την πρωτεΐνη που συνθέτει τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2023, το σώμα διαθέτει ένα «μελανογενετικό ρολόι» που μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων. Αυτό το «ρολόι» ελέγχεται από το DNA μας, αλλά μπορεί να ρυθμιστεί με βάση το τι μας επιφυλάσσει το περιβάλλον. Επίσης, ορισμένες ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών μπορούν να συμβάλλουν στο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Και ενώ στα γενετικά σου δε μπορούμε να επέμβουμε, μπορείς να μειώσεις το στρες και το κάπνισμα, αλλά και να προσθέσεις στη διατροφή σου τροφές που θα καθυστερήσουν την εμφάνιση των λευκών τριχών. Αυτό γιατί η κατανάλωση μιας διατροφής που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για τη χρωστική ουσία των μαλλιών.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται το σπανάκι, το λάχανο, η λαχανίδα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι κ.ά. Όλα αυτά τα λαχανικά που είναι σε αυτή την ομάδα είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την υγεία των μαλλιών.

Μαύρη σοκολάτα

Ένα τρόφιμο που σίγουρα δεν θα σε πειράξει να εντάξεις στη διατροφή σου. Είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Είναι, επίσης, πλούσια σε χαλκό, ο οποίος βοηθά την παραγωγή μελανίνης.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γιαούρτι, το γάλα, το τυρί κ.ά. είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, κάλλιο, πρωτεΐνη και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την παραγωγή μελανίνης. Ειδικά το γιαούρτι είναι προβιοτικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν άφθονες πρωτεΐνες, τις οποίες ο οργανισμός χρειάζεται για τη διατήρηση της καλής υγείας των μαλλιών μας. Είναι, επίσης, πλούσια σε βιταμίνη Β12, η έλλειψη της οποίας συνδέεται με το πρόωρο γκριζάρισμα.

Σόγια

Η σόγια είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστη και δημοφιλής ως υποκατάστατο πρωτεΐνης για όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Επίσης, η σόγια είναι άφθονη σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, παρέχει στον οργανισμό τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται για να καταπολεμήσει τις ρίζες που προκαλούν το πρόωρο γκριζάρισμα.

Όσπρια

Μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β9 αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών που διατηρούν την καλή υγεία των μαλλιών μας. Τα όσπρια είναι επίσης ευπροσάρμοστα και μπορείς να τα συμπεριλάβεις πολύ εύκολα στη διατροφή σου.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι άφθονα σε χαλκό, ο οποίος βοηθάει στην παραγωγή μελανίνης. Η μελανίνη είναι το χρωστικό συστατικό που είναι υπεύθυνο για το χρώμα που δίνουν τα μαλλιά μας καθώς και το δέρμα μας. Η έλλειψη μελανίνης μπορεί επίσης να επιταχύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ιδανικά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόωρο γκριζάρισμα. Μερικά παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι η kombucha, το kimchi, το τουρσί και άλλα προβιοτικά τρόφιμα τα οποία εξασφαλίζουν καλύτερη πέψη. Η καλύτερη πέψη βελτιώνει τα επίπεδα βιοτίνης στο σώμα, η οποία επηρεάζει άμεσα την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών μας.