Σε όποια φάση κι αν βρίσκεται η επιδερμίδα σου, οι παρακάτω συμβουλές αντιγήρανσης θα σε βοηθήσουν να τη φροντίσεις με τον κατάλληλο τρόπο.

Πρόληψη

Θα λέγαμε πως η νο1 συμβουλή αντιγήρανσης είναι η πρόληψη, αφού το πώς θα συμπεριφερθείς στην επιδερμίδα σου, πριν καν παρατηρήσεις τα πρώτα σημάδια γήρανσης, θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα τόσο στην επιβράδυνση της γήρανσης όσο και στη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας. Η πρόληψη, λοιπόν, ξεκινά με την καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού προϊόντος με SPF30 (τουλάχιστον) καθημερινά και ανεξάρτητα από την εποχή. Οι ακτίνες UV, εκτός του ότι μπορούν να προκαλέσουν μελάνωμα, πολλαπλασιάζουν τις ελεύθερες ρίζες και καταστρέφουν το κολλαγόνο. Έτσι, δημιουργούνται οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες.

Ακόμα, τα αντιοξειδωτικά συστατικά διαδραματίζουν σπουδαιό ρόλο στο κεφάλαιο «πρόληψη». Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπει τις καταστροφικές συνέπειες τους για την επιδερμίδα σου. Ένας ιδανικός συνδυασμός για την πρωινή ρουτίνα σου είναι αντηλιακό και ορός με βιταμίνη C.

Ρετινόλη

Το δέρμα χάνει τη νεανικότητα του κυρίως λόγω της ηλικίας και τη έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Η ρετινόλη έχει την αδιαμφισβήτητη φήμη του “superstar” συστατικού αντιγήρανσης. Όπως έχει δείξει, βοηθά στη μείωση των σημαδιών γήρανσης καθώς και στην ελαχιστοποίηση των διευρυμένων πόρων και της τραχιάς όψης της επιδερμίδας. Επιπλέον, ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και προάγει την κυτταρική ανανέωση. Επειδή ανήκει στα συστατικά που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, δοκίμασε να ξεκινήσεις εφαρμόζοντας πολύ μικρή ποσότητα σε καθαρή επιδερμίδα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Απολέπιση

Αν δεν χρησιμοποιείς ήδη κάποιο απολεπιστικό προϊόν με α-υδροξύοξέα (AHAs) ή β-υδροξύοξέα (BHAs) τότε παραλείπεις ένα πολύ σημαντικό βήμα αντιγήρανσης. Αυτά τα απολεπιστικά συστατικά απομακρύνουν τα στρώματα των νεκρών κυττάρων από το δέρμα, αποκαλύπτοντας μια απαλή και λαμπερή όψη. Τα β-υδροξύοξέα, όπως το σαλικυλικό οξύ, είναι ιδανικά αν παρατηρείς μικρά σπυράκια με λευκή κεφαλή ή έχεις φραγμένους πόρους. Τα α-υδροξύοξέα, όπως το γλυκολικό οξύ, είναι κατάλληλα για την τραχιά όψη που έχει αρχίσει να χάνει τη σφριγιλότητά της και, γενικά, για τα πιο προχωρημένα σημάδια γήρανσης.

Φροντίδα ματιών

Όπως σου έχουμε ξανά πει, κανένα προϊόν δεν είναι θαυματουργό ούτε θα εξαφανίσει μαγικά τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο. Ωστόσο, με την κατάλληλη κρέμα ματιών για τις ανάγκες σου, μπορείς πάντα να βελτιώσεις την εμφάνιση της περιοχή των ματιών, «φωτίζοντας» και ενυδατώνοντάς την.