Γνωρίζουμε από πάντα ότι η διατήρηση ποιοτικών σχέσεων μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική υγεία μας. Όπως αποδεικνύεται, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τη σωματική ευεξία και τη διάρκεια ζωής μας.

Η ​​σύνδεση με άλλους μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη μακροζωία μας. Η κοινωνική ενσωμάτωση, δηλαδή το να έχεις έναν ρομαντικό σύντροφο, φίλους ή να είσαι συνδεδεμένος με την κοινότητά σου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Πρακτικά, λοιπόν, πώς οι σχέσεις σου επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής σου; Σου περιγράφουμε παρακάτω.

1. Οι σχέσεις μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η σύνδεση με άλλους μπορεί πραγματικά να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 184 ηλικιωμένους έδειξε ότι τα ευτυχισμένα παντρεμένα άτομα έχουν καλύτερη ανταπόκριση στα εμβόλια. Αυτό σημαίνει πως εάν εμβολιαστούν κατά της γρίπης, είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν καλύτερη ανοσολογική απόκριση σε αυτήν από τους ανθρώπους που είναι μόνοι.

Αντιθέτως, η μοναξιά μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, οι μοναχικοί πρωτοετείς φοιτητές είχαν μειωμένη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο της γρίπης. Η μοναξιά μπορεί να είναι πολύ κακή όταν προσπαθείς να αποφύγεις τους ιούς. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. Μην σκέφτεσαι πως επειδή μπορεί να αισθάνεσαι μοναξιά σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι καταδικασμένο. Φαίνεται, ωστόσο, ότι μια χρόνια αίσθηση μοναξιάς μπορεί να επηρεάσει την ανοσία με κάποιο τρόπο.

2. Το κοινωνικό σου δίκτυο επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου σου

Γνώριζες ότι πράγματι ανταλλάσσεις μικρόβια του εντέρου με άλλους; Είναι αλήθεια: Μοιράζεσαι μικρόβια με αυτούς με τους οποίους αλληλεπιδράς—ακόμη και με τα κατοικίδια! Η κοινωνική επαφή μπορεί πραγματικά να διαφοροποιήσει το μικροβίωμα σου και, όπως ίσως γνωρίζεις μέχρι τώρα, ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα είναι ένα πιο υγιές μικροβίωμα, το οποίο επίσης συμβαδίζει με την ανοσία. Φυσικά, χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, αλλά φαίνεται πολλά υποσχόμενη.

3. Η δέσμευση μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία σου

Τα παντρεμένα ζευγάρια (ή αυτά που απλώς ζουν μαζί) συγχρονίζουν πραγματικά το σώμα τους. Στην πραγματικότητα συγχρονίζουν τον καρδιακό ρυθμό, τους παλμούς τους, ακόμη και τη θερμοκρασία των δακτύλων τους, την ηλεκτρική αγωγιμότητα στο στήθος τους.

Ωστόσο, η συμβίωση από μόνη της δεν θα προσφέρει τόσα οφέλη για την υγεία, εάν δεν βρίσκεσαι σε μια αφοσιωμένη σχέση. Αυτό σημαίνει πως παίζει ρόλο η φύση της σχέσης. Αν η δέσμευση δεν υπάρχει, τότε δυστυχώς τα οφέλη για την υγεία δεν είναι τόσο ισχυρά. Αυτό συμβαίνει επειδή μια αφοσιωμένη σχέση παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας. Ο άξονας σου Υποθάλαμος-Υπόφυση-Επινεφρίδια μπορεί πραγματικά να ηρεμήσει γιατί αυτό το άτομο είναι εκεί για εσένα για το καλό ή το άσχημο. Ό,τι κι αν σου συμβεί, αυτό το άτομο θα είναι εκεί.

Η σύνδεση με τους άλλους μπορεί να έχει ισχυρά, απτά οφέλη για την υγεία σου και, όπως φαίνεται οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις – ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι- μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, το μικροβίωμα του εντέρου, την ψυχική υγεία σου και πολλά άλλα.