Για πάρα πολλούς από εμάς το άγχος, δυστυχώς, είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Το άγχος μας μπορεί να συνδέεται με τα γενετικά μας, κάποιο παιδικό τραύμα ή τη χημεία του εγκεφάλου. Βέβαια μπορεί να κάνουμε και επιλογές στον τρόπο ζωής μας οι οποίες ρίχνουν λάδι στη φωτιά του άγχους.
Οι επιλογές αυτές δεν είναι απαραίτητα μεγάλες πράξεις, μπορεί να είναι και μικρές καθημερινές συνήθειες οι οποίες δεν σου προκαλούν άμεσα το άγχος. Πρόκειται, επίσης, για συνήθειες οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το άγχος οποιουδήποτε, με ή χωρίς την παρουσία μιας πραγματικής αγχώδους διαταραχής. Και το χειρότερο είναι ότι αυτές οι συνήθειες όταν γίνονται πολύ συχνά σχηματίζουν μοτίβα στα οποία δεν κάνεις έναν νοητικό έλεγχο, οπότε και δύσκολα αλλάζεις. Για αυτό και ήρθε η ώρα να δώσεις λίγο παραπάνω προσοχή σε κοινά μοτίβα.
Αναβλητικότητα
Η αναβλητικότητα είναι τόσο αποτέλεσμα όσο και κινητήριος μοχλός του άγχους. Αναβολή μπορεί να σημαίνει αναβολή εργασιών λόγω άγχους, η οποία θα αυξήσει το μελλοντικό άγχος. Για να μπορέσεις να σπάσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο χρειάζεται δουλειά!
Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που αναβάλλεις και κάνε ένα πράγμα από αυτή τη λίστα με το που την τελειώσεις. Προγραμμάτισε τα υπόλοιπα, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι η λίστα να ολοκληρωθεί.
Σημαντικό είναι να προσπαθήσεις να βάλεις ένα τέλος στην τελειομανία. Το άγχος για το αν θα καταφέρεις να κάνεις τα πράγματα ακριβώς σωστά μπορεί μερικές φορές να σε δυσκολεύει να προχωρήσεις. Όταν αποδεχτείς την ιδέα ότι δεν θα επιτύχεις αν πρώτα δεν αποτύχεις και η αποτυχία αποτελεί μέρος της διαδικασίας, τότε μπορεί να διαπιστώσεις ότι η αναβλητικότητα ξεθωριάζει.
Μπορείς, επίσης, να βάλεις ένα χρονόμετρο. Ορισμένοι εγκέφαλοι λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση. Έλεγξε την αίσθηση του επείγοντος που δημιουργείς στον εαυτό σου, θέτοντας ένα χρονόμετρο και δίνοντας σου ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσει μια εργασία.
Ακαταστασία
Το χάος στο σπίτι μπορεί να φέρει και χάος μέσα σου και αυτό είναι και αποδεδειγμένο! Σύμφωνα με έρευνες όσο περισσότερη ακαταστασία έχουμε στο σπίτι μας, τόσο μεγαλύτερο είναι το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη και η αναβλητικότητα. Η ακαταστασία δημιουργεί περιττά ερεθίσματα για τον εγκέφαλό μας, μας κάνει να απογοητευόμαστε ψάχνοντας τα αντικείμενα που χρειαζόμαστε και μας δημιουργεί συναισθήματα ενοχής, εκνευρισμού ή ντροπής.
Προσπάθησε καθημερινά να αφιερώνεις λίγο χρόνο για να οργανώνεις κάποιο από τα δωμάτια του σπιτιού σου. Σε μερικές μέρες θα έχεις συμμαζέψει όλο το σπίτι. Και για να το διατηρήσεις, απλά δίνε λίγο παραπάνω προσοχή στο πού αφήνεις τα πράγματα στο σπίτι, ώστε να μην δημιουργείται ακαταστασία ξανά.
Διατροφικές συνήθειες
Δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην ψυχολογία μας. Η ισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο μας, μάλιστα, παίζει καθοριστικό ρόλο σε συναισθήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.
Φρόντισε να εντάξεις στη διατροφή σου υγιεινές και φυσικές τροφές. Προετοίμασε από την προηγούμενη μέρα τα γεύματα σου για να μην υποκύψεις στην πείνα σου και, τελικά, καταλήξεις σε φτωχές επιλογές. Τα γεύματα σου πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, να περιέχουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά! Να εντάξεις τουλάχιστον ένα φρούτο στην καθημερινότητα σου και μια ποικιλία λαχανικών, σε όλα σου τα γεύματα.
Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε και την επιρροή που έχει η έλλειψη ύπνου στις διατροφικές μας επιλογές, καθώς ο μη επαρκής ύπνος έχει βαθιά επίδραση όχι μόνο στην όρεξή μας αλλά και στην ικανότητα του εγκεφάλου μας να σηματοδοτεί τον κορεσμό.
Εξίσου σημαντικό είναι να είμαστε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς μπορεί να μπερδέψουμε τα συμπτώματα της δίψας με εκείνα της πείνας. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο να επιλέξουμε κάποιο σνακ, αντί για ένα ποτήρι νερό. Προσπάθησε να έχεις διαρκώς κοντά σου ένα μπουκαλάκι με νερό κι αν χρειαστεί να βάζεις και υπενθύμιση στο κινητό σου, ώστε να ενυδατώνεσαι αρκετά.
Αρνητικό μοτίβο σκέψεων
Όσο περισσότερο ανησυχούμε, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός μας είναι συνδεδεμένος με το άγχος. Όλοι έχουμε μια εσωτερική φωνή που σχολιάζει τις εμπειρίες μας. Όταν αυτά τα μηνύματα είναι απαισιόδοξα, συμβάλλουν στην ανησυχία. Εμείς μπορούμε να μάθουμε να αφήνουμε τις σκέψεις μας να περνούν.
Ξεκίνησε εντοπίζοντας τις σκέψεις που διατρέχουν τον εγκέφαλο σου. Είναι αρνητικές ή θετικές, χρήσιμες ή επιβλαβείς; Αντικατάστησε σκόπιμα τις αρνητικές σκέψεις με θετικές επιβεβαιώσεις.
Δεν είναι τόσο απλό όσο το λέμε, αλλά με προσπάθεια και δουλειά μπορεί να επιτευχθεί. Μια πολύ χρήσιμη πρακτική είναι το journaling, δηλαδή, να καταγράφεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σε ένα τετράδιο, χωρίς να τα κρίνεις. Επίσης, γράψε τις σκέψεις που θες να υιοθετήσεις, ώστε να σου γίνουν σιγά σιγά νέα συνήθεια.