Ο μέσος ενήλικος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 7 με 8 ώρες ύπνου για να ξεκουραστεί και να ξυπνήσει αναζωογονημένος. Ο ιδανικός ύπνος φυσικά είναι ο αδιάκοπος, βαθύς ύπνος. Αυτός που κλείνεις τα μάτια σου το βράδυ και ξυπνάς το πρωί έτοιμη να αδράξεις τη μέρα. Οι γυναίκες, ωστόσο, φαίνεται να μην κάνουν τόσο αδιάκοπο ύπνο όσο οι άνδρες, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για περισσότερες ώρες ύπνου.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον ύπνο μιας γυναίκας;

Οι λόγοι για τους οποίους ο ύπνος των γυναικών είναι ανήσυχος και αδιάκοπος και μπορεί να δημιουργήσει την ανάγκη για περισσότερες ώρες ξεκούρασης, ποικίλουν. Ο πρώτος λόγος και πολύ σημαντικός είναι οι αϋπνίες. Οι γυναίκες έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αϋπνίες από ότι οι άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, οι οποίες συνδέονται πολύ στενά με την αϋπνία.

Ένας ακόμη λόγος που επηρεάζει τις ανάγκες ύπνου των γυναικών δεν είναι άλλος από τις ορμόνες. Ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης ελέγχεται από τις ορμόνες. Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν το πότε ένα άτομο αισθάνεται κουρασμένο, πότε αισθάνεται σε εγρήγορση και πότε αισθάνεται πεινασμένο. Οι γυναίκες μπορεί να βιώνουν ορμονικές αλλαγές κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι οποίες επηρεάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό τους και δημιουργούν μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο.

Πιο συγκεκριμένα, το 1/3 των γυναικών όταν βρίσκονται στην περίοδο τους έχουν πρόβλημα στον ύπνο καθώς μπορεί να βιώνουν πονοκεφάλους και κράμπες. Η εγκυμοσύνη είναι, επίσης, μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μια κατάσταση που δυσκολεύει τον ύπνο. Ακόμα, οι έγκυες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, άπνοια ύπνου, πόνο και ακράτεια, που διαταράσσουν τον ύπνο τους. Αυτά τα προβλήματα ύπνου μπορεί να επιμείνουν και στην περίοδο μετά τον τοκετό, όταν τα επίπεδα των ορμονών τους πέφτουν ενώ την ίδια στιγμή αρχίζουν να φροντίζουν ένα νεογέννητο με ακανόνιστο κύκλο ύπνου. Ο συνδυασμός αυτός έχει συχνά ως αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η εμμηνόπαυση αποτελεί, επίσης, μια περιόδο που επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, με το 85% των γυναικών να βιώνουν εξάψεις. Όταν οι εξάψεις εμφανίζονται το βράδυ, οι γυναίκες ξυπνούν ιδρωμένες κι έτσι ο ύπνος τους διαταράσσεται. Επιπλέον, και ο κίνδυνος εμφάνισης υπνικής άπνοιας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αυτή η διαταραχή ύπνου προκαλεί παύσεις στην αναπνοή που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες με υπνική άπνοια μπορεί να αισθάνονται λιγότερο ξεκούραστες όταν ξυπνούν και να παρουσιάζουν κούραση και υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χρειάζονται οι γυναίκες περισσότερο ύπνο;

Με βάση τα όσα αναφέραμε παραπάνω, αλλά και σύμφωνα με έρευνες ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο ύπνου. Εκτός από τις βιολογικές διαφορές, όπως οι ορμονικές διαταραχές, είναι και μερικές άλλες διαφορές τις οποίες ίσως δεν είχαμε λάβει υπόψη μας. Οι γυναίκες, είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα για να φροντίσουν κάποιο μέλος της οικογένειας ή να ξυπνήσουν νωρίτερα, για να ετοιμάσουν πρωινό. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν διακοπή ύπνου, δηλαδή η ποιότητα του ύπνου μειώνεται και η ανάγκη για ύπνο μεγαλώνει.

Σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο περίπλοκος από τον ανδρικό, καθώς οι γυναίκες είναι ικανές να κάνουν multitasking. Έτσι, ο εγκέφαλος τους κουράζεται πιο εύκολα από τον ανδρικό και έχει μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο!

Πάντως, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως οι γυναίκες κοιμούνται γρηγορότερα από τους άνδρες, πληροφορία που υποδηλώνει ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο.

Πλέον κάθε φορά που θα ακούσεις παράπονα για το πόσο γρήγορα και πόσο πολύ κοιμάσαι, έχεις μια σειρά από επιχειρήματα για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου!