Η ομάδα του Vegan Life Festival, αποτελείται από μία παρέα ανθρώπων, που οι κοινές τους ανησυχίες και ευαισθησία για τα ζώα και τον πλανήτη, τους έφεραν κοντά και τελικά έγινα και φίλοι. Είναι αυτοί που 6 χρόνια τώρα, μέσα από τα 9 πετυχημένα φεστιβάλ, που έχουν δημιουργήσει (το τελευταίο μάλιστα, που έγινε στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2021, είχε 38.000 άτομα επισκεψιμότητα σε δύο μόνο ημέρες), προσπαθούν να μιλήσουν εμπράκτως για τον vegan τρόπο ζωής στο ελληνικό κοινό.
Photo credit: Animal rights shooting
Η αγάπη τους και η πίστη γι αυτό που κάνουν είναι τόσο μεγάλη που πλέον αποφάσισαν την εισαγωγή μίας νέας μορφής εκδηλώσεων! Μία από αυτές είναι και το Vegan Life Market , το οποίο ήρθε για να ανταποκριθεί στην τεράστια ανάγκη του κοινού αλλά και των επιχειρήσεων για περισσότερες αποκλειστικά vegan εκδηλώσεις στην Αθήνα, αφού, όπως μας επισημαίνεται από κάθε πλευρά «μία μόνο εκδήλωση το χρόνο δεν είναι αρκετή»!
Το Vegan Life Market θα πραγματοποιηθεί στις 2 & 3 Απριλίου στο χώρο του Παλιού Αμαξοστασίου, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Εμείς βρήκαμε την ομάδα εν ώρα εργασίας και υψηλής δημιουργικότητας και τους ζητήσαμε να μας απαντήσουν σε πέντε ερωτήσεις, μιας και σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας.
vegan life market
Δώστε μας τρεις λόγους για να κόψεις κάποιος το κρέας
Ο ουσιαστικός λόγος είναι ένας: Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να σκοτώσεις ένα πλάσμα που δεν θέλει να πεθάνει. Και τα ζώα που τρώμε είναι σίγουρο, πως πραγματικά δεν θέλουν να πεθάνουν, αλλά ούτε και να ζουν σε συνθήκες εγκλεισμού και εξαθλίωσης.
Δευτερευόντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι η κτηνοτροφία συμβάλλει καταλυτικά στην κλιματική αλλαγή, την ρύπανση των υδάτων, του αέρα και της γης, την αποψίλωση των δασών, τη δημιουργία νεκρών ζωνών στους ωκεανούς, και την ευρύτερη υποβάθμιση των οικοσυστημάτων. Επί της ουσίας η κτηνοτροφία καταστρέφει τον πλανήτη που είναι το σπίτι όλων μας.
Τρίτον, και όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η κτηνοτροφία έχει καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Το περιβάλλον εργασίας του σφαγείου είναι πολύ επιβαρυντικό για την ψυχική και σωματική υγεία των εργατών, ενώ παράλληλα οι ρύποι των κτηνοτροφικών μονάδων προκαλούν στους ανθρώπους που εργάζονται ή ζουν δίπλα σε αυτές δεκάδες προβλήματα υγείας, όπως είναι το άσθμα και διάφορες μορφές καρκίνου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς θα κάνει κάποιος αυτή τη διαδικασία πιο εύκολη;
Κάποιες απλές συμβουλές για ένα άτομο που θέλει να στραφεί προς τη φυτική διατροφή, αλλά και ευρύτερα προς το vegan τρόπο ζωής είναι οι εξής:
- Να διαβάσει βιβλία, να δει βίντεο (από ντοκιμαντέρ μέχρι ομιλίες) και γενικά να ενημερωθεί για αυτόν τον τρόπο ζωής και όλα τα στοιχεία και τα επιχειρήματα που υπάρχουν. Έτσι θα ισχυροποιήσει τα κίνητρά του και θα έχει μια πολύ πιο ομαλή μετάβαση.
- Να δικτυωθεί με άτομα που έχουν ήδη αυτή την πορεία στη ζωή τους. Μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις (όπως το μάρκετ ή τα φεστιβάλ μας!), αλλά ακόμα και μέσα από τα διάφορα θεματικά facebook groups ή το Instagram είναι εύκολο να γνωρίσουμε άτομα που ακολουθούν αυτό τον τρόπο ζωής, να μάθουμε από την δική τους εμπειρία και να νιώσουμε φυσικά και λιγότερο μόνες!
- Να ξεκινήσει με απλές πρώτες ύλες από τη λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ, να θυμηθεί την παραδοσιακή κουζίνα και τα πεντανόστιμα και εύκολα φαγητά της (μπριάμ, γεμιστά, φακές, φασολάκια κ.ο.κ.) και να αρχίσει να πειραματίζεται με διαφορετικές πρώτες ύλες και ομάδες τροφίμων που μπορούν να αναβαθμίσουν διατροφικά κάθε πιάτο: διαφορετικά όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά, ψευδοδημητριακά, σπόροι, ρίζες, λαχανικά, μανιτάρια και φρούτα. Ένα νέο μαγειρικό και διατροφικό ταξίδι τώρα ξεκινά!
Ποια ντοκιμαντέρ να δει που θα τον βοηθήσουν και γιατί;
Να δει το earthlings και το dominion για να καταλάβει όλα όσα συμβαίνουν στα ζώα εξαιτίας των συνηθειών μας.
Να δει το cowspiracy για να καταλάβει τι προκαλεί η κτηνοτροφία στο φυσικό περιβάλλον.
Να δει το seaspiracy για να σοκαριστεί με την καταστροφή που προκαλούμε στα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Να δει το what the health και το game changers για να πάρει πληροφορίες για τη σωστή φυτική διατροφή που μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στο να έχουμε μία καλύτερη υγεία, μακριά από τα νοσήματα που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους στο δυτικό κόσμο: τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη, καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ποιους λογαριασμούς στο instagram να ακολουθήσει που θα το βοηθήσουν και γιατί;
Το beets me για να εμπνέεται από τις δημιουργικές vegan συνταγές του. Το plantbasedntgr για ειλικρινή και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση αναφορικά με την υγιεινή φυτική διατροφή και την πρόληψη ασθενειών. Την seirinis για μία διαφορετική, διαθεματική ματιά στα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον. Την eriettakourkouloulatsi για όλα τα σημαντικά που έχει να πει για τα δικαιώματα των ζώων και όχι μόνο. Το veganhome.gr για χρήσιμα tips, εύκολα σνακς, καθώς και αναλυτικές κριτικές εστιατορίων. Την ladypapaya για έμπνευση, θετική ενέργεια και bliss. Και φυσικά το vegan22greeceechallenge για να του δείξει τον πιο εύκολο δρόμο ώστε να γίνει vegan σε 22 ημέρες. Α, και το veganlifefestival, για να μη χάνει τις vegan επόμενες δράσεις μας!
Θες περισσότερα προφίλ με vegan συνταγές; veggiesisters, whenhelencooks, aveganfoodie, veganreality, Alexandra.sarigianni
Θες περισσότερα προφίλ vegan ειδικών διατροφής; ergastirisiniditisdiatrofis, Konstantinos_koutsikas, katia talks diet, eleanakanellou
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πείτε μας τα αγαπημένα σας στέκια, όπου κάποιος μπορεί να φάει χορτοφαγικά και vegan
Επειδή τα αγαπημένα στέκια είναι δεκάδες, θα πούμε κάποια από αυτά που υπάρχουν στις πόλεις που έχουμε κάνει εκδηλώσεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά.
Ξεκινώντας από την Αθήνα, για νόστιμο σνακ on the go, σφολιάτες και σαντουιτσάκια, το Bamboo Vegan. Για υγιεινή σκεπαστή και λαχταριστό σειτάν το Peas. Για μαμαδίστικες πίτες χωρίς επεξεργασμένες πρώτες ύλες, το Mother. Για τεράστια λαχταριστά και υπερμεγέθη μπέργκερ, το Avit. Για το πιο νόστιμο vegan παστίτσιο χωρίς γλουτένη, το Veganaki. Για μοναδικό πάντρεμα ελληνικής με ασιατική κουζίνα, στη vegan εκδοχή της, το Mama Tierra. Για ένα καλό δείπνο μία σημαντική ημέρα, το Winners. Για μία γεύση από τζάκφρουτ, το Vegan Vandal. Για φουρνιστά κρουασάν και μπάμπκες, το Holy Lama. Για το πιο εναλλακτικό gyros burger στο κέντρο της Αθήνας, το Vegan Beat. Και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Και για γλυκά; Little Darling στα Νότια, The Vegan Fairies στα Βόρεια, και Little Bear στον Πειραιά.
Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, για τον πιο τέλειο vegan καπουτσίνο, το omg in skg. Για νόστιμα εστιατορικά πιάτα το Roots. Για παραδοσιακό φαλάφελ, το Simply Falafel, ενώ για φαλάφελ μπέργκερ που γεμίζει το στόμα σου, το Falafel House. Για υγιεινά γλυκά χωρίς επεξεργασμένες πρώτες ύλες, το Γλυκοπλαστείο της Φύσης.
Στα Χανιά, για παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα με ντόπιες πρώτες ύλες, η χορτοφαγική ταβέρνα το Στάχυ. Για ωμοφαγικά υγιεινά σνακς και χυμούς, το Nektar. Για το απόλυτο vegan brunch, το Pulse.