Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει ότι τα αντιοξειδωτικά κάνουν καλό στην υγεία μας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τα ακριβή οφέλη τους. Η Mary Purdy, MS, RD, σύμβουλος διατροφής και βιωσιμότητας στο Big Bold Health, ορίζει τα αντιοξειδωτικά ως τις «ωφέλιμες φυτικές ουσίες που προάγουν την υγεία και τη μακροζωία».

Τα αντιοξειδωτικά χωρίζονται σε δύο τύπους: τα ενζυμικά και τα μη ενζυμικά αντιοξειδωτικά. Τα μη ενζυμικά αντιοξειδωτικά θεωρούνται, μάλιστα, ο πιο κοινός τύπος ενώ εμπεριέχουν και σημαντικές διατροφικές ενώσεις, όπως βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες, ένα ισχυρό είδος αντιοξειδωτικού που είναι υπεύθυνο για τα έντονα χρώματα των φυτών.

Οι ανθοκυανίνες είναι πολυφαινολικές ενώσεις, που με τα χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστές καθώς -σύμφωνα με μελέτες- ενισχύουν τη μακροζωία. Μάλιστα, είναι πολύ εύκολο να ανακαλύψει κανείς ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, αφού «αυτό το είδος αντιοξειδωτικού είναι υπεύθυνο για τις βαθιές κόκκινες, μπλε και μωβ χρωστικές που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, με τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, το κόκκινο λάχανο και τα κόκκινα σταφύλια (συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού) να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα», τονίζει η Purdy.

Ανθοκυανίνες: Τα οφέλη τους

«Σύμφωνα με έρευνες οι ανθοκυανίνες μπορούν να προσφέρουν αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που δύναται να βελτιώσουν την κυτταρική λειτουργία, προσφέροντας παράλληλα αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, βοηθώντας στην αποφυγή φλεγμονών και υποστηρίζοντας τόσο την ανοσολογική όσο και την καρδιαγγειακή υγεία», λέει η Purdy.

Μια μελέτη του 2019 από τη Γερμανία, μάλιστα, διαπίστωσε ότι χυμός πλούσιος σε ανθοκυανίνη συνέβαλε στη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού και ακόμη και στην προστασία της ακεραιότητας του DNA κάποιου. Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες μπορούν να βοηθήσουν μέχρι και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως είναι το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης τύπου 2 καθώς και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Και παρότι η Purdy σημειώνει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής ποσότητα ανθοκυανινών που απαιτείται για να αποκομιστούν τα αναφερόμενα οφέλη για την υγεία, έχει αποδειχθεί ότι άνθρωποι που κατανάλωναν μόλις 25 χιλιοστόγραμμα κάθε μέρα (ένα φλιτζάνι βατόμουρα περιέχει 100 χιλιοστόγραμμα) παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα φλεγμονής.

Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στην πιο εύκολη απορρόφησή τους από τον οργανισμό μας;

Παρόλο που κάποτε θεωρούσαν ότι τα φλαβονοειδή απορροφούνται δύσκολα από το σώμα, σήμερα αποδεικνύεται ότι η κατάσταση του μικροβιώματός μας συμβάλλει στη μετατροπή τους σε «πιο βιοδιαθέσιμους μεταβολίτες» που τους καθιστούν πιο εύκολα απορροφήσιμους.

Τέλος, ένας διαφοροποιημένος μικροβιακός πληθυσμός του εντέρου σε συνδυασμό με μια πλούσια σε φυτικές ίνες και ποικιλία διατροφή, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα οι ανθοκυανίνες να μεταβολίζονται καλύτερα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επιλέγουμε τροφές που έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, όταν είναι δυνατόν, αφού τείνουν να είναι πλουσιότερες σε αυτά τα προστατευτικά φυτικά συστατικά.