Διανύουμε και πάλι την περίοδο αυτή του έτους που αρκετοί αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του αυξημένου βάρους. Η προσπάθεια περιλαμβάνει αλλαγές στο ημερήσιο πρόγραμμα, αποχή από ορισμένες διατροφικές επιλογές, ενώ συχνή είναι και η επίσκεψη στο γυμναστήριο.

Τί συμβαίνει όμως όταν η προσπάθεια αυτή ακολουθείται από μία σταθερή τιμή στην ζυγαριά; Μία τέτοια εξέλιξη είναι αρκετή για να κάνει ακόμα και το πιο αποφασιστικό άτομο, να «πετάξει λευκή πετσέτα». Πριν λοιπόν αποφασίσεις να εντάξεις τον εαυτό σου στην κατηγορία εκείνων που δεν χάνουν βάρος, θυμήσου ότι μπορεί η απώλεια βάρους να είναι αποτέλεσμα ενός αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας, αλλά υπάρχουν πολλές παράμετροι που επηρεάζουν το ισοζύγιο αυτό. Το πιο πιθανό αίτιο είναι ότι κάνεις μερικά «αθώα» λαθάκια. Είναι εξαιρετικά πιθανό και σύνηθες, γιατί σε πολλούς είναι μέρος των συνηθειών τους και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά. Θα αναφέρουμε λοιπόν μερικά, που μπορεί να σε βοηθήσουν να δεις το νούμερο της ζυγαριάς να κατεβαίνει.

Κακή συνήθεια Νο1: Η σκέψη «ξεκινάω δίαιτα»

Για τους περισσότερους, η λέξη δίαιτα δεν παραπέμπει σε κάτι ευχάριστο. Από μόνη της η λέξη, οδηγεί την σκέψη στο περιορισμό, την οριοθέτηση των επιλογών και των ποσοτήτων και φυσικά στο ταχύτερο και βέλτιστο αποτέλεσμα. Μια διαδικασία που έχει σαν στόχο την ταχύτερη επίτευξη των στόχων και την επιστροφή και πάλι στην απόλαυση! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι άτομα που νιώθουν ότι βρίσκονται σε δίαιτα με την παραπάνω έννοια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αδυναμίας απώλειας βάρους.

 

7 λόγοι που δεν μπορείς να ακολουθήσεις μία δίαιτα με επιτυχία. Τι κάνεις λάθος;

Jamie Matocinos/ Unsplash

Αντίθετα, άτομα που προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, καταφέρνουν να έχουν πιο συστηματικά αποτελέσματα, χωρίς να βιώνουν το πρόβλημα του περιορισμού, είτε επειδή γεύονται τις μικρές απολαύσεις με έλεγχο, είτε επειδή μπαίνουν στην διαδικασία με μία ευχάριστη διάθεση.

Τρόπος αντιμετώπισης: Αντικατάστησε την δίαιτα με έναν μόνιμο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Κάνε μικρές αλλαγές και άφησε και περιθώρια για τις μικρές απολαύσεις. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους και θα απολαμβάνεις τα αποτελέσματα σε μόνιμη βάση!

Κακή συνήθεια Νο2: Παίρνεις σπασμωδικές αποφάσεις στο τέλος μιας «κακής» διατροφικά ημέρας

Στο τέλος μίας «κακής» διατροφικά ημέρας, αποφασίζεις ότι δεν πρόκειται να ξαναφάς ποτέ με τον ίδιο τρόπο ή τα τρόφιμα που μόλις κατανάλωσες. Το επόμενο πρωί λοιπόν σε βρίσκει ακόμα κινητοποιημένο και χορτάτο από την προηγούμενη νύχτα. Ξεκινάς νηστικός και αντέχεις έτσι μέχρι το απόγευμα ή μέχρι τον πρώτο πειρασμό. Αυτός σε βρίσκει πεινασμένο και χωρίς άλλες επιλογές. Ο «χάρτινος» πύργος έπεσε! Είσαι και πάλι στην ίδια θέση, νιώθοντας απογοήτευση και πιστεύοντας ότι, μάλλον, δεν μπορείς να τα καταφέρεις!

Τρόπος αντιμετώπισης: Φυσικά το λάθος βρίσκεται στην πρώτη απόφαση. Μία τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί με τον τρόπο αυτόν. Αντίθετα, απαιτεί σχέδιο πολύ καλά οργανωμένο, που θα σου επιτρέψει να αποφύγεις τις κακές διατροφικές επιλογές, να αντιμετωπίσεις τους πειρασμούς με άλλες λύσεις και να οδηγηθείς με επιτυχία στα πρώτα αποτελέσματα που θα σε κάνουν να πιστέψεις ότι πραγματικά έχεις τον έλεγχο στα χέρια σου.

Διάβασε ακόμα: 8 λόγοι που δεν μπορείς να ακολουθήσεις μία δίαιτα με επιτυχία

Κακή συνήθεια Νο3: Αποφεύγεις όλα τρόφιμα που σου αρέσουν

Θα έχεις ακούσει για τις πιθανότητες ο αποκλεισμός συγκεκριμένων τροφίμων να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τους. Όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει στο σύνολο των τροφίμων που απολαμβάνεις, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται γεωμετρικά. Ένας υγιεινός τρόπος διατροφής για την απώλεια βάρους μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα, σε ελεγχόμενες ποσότητες και συνδυασμούς.

μακαρονοσαλάτα

pexels/ lisa-fotios

Τρόπος αντιμετώπισης: Μην αποκλείεις όλες τις τροφές που σε ικανοποιούν. Μπορείς αρχικά να αποφύγεις μόνο εκείνες που σου προσφέρουν τις περισσότερες θερμίδες ή που καταναλώνεις ανεξέλεγκτα. Διατήρησε όμως μερικά από τα τρόφιμα που απολαμβάνεις και χρησιμοποίησε συνταγές με λιγότερες θερμίδες. Έτσι παράλληλα, θα εκπαιδευτείς να τρως αυτό που σου αρέσει, σε ελεγχόμενες ποσότητες.

Κακή συνήθεια Νο4: Σε νοιάζουν μόνο οι θερμίδες!

Πράγματι, οι θερμίδες είναι το κλειδί στην απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, ελέγχοντας το ισοζύγιο μεταξύ ενεργειακής πρόσληψης και κατανάλωσης, μπορείς εύκολα να ελέγξεις το βάρος σου. Όταν όμως μεταφράζουμε τις θερμίδες σε τρόφιμα και γεύματα, τότε τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν. Ο ανθρώπινος οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά σε ένα γεύμα οσπρίων και σε ένα γεύμα με πολύ ζάχαρη, ακόμα και αν αποδίδει λιγότερες θερμίδες. Η παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών μπορεί να προκαλέσει διαφορετική ανταπόκριση και ικανότητα κινητοποίησης αποθηκευμένου λίπους για την παραγωγή ενέργειας.

Τρόπος αντιμετώπισης: Καθώς υπολογίζεις τις θερμίδες, μην ξεχνάς να αξιολογείς τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά. Εστίασε στην κάλυψη των διατροφικών σου αναγκών επιλέγοντας τρόφιμα και γεύματα πλούσια στα συστατικά που μπορεί η διατροφή σου να υπολείπεται. Δώσε προσοχή στα ω-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια), στην επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων (λαχανικά, φρούτα, ολικής άλεσης δημητριακά πρωινού) και ζωικά προϊόντα με περιορισμένα λιπαρά.

Κακή συνήθεια Νο5: Εστιάζεις στη ζυγαριά

Αφού θέλεις να χάσεις βάρος, ζυγίζεσαι καθημερινά. Είναι όμως σωστό; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι! Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζυγαριά δεν μας λέει όλη την αλήθεια. Αυξομειώσεις στα επίπεδα υγρών του σώματος, μπορεί να αλλάζουν το βάρος χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αυξομειώνεται και το λίπος που μας απασχολεί. Αλλαγές στα επίπεδα υγρών, μπορεί να οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στην μειωμένη κατανάλωση νερού, σε αλλαγές του τρόπου διατροφής και κυρίως στην πρόσληψη αλατιού και φυσικά στον κύκλο της εμμήνου ρύσης της κάθε γυναίκας.

covid παχυσαρκία

pexels / pixabay

Τρόπος αντιμετώπισης: Να θυμάσαι ότι η ζυγαριά λέει μόνο το συνολικό σωματικό σου βάρος. Δικό σου μέλημα είναι η μείωση του σωματικού λίπους. Εάν λοιπόν η ζυγαριά δεν είναι σύμμαχος στην προσπάθεια σου άφησέ την στην άκρη. Προτίμησε να αξιολογείς την διατροφή σου με πιο τακτικό τρόπο, όπως για παράδειγμα με ένα διατροφικό ημερολόγιο και περίμενε για να ζυγιστείς μετά από 1 – 2 εβδομάδες.

Διάβασε και αυτό: Διαλειμματική νηστεία: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις να την κάνεις

Κακή συνήθεια Νο6: Κάνεις μόνο δίαιτα και καθόλου άσκηση

Είναι ίσως ο βασικότερος λόγος που ο ρυθμός απώλειας βάρους σταδιακά περιορίζεται. Φυσικά και μπορεί κάποιος να χάσει βάρος, προσέχοντας μόνο την διατροφή του. Θα είναι όμως αρκετά πιο δύσκολο. Μαζί όμως με την άσκηση, μπορείς να χάνεις βάρος, τρώγοντας περισσότερο και έχοντας τα περιθώρια και για μικρές απολαύσεις. Παράλληλα η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης αλλά και της εικόνας και στάσης του σώματος.

Τρόπος αντιμετώπισης: Μαζί με τους στόχους για τις διατροφικές αλλαγές, θέσε και μικρούς στόχους αύξησης της φυσικής σου δραστηριότητας. Ακόμα και 10 λεπτά άσκησης καθημερινά, μπορούν να κάνουν την διαφορά. Αν θα είναι περπάτημα, κολύμπι, χορός ή ποδήλατο, είναι δική σου επιλογή!

Κακή συνήθεια Νο7: Προσπαθείς να τρως όσο γίνεται λιγότερο

Όσο λιγότερο τρώει κάποιος που κάνει δίαιτα, τόσο το καλύτερο. Σωστά; Λάθος! Ο οργανισμός χρειάζεται ένα συγκεκριμένο ποσό ενέργειας αλλά και θρεπτικών συστατικών για να λειτουργεί φυσιολογικά. Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται μεταβολικά προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία απώλειας βάρους.

Τρόπος αντιμετώπισης: Υπολόγισε ρεαλιστικά τις θερμίδες που χρειάζεσαι και μετάφρασέ τις σε ένα βιώσιμο ημερήσιο διαιτολόγιο. Έτσι μπορείς να νιώθεις πλήρης, να μην αντιμετωπίσεις την πείνα, που αποτελεί μείζον πρόβλημα σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος και φυσικά χάνεις βάρος! Να θυμάσαι ότι πρέπει να τρως για να χάνεις βάρος και κυρίως λίπος.

Κακή συνήθεια Νο8: Τα παρατάς πολύ εύκολα

Κανείς δεν κατάφερε να αδυνατίσει χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα στον ρυθμό απώλειας βάρους ή στις διατροφικές του επιλογές. Θεώρησε δεδομένο ότι κάτι μπορεί να σε δυσκολέψει και μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια.

Τρόπος αντιμετώπισης: Συνέχισε ακόμα και με τα «λάθη» σου. Αξιολογώντας τα, θα μπορείς να κάνεις την προσπάθειά σου πιο εύκολη στην πορεία. Σκέψου τις δυσκολίες και προετοιμάσου να τις αντιμετωπίσεις την επόμενη φορά που θα προκύψουν. Όταν τα καταφέρεις θα νιώσεις ικανοποίηση και σιγουριά!

Κακή συνήθεια Νο9: Μπερδεύεις το «υγιεινό» με το «χαμηλών θερμίδων»

Οι έρευνες καταναλωτών δείχνουν ότι η λέξη ή η ετικέτα «υγιεινό» πάνω στην συσκευασία των τροφίμων, τους κάνει να πιστεύουν ότι είναι χαμηλών θερμίδων και κατάλληλο για να χάσουν βάρος. Δεν είναι όμως πάντα έτσι.

μύθοι για το αδυνάτισμα

Sarah Chai / Pexels

 

Τρόπος αντιμετώπισης: Διάβασε με προσοχή την ετικέτα διαθρεπτικής επισήμανσης και σύγκρινέ την με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Ίσως σε ενδιαφέρει: 8 υγιεινά και νόστιμα γεύματα για να μπεις σε πρόγραμμα διατροφής άμεσα

Κακή συνήθεια Νο10: Θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους

Αφού το αποφάσισες, θέλεις να δεις αποτελέσματα όσο πιο σύντομα γίνεται. Οι στόχοι απώλειας βάρους όμως θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί κυρίως αν θες να δεις μόνιμα αποτελέσματα.

Τρόπος αντιμετώπισης: Συμβιβάσου με πιο μικρούς και εφικτούς στόχους. Εάν το καταφέρεις, θα μπορείς να συντηρήσεις τα αποτελέσματα και να επιτύχεις σταδιακά και τον επόμενο μεγαλύτερο στόχο.

Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή και η συμβολή ενός ειδικού διατροφολόγου είναι η καλύτερη επιλογή για την επιτυχημένη και ασφαλή απώλεια βάρους και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.