Η διαισθητική διατροφή είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφουγκραζόμαστε το σώμα μας και απαντάμε στα μηνύματα που μας δίνει με σκοπό την σωματική και πνευματική μας υγεία. Δεν πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο, αλλά για μια σύνδεση με τις σωματικές μας ανάγκες και μια διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού μας.

Η διαισθητική διατροφή είναι μια νέα προσέγγιση στον τρόπο που σκεφτόμαστε και μια φιλοσοφία υγείας που αφορά τη σύνδεση μυαλού και σώματος και μελετάται εδώ και αρκετά χρόνια.

Όταν ένα άτομο αποκτά εμμονή με το βάρος και τη ζυγαριά οδηγείται σε δυσαρέσκεια, στενοχώρια και κακή σχέση με το σώμα του – ίσως και στην ανάπτυξη κάποιας διατροφικής διαταραχής.

Η διαισθητική διατροφή, λοιπόν, είναι ένα εργαλείο ενδυνάμωσης του μυαλού που θα μας βοηθήσει να μάθουμε τους τρόπους για να ακούμε το σώμα μας, θα μας διδάξει πώς να αναγνωρίζουμε την πείνα και τον κορεσμό, να αγαπάμε τον εαυτό μας και να φροντίζουμε τον οργανισμό μας, δίνοντάς του αυτά που χρειάζεται.

Η κεντρική ιδέα είναι η εξής: Τρώμε όταν πεινάμε, σταματάμε όταν χορτάσουμε. Αν και αυτό είναι μια έμφυτη διαδικασία του ανθρώπου, κάποια άτομα δυσκολεύονται να προσδιορίσουν την αληθινή, εσωτερική ανάγκη της πείνας και έχουν μάθει να τρώνε συγκεκριμένες ώρες, συγκεκριμένα φαγητά σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Για να τρώμε διαισθητικά χρειάζεται να ξεχωρίζουμε τη φυσική από τη συναισθηματική πείνα. Στη φυσική πείνα, υπάρχει έμφυτη βιολογική ανάγκη για τροφή. Αυξάνεται με την ώρα και αν δεν ικανοποιηθεί υπάρχουν συμπτώματα όπως αδυναμία, εκνευρισμός, γουργούρισμα στομάχου κ.α. Στη συναισθηματική πείνα καθοδηγούμαστε από τα συναισθήματά μας (λύπη, θυμός, μοναξιά, ανία, ενώ συνήθως ακολουθείται το αίσθημα της ενοχής.

Πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε τη διαισθητική διατροφή; Η διαισθητική διατροφή βασίζεται σε 10 αρχές:

  1. Σεβάσου το σώμα σου
    Όλα τα σώματα είναι διαφορετικά και είναι σημαντικό να αποδεχτούμε τον εαυτό μας. Δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνουμε το σώμα μας με το σώμα κάποιου άλλου, ώστε να μπορέσουμε να το τιμήσουμε και να αναπτύξουμε όμορφες συμπεριφορές προς αυτό.
  2. Συμφιλιώσου με το φαγητό
    Πρέπει να θυμόμαστε πως η στέρηση και η καταπίεση θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη επιθυμία. Είναι σημαντικό να δίνουμε περιθώρια χρόνου στον οργανισμό μας μέχρι να βρεθεί η ισορροπία.
  3. Χρησιμοποίησε άλλες λέξεις για τον όρο «δίαιτα».
    Η έννοια της δίαιτας δημιουργεί από μόνη της την εντύπωση πως είναι κάτι περιοριστικό και στερητικό. Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε άλλες εκφράσεις αντικαθιστώντας τη λέξη αυτή. Έτσι λοιπόν, δε χρειάζεται να “κάνουμε δίαιτα”, άλλα να φάμε με βάση τους στόχους μας!
  4. Τίμησε την πείνα σου
    Το σώμα μας χρειάζεται επαρκή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Στη διαισθητική διατροφή πρέπει να νιώθουμε τα σήματα πείνας και κορεσμού που μας στέλνει το σώμα μας. Έτσι θα μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε και τη φυσική από τη συναισθηματική πείνα. Η πείνα δεν είναι εχθρός, είναι απλά μια βιολογική ένδειξη πως το σώμα χρειάζεται ενέργεια.
  5. Αντιμετώπισε τις περιοριστικές σκέψεις γύρω από το φαγητό
    Πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας τη συναισθηματική άδεια να τρώει όλων των ειδών τα φαγητά. Σκοπός αυτού είναι να μην ενοχοποιούμε συγκεκριμένες τροφές και να επιλέγονται τρόφιμα που θα προκαλέσουν χαρά και ευχαρίστηση.
  6. Απόλαυσε το φαγητό
    Συχνά όταν βρισκόμαστε στη διαδικασία να μειώσουμε το βάρος μας, παραβλέπουμε την απόλυση και την ικανοποίηση στα γεύματά μας, επειδή αισθανόμαστε τύψεις. Μπαίνοντας στη διαδικασία της διαισθητικής διατροφής, είναι πιο εύκολο να συνειδητοποιήσουμε πως χρειαζόμαστε όλες τις τροφές, στην απαραίτητη ποσότητα.
  7. Νιώσε και σεβάσου τον κορεσμό σου
    Τρώγοντας ενσυνείδητα είναι πιο εύκολο να νιώσουμε κορεσμό. Όπως ακριβώς το σώμα στέλνει μηνύματα πείνας, έτσι ακριβώς στέλνει και μηνύματα κορεσμού. Η αποφυγή ενασχόλησης με οτιδήποτε άλλο, για παράδειγμα το να βλέπουμε τηλεόραση θα βοηθήσει κατά τη διάρκεια του γεύματος. Το σημαντικό είναι να τρώμε μέχρι να σταματήσουμε να πεινάμε και όχι μέχρι να χορτάσουμε!
  8. Αντιμετώπισε τα συναισθήματά σου με ευγένεια και καλοσύνη
    Ο περιορισμός, ενδεχομένως να προκαλέσει απώλεια ελέγχου και μπορεί να οδηγήσει σε αλόγιστη ή ακόμα και συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το φαγητό χρησιμοποιείται για να καλύψουμε κάποιο συναίσθημα και στη συνέχεια μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους εκτόνωσης, όπως γυμναστική, τα παιχνίδια, οι βόλτες ή οτιδήποτε άλλο θα δημιουργήσει θετικά και ευχάριστα συναισθήματα.
  9. Βάλε κίνηση στη ζωή σου, δες, νιώσε και άκου τη διαφορά
    Καλό θα ήταν να βρούμε ένα είδος γυμναστικής με τον οποίο διασκεδάζουμε. Η άσκηση δεν είναι μόνο ένας τρόπος να κάψουμε θερμίδες, αλλά και ένας τρόπος να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να συνδεθούμε με το σώμα μας.
  10. Τίμησε την υγεία σου
    Τέλος πρέπει να κάνουμε επιλογές που θα προάγουν την υγεία και την ευεξία, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Το φαγητό, σαν καθημερινή διαδικασία πρέπει να είναι το μέσο για να αισθανόμαστε όμορφα και υγιείς, με καλή διάθεση και ενεργητικότητα.