Αυγ 14, 2022
O καθαρισμός της λιπαρής επιδερμίδας
© Julia Kuzenkov/ Unsplash

Πώς να καθαρίζεις το πρόσωπό σου αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα

Αν είσαι από τους ανθρώπους που έχουν λιπαρή επιδερμίδα ήρθε η ώρα να καταρρίψεις ένα μύθο, που μπορεί να έχεις ακούσει: πως τα foaming cleansers είναι τα καλύτερα για τις λιπαρές επιδερμίδες. Μάντεψε…μπορεί αυτός και να μην είναι ο καθαρισμός της λιπαρής επιδερμίδας, ο σωστός.

Τα καθαριστικά με συμβατικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν το προστατευτικό στρώμα της επιδερμίδας, τον όξινο μανδύα, και να στείλουν το μήνυμα στο δέρμα να παράξει περισσότερη λιπαρότητα. Η απομάκρυνση του σμήγματος μπορεί να πυροδοτήσει έναν κύκλο, όπου το δέρμα μας υπερπαράγει λιπαρότητα, προκειμένου να αντισταθμίσει αυτό που έχουμε αφαιρέσει. Καλύτερα, να αλλάξεις το foaming cleanser σου με ένα λάδι καθαρισμού που γαλακτωματοποιείται κατά την επαφή του με το νερό και στη συνέχεια ξεβγάζεται. Προσπάθησε να σταματήσεις αυτό το συνήθειο του να θέλεις να νιώθεις την επιδερμίδα σου σαν γυαλόχαρτο – αν το αισθάνεσαι πολύ “τσίτα”, τότε το έχεις παρακάνει.

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό, είναι πως η λιπαρή επιδερμίδα είναι η πιο εύκολη στο να αναγνωριστεί, οπότε με τη χρήση των σωστών προϊόντων (και σωστής διατροφής και νερού) μπορείς να έχεις το πρόσωπο που θέλεις. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το βήμα του καθαρισμού:

O καθαρισμός της λιπαρής επιδερμίδας

Julia Kuzenkov/ Unsplash

Μερικά χρήσιμα tips για τι προϊόντα να διαλέξεις

Δοκίμασε λάδι jojoba ως καθαριστικό/make-up remover – θα αφαιρέσει όλους τους ρύπους χωρίς να τσιτώσει το δέρμα. Μετά άλλαξε σε cleansing gel ή σε κάποιο ελαφρύ γαλακτωματοποιητικό λαδάκι καθαρισμού και θυμήσου πως θέλεις την επιδερμίδα σου να τη νιώθεις καθαρή και όχι να τρίζει σαν τα καθαρά τζάμια. Βάλε το προϊόν καθαρισμού σου και αφαίρεσε τα υπολείμματα με ένα βαμβάκι ή με ένα φυσικό ύφασμα ξεκινώντας από την πιο καθαρή περιοχή και καταλήγοντας στην περιοχή που είναι πιο επιρρεπής στα μαύρα στίγματα. 

Να έχεις τα χέρια σου καθαρά

Θυμήσου να πλύνεις τα χέρια σου πριν πλύνεις το πρόσωπό σου, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τη μεταφορά βακτηριδίων. Επίσης, συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο συχνά πιάνουμε το πρόσωπό κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταφέροντας έτσι βρωμιά σε αυτό. Αν έχεις μια λιπαρή επιδερμίδα, έχε στο γραφείο σου αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, και προσπάθησε όσο γίνεται να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου.

Χρησιμοποίησε toners ως θεραπεία

Τα άτομα με λιπαρό δέρμα τείνουν συχνά να χρησιμοποιούν μια πληθώρα προϊόντων όπως τα blotting papers, refining cleansers και μάσκες προσώπου που συσφίγγουν τους πόρους, αλλά τα toners μπορούν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της λιπαρότητας και τη μείωση της ακμης χωρίς να ερεθίζουν ή να ξηραίνουν το δέρμα.

Έχεις λιπαρή επιδερμίδα;