Ο σύντομος, μεσημεριανός ύπνος θεωρείται «βάλσαμο» στην καθημερινή ρουτίνα πολλών ανθρώπων, ιδίως εκείνων που πλέον εργάζονται από το σπίτι ή όσων έχουν μεγάλο καναπέ και δικό τους γραφείο. Για κάθε, όμως, μεσημεριανό ύπνο (power nap) που αποφασίζεις να πάρεις, διακινδυνεύεις τόσο την ποιότητα του βραδινού ύπνου σου όσο και την παραγωγικότητα και διάθεση της υπόλοιπης μέρας που έπεται.

Όπως όλες οι σχέσεις της ζωής σου, έτσι και η σχέση σου με τον σύντομο ύπνο χρειάζεται… όρια. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να αποκομίσεις όλα τα οφέλη ενός power nap.

Σύντομος ύπνος με σκοπό

Οι σύντομοι ύπνοι δεν αντικαθιστούν τον βραδινό ύπνο, αλλά πολλοί τους αξιοποιούμε με αυτό τον τρόπο. Αν έχεις υψηλές προσδοκίες από τον μεσημεριανό ύπνο, έχεις μπει ήδη στο μονοπάτι της απογοήτευσης. Γι’ αυτό θέσε μία πρόθεση πριν ξαπλώσεις. Θέλεις να ανανεωθείς για ένα project που έχεις και νιώθεις «κολλημένη»; Θέλεις ένα boost πριν το βραδινό; Ή χρειάζεσαι απλά λίγο χρόνο με τον εαυτό σου;

Αν ξαπλώσεις με μία πρόθεση είναι πολύ πιο πιθανό να πάρεις όντως αυτό που χρειάζεσαι από το power nap σου.

Χρησιμοποίησε το ξυπνητήρι σου

Αν ξαπλώσεις χωρίς ξυπνητήρι, το πιθανότερο είναι πως ο σύντομος ύπνος δεν θα είναι πια σύντομος και θα ξυπνήσεις πιο αργά από αυτό που θα ήθελες. Έτσι διακινδυνεύεις να «προσγειωθείς» στην επικίνδυνη ζώνη, όπου ξυπνάς και νιώθεις τελείως ζαβλακωμένη. Βάλε ένα ξυπνητήρι για να αναλάβεις την ευθύνη του power nap σου.

Κι αν είσαι snoozer… κατά συρροή, περιόρισε σημαντικά τον χρόνο του μεσημεριανού ύπνου σου, ειδάλλως θα επηρεάσει αρνητικά την υπόλοιπη μέρα σου, αλλά και τον βραδινό ύπνο σου.

Πάρε τον υπνάκο νωρίς μέσα στην ημέρα

Θέλεις να είσαι σίγουρη ότι το power nap σου δεν πλησιάζει πολύ την ώρα του βραδινού ύπνου, γιατί θα επηρεάσει αρνητικά τον τελευταίο.

Φυσικά, δεν είναι χρήσιμο ούτε να παίρνεις έναν υπνάκο αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, αλλά ο μεσημεριανός ύπνος με αρκετές ώρες διαφορά πριν τον βραδινό ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τον σκοπό που τον επέλεξες εξαρχής, χωρίς να σαμποτάρει το κύριο μέρος του ύπνου σου.

Δημιούργησε μία ρουτίνα

Το κλειδί για έναν αποτελεσματικό σύντομο ύπνο είναι να μπορείς να αποκοιμηθείς γρήγορα, επομένως βεβαιώσου ότι δημιουργείς το καλύτερο περιβάλλον για ύπνο για να μεγιστοποιήσεις και την αποτελεσματικότητά του.

Χρησιμοποίησε αξεσουάρ, όπως μάσκα ύπνου, για να μιμηθείς τη ρουτίνα του βραδινιού ύπνου, ώστε να αισθανθείς ότι είναι ώρα να χαλαρώσεις και να χουζουρέψεις, ακόμα κι αν είναι μεσημέρι.

Να κοιμάσαι με φειδώ

Ενώ οι μεσημεριανοί ύπνοι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για χαλάρωση και ανασυγκρότητα, δεν θα πρέπει να είναι καθημερινό φαινόμενο. Εάν χρειάζεται να κοιμάσαι καθημερινά το μεσημέρι για να λειτουργήσεις, αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Όταν είναι δυνατόν, κράτησε τους μεσημεριανούς ύπνους για όταν τους χρειάζεσαι πραγματικά και επικοινώνησε με τον γιατρό σου για καθοδήγηση εάν ανησυχείς ότι κοιμάσαι πολύ το μεσημέρι.

Σχεδίασε μια δραστηριότητα μετά τον ύπνο

Τα συναρπαστικά σχέδια είναι ένα εξαιρετικό κίνητρο για να σηκωθείς από το κρεβάτι μετά από έναν υπνάκο. Είναι δελεαστικό να μείνεις με τις πιτζάμες και να χουζουρέψεις, αλλά η ζωή σε περιμένει.

Αν εξακολουθείς να θέλεις να κοιμηθείς αλλά δεν έχεις κανένα πλάνο να σε δελεάσει, για να σηκωθείς από το κρεβάτι, δοκίμασε έναν διαλογισμό αφύπνισης, για να καταπολεμήσεις την αδράνεια του ύπνου.