Ένας ένας νέος ιός έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες και μαζί με τους υπόλοιπους ιούς που βρίσκονται σε έξαρση έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Έτσι, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί στους φιλάθλους που επιστρέφουν από το Κατάρ για τον ιό της Καμήλας. Πρόκειται για λοίμωξη του αναπνευστικού, που μεταδίδεται μετά από στενή επαφή με καμήλα ή με άτομο που νοσεί.

Αναγνωρίστηκε το 2012 και έκτοτε έχουν καταγραφεί 2.600 κρούσματα παγκοσμίως, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην αραβική χερσόνησο. Πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών φέρεται να έχει πεθάνει. Δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Κατάρ, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Μεταδίδεται είτε από επαφή με καμήλα είτε διά μέσου της αναπνευστικής οδού, είπε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη: «Έχουμε και τον ιό της καμήλας, είχαμε και τα ποδόσφαιρα. Αυτό είναι αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής και το ξέρουμε από το 2012. Έχουμε παγκοσμίως από τότε 2.600 κρούσματα. Κολλάει είτε με την επαφή με την καμήλα είτε διά μέσου της αναπνευστικής οδού αν κάποιος έχει νοσήσει. Όσοι πήγαν στο Κατάρ ανεβήκανε και σε… μια καμήλα, λογικό είναι. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ποσοστό», ανέφερε.

Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό το σύνδρομο είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικό αλλά περισσότερο θανατηφόρο, καθώς ένας στους τρεις ασθενείς που νοσούν καταλήγει.

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Βρετανίας προειδοποίησε τους φιλάθλους που επιστρέφουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου να είναι σε επιφυλακή για τα συμπτώματα της νόσου.

Τα 5 συμπτώματα:

  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Βήχας
  • Εμετός
  • Πυρετός
  • Διάρροια