Τον αγαπάμε τον ήλιο και πολύ καλά κάνουμε. Το μόνο που χρειάζεται όμως είναι να δείξουμε λίγη προσοχή ώστε να μη γίνει ποτέ από φίλος μας εχθρός. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία περιλαμβάνει τις ακτίνες Α (UVA) και Β (UVΒ). Και τα δύο είδη ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα και σε
άλλους ιστούς του σώματος.

  • Βραχυπρόθεσμα η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί ηλιακά εγκαύματα,φωτοευαισθησία στο δέρμα λόγω αλληλεπίδρασης με διάφορα φάρμακα ή καλλυντικά και θερμική εξάντληση (ηλίαση). Η έκθεση στον ήλιο μπορεί βραχυπρόθεσμα να προκαλέσει επίσης κερατίτιδα των οφθαλμών.
  • Μακροπρόθεσμα η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει γήρανση του δέρματος, καταρράκτη στα μάτια και καρκίνο του δέρματος.

Καθώς λοιπόν το καλοκαίρι έφτασε, παρά τα σκαμπανεβάσματα του καιρού, είναι απαραίτητο να αυξήσετε και τα μέτρα προστασίας απέναντι στον ήλιο του καλοκαιριού.
«Καλό είναι λοιπόν πριν εξορμήσουμε στις παραλίες να γνωρίζουμε πώς θα προστατέψουμε τον εαυτό μας, αλλά και τα παιδιά μας ώστε η έκθεση στον ήλιο να μην έχει δυσάρεστα απρόοπτα» τονίζει η δρ Κατερίνα Λαμπρινοπούλου Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας έχουν και μακροπρόθεσμες συνέπειες στο δέρμα και την υγεία μας» συμπληρώνει η ιατρός και μας παραθέτει τους 10 κανόνες αντηλιακής προστασίας:

Ένας πολύ χρήσιμος δεκάλογος

  1. Διαλέγουμε αντηλιακό ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, τον φωτότυπο (δηλαδή το χρώμα του δέρματος μας) και τις δραστηριότητες μας.
  2. Δεν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό σε παιδιά κάτω των 6 μηνών και δεν τα εκθέτουμε στον ήλιο. Από 6 μηνών και πάνω για τα παιδιά προτιμάμε παιδικά αντηλιακά με SPF 50+. 
  3. Για τους ενήλικες συστήνεται αντηλιακό με SPF50+ για το ανοιχτόχρωμο δέρμα, ενώ για τα πιο σκούρα το SPF30 είναι αρκετό.
  4. Για τα λιπαρά δέρματα και τα δέρματα με ακμή είναι προτιμότερα προϊόντα σε μορφή γέλης ή λοσιόν. Για τα κανονικά και ξηρά οι κρέμες, ενώ για τα ευαίσθητα ή αυτά που εμφανίζουν αλλεργίες τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα.
  5. Στην πόλη χρησιμοποιούμε αντηλιακά με χημικά φίλτρα για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ στην παραλία ή αν κάνουμε σπορ τα αντιηλιακά που περιέχουν φυσικά φίλτρα μόνα τους ή σε συνδυασμό με χημικά για να είναι ανθεκτικά στο νερό και στον ιδρώτα. Ανανεώνουμε το αντηλιακό κάθε φορά που θα βγούμε από τη θάλασσα, αν ιδρώσουμε κάθε 2 ώρες, ενώ αν είμαστε σε δροσερό μέρος κάθε 4 ώρες.
  6. Πρέπει να διαβάζουμε τον ακριβή δείκτη που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία και για τις δύο ακτινοβολίες (UVA και UVB).
  7. Τα χείλη δεν τα ξεχνάμε ποτέ και βάζουμε αντιηλιακό σε μορφή πομάδας ή γέλης, ενώ στη μύτη και τα αυτιά αντηλιακό με φυσικά φίλτρα. Όταν υπάρχει αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, τότε βάζουμε αντηλιακό σε σπρέι.
  8. Η ποσότητα επίσης είναι πολύ σημαντική ώστε να προσφέρει το αντηλιακό την προστασία που υπόσχεται. Έτσι για πρόσωπο, λαιμό και άνω μέρος των χεριών χρειάζεται ποσότητα ίση με δύο κουταλάκια του γλυκού, περίπου δηλ. τη διπλάσια ποσότητα από την ενυδατική μας κρέμα.
  9. Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακά από το προηγούμενο καλοκαίρι και φροντίζουμε αυτά που χρησιμοποιούμε να τα φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος.