Από τότε που ανακάλυψες τα παστεριωμένα ασπράδια αυγού στο ράφι του σούπερ μάρκετ έχουν «λυθεί» τα χέρια σου. Μπορείς και προσθέτεις περισσότερα ασπράδια αυγού στις ομελέτες και τα γλυκά, χωρίς να πετάς τους κρόκους και να δημιουργείται ένα χάος στην κουζίνα. Ίσως, όμως, να έχεις αναρωτηθεί αν εξακολουθούν να είναι το ίδιο υγιεινά με τα φρέσκα αυγά, δεδομένου ότι είναι συσκευασμένα.

Πώς φτιάχνονται;

Το γεγονός ότι η σύσταση τους είναι πιο υγρή ίσως σε έχει κάνει να πιστεύεις ότι δεν περιέχει μόνο ασπράδια αυγού η συσκευασία που αγόρασες. Όμως πράγματι το περιεχόμενο είναι 100% ασπράδια αυγού και φτιάχνονται ακριβώς όπως περίμενες. Ένα μηχάνημα σπάει τα αυγά και διαχωρίζει τα ασπράδια από τον κρόκο. Ύστερα τα ασπράδια περνάνε από μια διαδικασία παστερίωσης σε σωλήνες από ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο αλλάζει και τη μορφή τους. Υποβάλλονται σε μια επεξεργασία με ήπια θερμότητα για την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών.

Κατά τη διαδικασία αυτή δεν πάνε χαμένοι ούτε οι κρόκοι, καθώς πωλούνται σε εταιρείες ή εστιατόρια για να κάνουν δικές τους συνταγές.

Τελικά κάνει να τρώμε παστεριωμένα ασπράδια αυγού;

Φυσικά και κάνει και μάλιστα είναι πολύ υγιεινά. Όχι μόνο δεν έχουν πρόσθετα μέσα στη συσκευασία αλλά και η επεξεργασία που έχουν υποστεί τα καθιστά κατάλληλα για να τα καταναλώσεις και χωρίς να τα μαγειρέψεις, χωρίς να φοβάσαι τη σαλμονέλα. Μπορούν, λοιπόν, να γίνουν και μια τέλεια προσθήκη στο smoothie σου.

Ωστόσο, αν θελήσεις να χτυπήσεις τα ασπράδια ώστε να αφρατέψουν, η διαδικασία της παστερίωσης θα σε δυσκολέψει, οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις το ασπράδι από ένα φρέσκο αυγό.

Μην ξεχνάς, πάντως, ότι και ο κρόκος του αυγού έχει να σου δώσει θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου, γι’αυτό μην αποκλείεις ολόκληρο το αυγό. Αν, όμως, θέλεις την έξτρα πρωτεΐνη, ή γενικότερα περισσότερο ασπράδι για την ποσότητα του φαγητού σου και τη γεύση, τότε τα παστεριωμένα ασπράδια αυγού είναι η τέλεια λύση.