Να τον εμπιστευτώ; Τα 5 πιο ξεκάθαρα σημάδια ενός αναξιόπιστου ανθρώπου, σύμφωνα με την ειδικό.

1. Τείνει να αλλάζει τις λεπτομέρειες μιας ιστορίας, ανάλογα με τις περιστάσεις

Μια μεταβαλλόμενη περιγραφή μιας μεμονωμένης κατάστασης υποδηλώνει ανεντιμότητα-και η τιμιότητα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της εμπιστοσύνης. “Αν παρατηρήσεις ότι κάποιος εκφράζει αντικρουόμενες πληροφορίες ή φαινομενικά παραμορφώνει την αλήθεια μιας ιστορίας, αυτά είναι σημάδια που δείχνουν αναξιοπιστία στα λόγια του”, λέει η ψυχολόγος.

Επειδή, όμως, αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να αποτελούν μια μεμονωμένη κατάσταση (ή ακόμα και ένα λευκό ψέμα), αξίζει πάντα να αντιμετωπίζουμε τους προβληματισμούς μας προτού βγάλουμε βιαστικά και γενικευμένα συμπεράσματα. “Η συζήτηση δημιουργεί έναν χώρο συνειδητοποίησης και δίνει στο άτομο την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει οτιδήποτε μπορεί να είναι ανησυχητικό”, λέει η ψυχολόγος.

2. Δεν αναγνωρίζει τα λάθη ή τις αστοχίες του

Εάν ένα άτομο δεν δείχνει τύψεις ή δεν αναλάβει την ευθύνη ότι έκανε κάτι λάθος, θα είναι δύσκολο να τον εμπιστευτείς. Αυτό μπορεί να μοιάζει με ένα άτομο που θέλει πάντα να έχει δίκιο ή να παίρνει πάντα τον ρόλο του θύματος. “Ακόμα κι αν σε έχουν πληγώσει, μπορεί να δημιουργούν τη δική τους αφήγηση και να μην σε ακούν ή να αδιαφορούν για αυτά που λες”, εξηγεί η ειδικός.

Στο άκρο, αυτό το είδος συμπεριφοράς θα μπορούσε να σε οδηγήσει να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου ή την αξία σου κι αν αυτό είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση, τότε μιλάμε για το λεγόμενο gashlighting.

3. Φαίνεται να κρύβει πολλά ‘μεγάλα’ γεγονότα

Αν και το να θέτει κάποιος υγιή όρια είναι θετικό, αν ένας φίλος ή σύντροφος φαίνεται να θωρακίζει τόσο μεγάλο μέρος της ζωής του που δημιουργεί περιθώρια αμφιβολίας, υπάρχει πιθανότητα να κρύβει ένα μυστικό ή να μην αισθάνεται βολικά και άνετα να μιλήσει για κάτι μεγάλο ή τραυματικό που του έχει συμβεί. Επειδή η διαφάνεια είναι ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος εμπιστοσύνης, όταν κάποιος κρύβει τον χώρο του, το τηλέφωνό του ή τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του, μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν είναι αξιόπιστος ή ότι υπάρχουν τομείς της ζωής του στους οποίους έχει ανεπεξέργαστα ψυχολογικά ζητήματα και δυσκολίες. “Αναπόφευκτα “γεννιέται” το ερώτημα τι κρύβεται πίσω απ΄όλα αυτά και γιατί δεν νιώθει άνετα να τα συζητήσει” λέει η ψυχολόγος.

Το ίδιο ισχύει και για την απόκρυψη εξηγήσεων πίσω από ένα «γιατί ρωτάς;». Για παράδειγμα, αν ρωτήσεις τον σύντροφό σου τι θα κάνει αργότερα και η απάντηση είναι, «γιατί θέλεις να μάθεις;» μπορεί να μπει ένα εμπόδιο σε έναν κατά τα άλλα ανοιχτό διάλογο, όπου η εμπιστοσύνη κλωνίζεται.

4. Δεν μπορείς να βασιστείς σε εκείνον ότι θα κάνει αυτό που είπε ότι θα κάνει

Θα δυσκολευτείς πολύ να βρεις κάποιον που έχει τηρήσει κάθε συμφωνία ή υπόσχεση που έχει κάνει. Είμαστε όλοι άνθρωποι και μερικές φορές συμβαίνει… η ζωή και πρέπει να ακυρώσεις ένα σημαντικό σχέδιο, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Αλλά εάν ένας φίλος ή ένας σύντροφος δείχνει επανειλημμένα μια τέτοια συμπεριφορά, τότε πρέπει να αναρωτηθείς. “Οι ασυνεπείς συμπεριφορές και η έλλειψη ευθύνης δημιουργούν μια περιττή κατάσταση σύγχυσης, η οποία μπορεί να σημαίνει ότι οι προθέσεις ενός ατόμου είναι αμφισβητήσιμες”, εξηγεί η ψυχολόγος.

5. Σου δίνει μια περίεργη αίσθηση άγχους ή ανησυχίας

Συχνά, ένα από τα πιο σίγουρα σημάδια ενός αναξιόπιστου ατόμου είναι το σφίξιμο που αισθάνεσαι. Εάν η παρουσία ενός ατόμου σε κάνει να νιώθεις άβολα ή ανήσυχα, ακόμα κι αν δεν μπορείς να εξηγήσεις ακριβώς γιατί, αξίζει να συντονιστείς με αυτό το συναίσθημα. «Πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούμε στο πώς πραγματικά θέλουμε να νιώθουμε και να ρωτήσουμε τον εαυτό μας, αν αισθάνεται συναισθηματικά ασφαλές στη σύνδεσή του με αυτό το άτομο; Με κάνει να νιώθω καλά; Με ανανεώνει;» λέει η Λίλα Τζινέρη και συμπληρώνει πως «όταν οι άνθρωποι ή τα συναισθήματά μας για αυτούς μας εξαντλούν αντί να μας ανανεώνουν, αυτό δεν επιτρέπει σε μία σχέση να “ανθίσει” και να είναι υγιής».

Εν κατακλείδι, σε μια υγιής σχέση δεν μπορεί παρά να υπάρχει αλληλεπίδραση και τα δυο άτομα να επηρεάζουν το ένα το άλλο. Προτού λοιπόν, σκεφτούμε μόνο τη μια πλευρά, καλό είναι να αναρωτηθούμε εάν έχουμε και εμείς κάπως συμβάλλει και εάν η απάντηση είναι όχι, τότε είναι χρήσιμο να συζητήσουμε και να εξωτερικεύσουμε τις ανησυχίες και τις σκέψεις μας με στόχο να βρεθεί ένα έδαφος στη σχέση, στο οποίο νιώθουν και οι δυο ασφάλεια και εμπιστοσύνη ή να προκύψει η συνειδητοποίηση ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Σε αντίθετη περίπτωση, μένουμε στη σφαίρα των υποθέσεων, κάτι που φέρνει μεγαλύτερη απομάκρυνση και δυσκολία λήψης αποφάσεων για τη συνέχεια ή όχι της σχέσης.

Η Λίλα Τζινέρη είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, www.psyprosvasi.gr