Τα smoothies προσφέρουν μια νόστιμη και εύκολη μέθοδο για την ενσωμάτωση φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σου. Και φυσικό ποιο φρούτο δεν θέλεις να λείπει ποτέ από το smoothie σου; Είμαι σίγουρη ότι απάντησες η μπανάνα! Και είναι απόλυτα λογικό καθώς είναι από τα πιο γευστικά φρούτα, δίνει μια πιο παχύρευστη και απολαυστική υφή στο smoothie και σε κρατάει χορτάτη για περισσότερες ώρες.

Τι γίνεται όμως όταν προσθέτεις μπανάνα σε ένα smoothie που έχει και μούρα; Σταματάει μήπως να είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία;

Πολλοί ερευνητές θέλησαν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό για αυτό και διεξήγαγαν μια έρευνα. Χρησιμοποίησαν smoothies για να εξετάσουν πώς διαφορετικά επίπεδα πολυφαινολικής οξειδάσης, ένα ένζυμο που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, επηρεάζει την απορρόφηση των φλαβανόλων από τον οργανισμό. Οι φλαβανόλες είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα και ποτά και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να προστατεύσει το αγγειακό αιμοποιητικό μας σύστημα.

Καθημερινά πρέπει να καταναλώνουμε μεταξύ 400 και 600 χιλιοστογραμμαριών φλαβανόλες. Μια διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες έχει συνδεθεί με την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Έτσι, είναι σαφές ότι τις χρειαζόμαστε, αλλά το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να λαμβάνουμε καλύτερα τις φλαβανόλες από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε.

Οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν και σε ένα πολύ πρακτικό επίπεδο, πώς ένα κοινό τρόφιμο και μια κοινή προετοιμασία φαγητού, όπως ένα smoothie με βάση τη μπανάνα, θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των φλαβανόλων για να απορροφηθούν μετά την πρόσληψη του.

Αν έχεις αναρρωτηθεί ποτέ γιατί όταν κόβεις μια μπανάνα ή ένα μήλο, αυτά μαυρίζουν πολύ γρήγορα, για αυτό ευθύνεται η πολυφαινολική οξειδάση (PPO), ένα ένζυμο που υπάρχει φυσικά σε αυτά τα τρόφιμα. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές θέλησαν να μάθουν αν η κατανάλωση ενός smoothie φτιαγμένου με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν PPO επηρεάζει την ποσότητα των φλαβανόλων που είναι διαθέσιμες στον οργανισμό. Για αυτό έδωσαν στους συμμετέχοντες ένα smoothie με μπανάνα και μούρα, ένα smoothie μόνο με μούρα ή μια κάψουλα φλαβανόλης. Στη συνέχεια, πήραν δείγματα αίματος και ούρων για να μετρήσουν πόσες φλαβανόλες υπήρχαν μετά τη λήψη του smoothie ή της κάψουλας. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα φλαβανόλης μειώθηκαν όταν συμπεριλήφθηκαν μπανάνες.

Το συμπέρασμα λοιπόν της έρευνας είναι η σημασία της προετοιμασίας και οι συνδυασμοί τροφίμων που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων στα τρόφιμα. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να καταναλώσουν φλαβανόλες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φτιάχνουν smoothies συνδυάζοντας φρούτα πλούσια σε φλαβανόλες, όπως μούρα, ανανά και πορτοκάλια.

Πριν βγάλεις κάποιο συμπέρασμα, πρέπει να θυμάσαι πως τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι οι μπανάνες δεν είναι υγιεινές. Παραμένουν ένα εξαιρετικό φρούτο για κατανάλωση ακόμα και μέσα σε smoothies. Απλά για σένα που θέλεις να καταναλώνεις smoothies με μπανάνες ή άλλα φρούτα και λαχανικά με υψηλή δραστηριότητα PPO, όπως τα παντζάρια, σκέψου απλά να μην τα συνδυάζεις με τρόφιμα πλούσια σε φλαβανόλες, όπως τα μούρα, τα σταφύλια και το κακάο.