Ξέρεις ότι το μαρούλι σε βοηθάει σε αρκετά πράγματα, αφού σου χαρίζει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά επίσης συμβάλλει και στην απώλεια λίπους. Πίστευες όμως ότι μπορεί να σε βοηθήσει και με τον ύπνο σου;

Σύμφωνα με ένα βίντεο της Shapla Hoque στο TikTok, μια ζεστή κούπα από βρασμένο νερό μαρουλιού, μπορεί να σε κάνει να κοιμηθείς πιο γρήγορα.

Μέσα στο βίντεο της, το οποίο έχει ξεπεράσει τα 1.5 εκατομμύρια likes, η Shapla βάζει βραστό νερό σε μια κούπα γεμάτη με φύλλα μαρουλιού, στη συνέχεια προσθέτει ένα φακελάκι τσάι μέντα για τη γεύση και αφού αφαιρέσει το μαρούλι και το φακελάκι πίνει το νερό.

Σύμφωνα με την ίδια δεν έχει καμία γεύση, ενώ λίγο αργότερα δηλώνει αρκετά νυσταγμένη. Σε ένα βίντεο που ακολούθησε από το επόμενο πρωί η Shapla απάντησε στην ερώτηση για το πόση ώρα της πήρε να κοιμηθεί και η απάντηση ήταν 30-40 λεπτά.

Τι υποστηρίζει η επιστήμη;

Μπορεί να σου φαίνεται ένα ακόμα ανούσιο trend του TikTok, όμως πίσω από αυτό το hack υπάρχει και επιστημονική εξήγηση. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017, πράγματι το νερό από μαρούλι μπορεί να σε βοηθήσει με τον ύπνο σου και πιο συγκεκριμένα τα κόκκινα φύλλα μαρουλιού.

Η έρευνα έγινε πάνω σε ποντίκια, αλλά στην πραγματικότητα προσπάθησε να ανακαλύψει ποιο είδος μαρουλιού θα σε κάνει να κοιμηθείς πιο γρήγορα. Πριν τους δωθεί το μαρούλι τους είχε χορηγηθεί ένα ηρεμιστικό και ύστερα τους δόθηκε διαφορετικό είδος μαρουλιού, ώστε να ερευνηθεί πόση ώρα θα πάρει στα ποντίκια να κοιμηθούν και πόση ώρα θα κοιμηθούν συνολικά.

Έτσι, λοιπόν, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει μαρούλι ρομάνα είναι μια ενδιαφέρουσα και πολύτιμη πηγή υλικού, λόγω των δραστικών ουσιών που περιέχει, που ενισχύει τον ύπνο και προσφέρει αντιοξειδωτικές φαινολικές ουσίες που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες που δημιουργεί η διαταραχή του ύπνου.

Να το δοκιμάσω;

Επειδή η έρευνα έγινε πάνω σε ποντίκια, και επειδή δεν ερευνήθηκε αν το μαρούλι θα έκανε τα ποντίκια να αισθανθούν νύστα χωρίς το ηρεμιστικό, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την λειτουργία που έχει στους ανθρώπους. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το αίσθημα αυτό της νύστας που νιώθουν αρκετοί που δοκιμάζουν το συγκεκριμένο hack, είναι χάρη στο placebo, εκείνοι δηλαδή που το δοκιμάζουν έχουν ανάγκη να δουλέψει, για αυτό και κοιμούνται πιο γρήγορα.

Και ενώ δεν μπορεί να σε βλάψει κάπου το νερό από το μαρούλι, είναι πολύ καλύτερα να φας τα φύλλα του, για να λάβεις όλα τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που δεν μπορείς να λάβεις από το νερό, αλλά και γιατί αν καταναλώσεις πολλά υγρά πριν από τον ύπνο μπορεί οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα να σου διακόψουν τον ύπνο.