Βρίσκεσαι ήδη μερικές μέρες στην περίοδο σου και η όρεξη σου για σεξ έχει φτάσει στα ύψη. Μετράς αντίστροφα τις μέρες για να τελειώσει η περίοδος και να μπορέσεις και πάλι να κάνεις. Σίγουρα έχεις όμως αναρωτηθεί αν μπορείς να απολαύσεις το σεξ ακόμα και στην περιόδο σου.

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό ερώτημα που είναι το μοναδικό που μπορεί να σε κρατήσει μακριά από το σεξ. Νιώθει ένας από τους δύο άβολα; Αν ναι, τότε είναι καλύτερο να μην κάνετε σεξ στην περίοδο. Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος να περιμένεις να τελειώσει η περίοδος σου. Μάλιστα μπορείς να κερδίσεις πολλά από το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σου.

Ποια είναι τα θετικά;

Έχεις περισσότερη όρεξη

Η λίμπιντο σου, είναι πολύ πιθανό να είναι πιο ανεβασμένη κατά τη διάρκεια της περιόδου, χάρη στις ορμονικές διακυμάνσεις. Αν και μερικές γυναίκες έχουν περισσότερη όρεξη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας τους, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν την περίοδο. Άλλες όμως έχουν περισσότερη όρεξη μέσα στην περίοδο τους, πράγμα που κάνει το σεξ πιο απολαυστικό. Επίσης, έχεις φυσικό λιπαντικό εκείνες τις μέρες, οπότε η διείσδυση γίνεται πιο εύκολα.

Προσφέρει ανακούφιση από τις κράμπες

Οι κράμπες περιόδου συμβαίνουν επειδή η μήτρα μας συστέλλεται. Οι συσπάσεις τη βοηθούν να αποβάλλει το βλεννογόνο της, το οποίο βλέπουμε ως αίμα που βγαίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι οργασμοί προκαλούν τη σύσπαση των μυών της μήτρας και στη συνέχεια την απελευθέρωσή τους, γεγονός που χαλαρώνει τη συνεχή ένταση.

Επίσης, το σεξ απελευθερώνει ενδορφίνες που προκαλούν ευεξία. Οι ενδορφίνες μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεχαστούμε από τον πόνο και τη δυσφορία της περιόδου.

Προσφέρει ανακούφιση από τις ημικρανίες

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2017, οι μισές από τις γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες, παθαίνουν κρίσεις ημιακρανίας κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Την ώρα της ημικρανίας είναι λογικό το τελευταίο πράγμα που έχεις στο μυαλό σου να είναι το σεξ. Ωστόσο αποδεδειγμένα, το σεξ μπορεί να προσφέρει μερική ως πλήρη ανακούφιση από την κρίση ημικρανίας.

Μπορεί να μικρύνει η περίοδος σου

Οι μυϊκές συσπάσεις κατά τη διάρκεια του οργασμού βοηθούν στην απομάκρυνση του περιεχομένου της μήτρας μας. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να μικρύνει τη διάρκεια της περιόδου μας, αν η επένδυση της μήτρας μας αποβάλλεται ταχύτερα κατά τη διάρκεια του σεξ της περιόδου. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.

Έχει μειονεκτήματα το σεξ στην περίοδο;

Ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι το χάος που μπορεί να προκαλέσει το αίμα. Σε εσένα, τ@ παρτενέρ σου και τα σεντόνια. Οπότε ίσως αυτό το γεγονός αλλά και το άγχος σου για να μη συμβεί κάτι τέτοιο «κλέψει» πόντους από την απόλαυσή σου.

Επίσης μια άλλη ανησυχία σχετικά με το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι ο κίνδυνος μετάδοσης ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ), όπως η ηπατίτιδα. Ο ιός αυτός ζει στο αίμα και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα περιόδου.

Η χρήση προφυλακτικού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης και προσβολής από ΣΜΝ. Το προφυλακτικό είναι απαραίτητο και αν θέλεις να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Οι πιθανότητες σύλληψης είναι μικρότερες κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλά δεν είναι μηδαμινές. Πρέπει να γνωρίζεις ότι το σπέρμα μπορεί να παραμείνει ζωντανό στο σώμα για έως και 7 ημέρες. Έτσι αν έχει παραμείνει στο σώμα σου έως και τις μέρες που είσαι γόνιμη, είναι πιθανό να μείνεις έγκυος.

Tips για το σεξ στην περίοδο

Αν δεν θέλεις να περιορίσεις το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, μπορείς αρχικά να μιλήσεις με τ@ σύντροφο σου, να επικοινωνήσεις την επιθυμία σου και τα θετικά που έχει να σου προσφέρει.

Αν σας αγχώνει το χάος που μπορεί να δημιουργήσει το αίμα, δοκιμάστε να βάλετε μια σκουρόχρωμη πετσέτα πάνω στο κρεβάτι. Έχετε και κοντά σας υγρά μαντηλάκια, για να καθαριστείτε άμεσα. Ή ακόμα καλύτερα μεταφερθείτε στο μπάνιο! Όχι μόνο δε θα δημιουργηθεί χάος αλλά ίσως δοκιμάσετε και κάτι νέο που δεν έχετε ξανακάνει.

Όπως προαναφέρθηκε, μην ξεχάσετε το προφυλακτικό, και πολύ σημαντικό είναι να μην ξεχάσεις να αφαιρέσεις το ταμπόν, ή το κύπελλο περιόδου σε περίπτωση που φοράς.