Για όλους μας υπάρχουν μέρες που αισθανόμαστε πραγματικά πολύ εξαντλημένοι και το να κάνουμε το οτιδήποτε -πόσο μάλλον γυμναστική- μας φαίνεται σίγουρα ανέφικτο. Τις μέρες αυτές, όμως, πρέπει τελικά να κάνουμε γυμναστική ή όχι;

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να ακούμε το σώμα μας και στη συνέχεια να προσαρμόζουμε ανάλογα τη ρουτίνα άσκησής μας. Φυσικά, υπάρχουν αρκετά οφέλη από την άσκηση -ακόμα και όταν είμαστε κουρασμένοι. Δηλαδή;

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Αν και ακούγεται αντιφατικό, η άσκηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της ενέργειάς μας (ακόμη και τις μέρες που δεν υπάρχει καμία ενέργεια), λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών, οι οποίες καταπολεμούν το αίσθημα της κόπωσης, βελτιώνοντας συγχρόνως τη διάθεσή μας.

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Η άσκηση συμβάλλει στη ρύθμιση του φυσικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο, άρα συμβάλλει και στην ξεκούρασή μας.

Μειώνει το άγχος

Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει την ένταση και προάγει τη χαλάρωση, συμβάλλοντας στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες στο σώμα.

Βελτιώνει τη συνολική υγεία

Όλοι ξέρουμε ότι η τακτική άσκηση έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Με το να ασκούμαστε (ναι, ακόμη και όταν είμαστε κουρασμένοι) επενδύουμε, έτσι, στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία μας.

Ωστόσο, αυτές τις ημέρες δε θα πρέπει να πιέζουμε τον εαυτό μας πολύ. Η ξεκούραση και η αποκατάσταση μας είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της συνολικής μας υγείας.

Ειδικά, όσον αφορά στην έντονη άσκηση, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους είναι καλό να την αποφεύγουμε τις ημέρες που νιώθουμε κόπωση. Πιο συγκεκριμένα:

Αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού

Όταν είμαστε εξαντλημένοι, τα αντανακλαστικά, η ισορροπία και ο συντονισμός μας μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Διαταραχή της αποκατάστασης

Με την κόπωση, το σώμα μας μπορεί να μην έχει τους απαραίτητους πόρους για να αναρρώσει σωστά έπειτα από μια προπόνηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο μυϊκό πόνο, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάκαμψη μετά από την άσκηση.

Μειωμένη απόδοση

Η εξάντληση δεν αποτελεί καλό σύμβουλο ούτε για τη σωματική ούτε και για την πνευματική μας απόδοση. Μπορεί να μην μπορούμε να αποδώσουμε στο συνηθισμένο μας επίπεδο κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να μας κάνει να απογοητευτούμε.

Κι αν δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με τη συνηθισμένη μας ρουτίνα άσκησης, μπορούμε να κάνουμε μια πιο ελαφριά και ήπια προπόνηση, όπως είναι οι διατάσεις, το περπάτημα, η κολύμβηση ή η γιόγκα, που μπορούν να αποδειχθούν πραγματικά πολύ ευεργετικές για τη διάθεση και την ενέργειά μας αυτές τις ημέρες.


Τελικά, η απόφαση για το αν θα κάνουμε γυμναστική ή όχι τις ημέρες που νιώθουμε κούραση είναι προσωπική και σίγουρα θα πρέπει να βασίζεται στις δικές μας ανάγκες και περιστάσεις. Το πιο σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία μας, ψυχική και σωματική. Και φυσικά, εάν αντιμετωπίζουμε υπερβολική κόπωση ή άλλα συμπτώματα, η καλύτερη ιδέα είναι πάντα να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.