Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εκείνους που κοιμούνται χωρίς κάλτσες, και του ανώμ…ε… και όσους κοιμούνται με κάλτσες. Αν βρεθείς σε μια παρέα και αποφασίσεις να ανοίξεις το θέμα αυτό, καλώς ήρθες στην… κόλαση. Φωνές και διαφωνίες παντού και καμία συμφωνία εν τέλει ανάμεσα σε όσους διαφωνούν για το τι είναι καλύτερο.

Η επιστήμη όμως δίνει την απάντηση της στην «αιώνια» διαφωνία. Συγκεκριμένα, η Dr. Jess Andrade, μέσα από ένα μικρό Instagram reel μάς αποκαλύπτει ότι είναι καλύτερος ο ύπνος με κάλτσες, καθώς θα κοιμηθείς γρηγορότερα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με έρευνες, όσοι κοιμούνται με κάλτσες τους παίρνει ο ύπνος γρηγορότερα, και κοιμούνται περισσότερο χωρίς να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα. Πιο συγκεκριμένα, κοιμήθηκαν 7.5 λεπτά γρηγορότερα, 32 λεπτά περισσότερα και ξύπνησαν 7.5 λιγότερες μέσα στο βράδυ. Φαίνεται σαν όαση, δηλαδή, για όσους ταλαιπωρούνται με τον ύπνο.

Η ζεστή θερμοκρασία που θα διατηρήσουν ή θα δημιουργήσουν τα πόδια σου αν φοράς κάλτσες την ώρα που ξαπλώνεις στο κρεβάτι δίνουν σήμα στον εγκέφαλο σου να προετοιμαστεί για τον ύπνο. Όπως επίσης βοηθάει και ένα ζεστό ντους πριν πέσεις στο κρεβάτι.

Οι κάλτσες όμως θα ωφελήσουν τον ύπνο σου και με άλλους τρόπους.

Πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι οι κάλτσες κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώνουν τις εξάψεις τους και τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Επίσης, είναι μια πολύ καλή λύση αν θέλεις να αποκαταστήσεις τις σκασμένες σου φτέρνες, καθώς μπορείς να βάλεις την ενυδατική σου και έπειτα να φορέσεις τις κάλτσες, ώστε να αποτρέψουν τις φτέρνες σου από το να ξεραθούν.

Ακόμα, μειώνεις την πιθανότητα εμφάνισης της φαινομένου του Raynaud, μιας κατάστασης όπου η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα διακόπτεται ξαφνικά. Το να φοράς κάλτσες όμως κρατάει τα πόδια σου ζεστά και την ροή του αίματος φυσιολογική.

Κάλτσες στον ύπνο: Τι κάλτσες να επιλέξεις;

Το ιδανικό είναι να μην επιλέξεις κάλτσες που σε πιέζουν και πιθανόν να διακόψουν την ροή του αίματος, αλλά να είσαι άνετος με αυτές. Η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις είναι μάλλινες κάλτσες – ιδανικά από μαλλί merino- ή κάλτσες από κασμίρι, που μπορεί να είναι πιο άκριβες αλλά αν πρόκειται να σου χαρίσουν κάποια λεπτά περισσότερα στο κρεβάτι, σίγουρα τα αξίζουν. Σύμφωνα με έρευνα, όσοι φορούν μάλλινες κάλτσες, κοιμούνται 14 λεπτά πιο γρήγορα από όσους φορούν βαμβακερές και 9 λεπτά γρηγορότερα από όσους φορούν κάλτσες από πολυεστέρα. Οπότε ναι, η κάλτσα… μετράει!