Ο μύθος του Άγιου Βασίλη είναι μία πολύ δημοφιλής ιστορία των εορτών, την οποία τα περισσότερα παιδιά έχουν στο μυαλό τους ως το πρόσωπο που φέρνει δώρα τα Χριστούγεννα ή τη Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το πώς μπορούν να μιλήσουν οι ενήλικες στα παιδιά τους σε σχέση τον Άγιο Βασίλη. Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα, ώστε να καταλήξεις πώς θα μιλήσεις σε ένα παιδί για το μύθο του Άγιου Βασίλη, συνέχισε να διαβάζεις.

Ο μύθος του Άγιου Βασίλη: Πώς λειτουργεί η σκέψη των μικρών παιδιών

Τα περισσότερα παιδιά μέχρι και τα 8 πρώτα χρόνια ζωής, λειτουργούν με έντονο το στοιχείο της φαντασίας. Αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το παρατηρήσει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και των διαφόρων μιμητικών συμπεριφορών που έχουν, καθώς υποκρίνονται διάφορους ρόλους, του γιατρού, της μητέρας, του δασκάλου, του μάγειρα, κλπ.

Ειδικά, τα πρώτα χρόνια ζωής, είναι δύσκολο για ένα παιδί να ξεχωρίσει τη φαντασία από τη πραγματικότητα. Έτσι, στο μυαλό ενός παιδιού τα πάντα μπορεί να συμβούν, ακόμη και μαγικά πράγματα.

μύθος Άγιου Βασίλη
Luann Hunt / Unsplash

Η χρησιμότητα της φαντασίας

Η φαντασία είναι ένας πολύ σημαντικός μοχλός ανάπτυξης για το παιδί. Η φαντασία βοηθά το παιδί να επεξεργάζεται καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή του και να δίνει νόημα σε διάφορα πράγματα που είναι πρωτόγνωρα και ξένα και σε ρόλους που αναλαμβάνουν οι άνθρωποι γύρω του.
Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στα παιδιά υπάρχει μεγάλη η ανάγκη για κατανόηση του κόσμου και των γεγονότων που συμβαίνουν. Και αυτό πολλές φορές, συμβαίνει μέσω φανταστικών σεναρίων που δημιουργεί το ίδιο το παιδί.

Ποιος είναι ο ρόλος του ενήλικα, πρέπει ή δεν πρέπει να παρέμβει στη φαντασία του παιδιού;

Βασικός στόχος του ενήλικα είναι να συμβάλλει με όσο πιο θετικό τρόπο στη ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Η απάντηση λοιπόν, σε αυτό το ερώτημα δεν δίνεται τόσο απλά, με ένα ναι ή με ένα όχι.
Ο ενήλικας χρειάζεται να κατανοήσει και να συμπορεύεται με τα μοναδικά στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού, το οποίο σιγά-σιγά και ομαλά μεγαλώνει και περνάει από το στάδιο της έντονης φαντασίας, στο στάδιο που προστίθεται η κριτική σκέψη και η επαφή με πιο ρεαλιστικά στοιχεία της ζωής.

Η φαντασία και όλα τα πράγματα που δεν συμβαίνουν πραγματικά, όπως η ζωντανή ύπαρξη μιας φιγούρας όπως του Άγιου Βασίλη, δεν εξαφανίζονται, αλλά αλλάζουν μορφή.

Αυτό που είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι απευθυνόμαστε σε ένα παιδί που σκέφτεται διαφορετικά από έναν ενήλικα. Η ωριμότητα στη σκέψη έρχεται καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Έτσι, και ο Άγιος Βασίλης, καθώς μεγαλώνει το παιδί μπορεί να αποκτά μια πιο συμβολική διάσταση. Και με τη βοήθεια ενός ενήλικα αυτή η μετάβαση, από το «πραγματικό», στο συμβολικό, μπορεί να γίνει με ομαλό και υγιή τρόπο.

Άρα: Στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού (περίπου μέχρι και τα 9 πρώτα έτη), ίσως είναι καλό να μην προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη γνώμη του παιδιού για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Και αυτό γιατί βοηθάμε το παιδί να καλλιεργεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του και να νιώθει ευχάριστα συναισθήματα ενθουσιασμού, χαράς και αγάπης.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορούμε να συζητάμε μαζί του και να διαβάζουμε ιστορίες και παραμύθια και να εντάσσουμε σταδιακά και ομαλά πιο συμβολικές έννοιες που συνδέονται με τον Άγιο Βασίλη.

Και εάν φοβάσαι ότι σαν ενήλικας θα κατηγορηθείς από το παιδί ότι του είπες ψέματα, αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Και αυτό γιατί ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μην είναι υπαρκτό πρόσωπο, μπορεί να υπάρχει όμως σαν μια έννοια και συμβολίζει διάφορες αρετές

μύθος Άγιου Βασίλη
Mike Arney / Unsplash

Ο μύθος του Άγιου Βασίλη: Τί μπορεί να συμβολίζει αυτή η φιγούρα των εορτών

Την προσφορά

Μπορούμε να αναφέρουμε στο παιδί, πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, σε άλλους ανθρώπους ώστε να νιώσουν ευχάριστα συναισθήματα, κάτι το οποίο το επιθυμούμε και εμείς από τους άλλους.

Την καλοσύνη

Η καλή και η σωστή συμπεριφορά μας ανταμείβει με ευχάριστα συναισθήματα, αυτοπεποίθηση και υγιείς σχέσεις. Βέβαια εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι, η καλή και η σωστή συμπεριφορά δεν είναι χρήσιμο να σχετίζεται με μια στερεοτυπική αξιολόγηση του καλού και του σωστού. Αντίθετα, η σωστή συμπεριφορά είναι η συμπεριφορά που ωφελεί και προστατεύει τη σωματική και ψυχική μας υγεία και μας επιτρέπει να βιώνουμε θετικές σχέσεις.

Αυτό που δεν φαίνεται, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δεν μπορούμε να τα πιάσουμε, μπορούμε όμως να τα νιώσουμε και να τα βιώσουμε και είναι καθόλα αληθινά. Μπορούμε να αναφερθούμε στην αγάπη, τη φιλία, την ειλικρίνεια, και άλλα πολλά που υπάρχουν μέσα από τις πράξεις των ανθρώπων.

Την παιδικότητα

Μεγαλώνοντας και αποκτώντας έναν πιο ώριμο τρόπο σκέψης, πολλές φορές ίσως απομακρυνόμαστε από τη χαρά και τον ενθουσιασμό που είναι βασικά στοιχεία της παιδικότητας. Η ιστορία του Άγιου Βασίλη μπορεί να μας υπενθυμίζει ότι η ζωή έχει μια τέτοια πλευρά.

Το θαύμα

Η ελπίδα είναι μια πολύ σημαντική έννοια που συμβάλλει στη συναισθηματική ανάπτυξη. Αξίζει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ζήσουμε μια καλή ζωή και η ελπίδα πάντα μας δίνει ένα παραπάνω κίνητρο.
Όλοι βαθιά μέσα μας ελπίζουμε σε κάτι καλό, στην ελπίδα ότι θα συμβούν ευχάριστα πράγματα. Οι συζητήσεις με ένα παιδί για τη μαγεία των γιορτών και για τον Άγιο-Βασίλη, μπορούν να μας προσκαλέσουν να μιλήσουμε και εμείς οι ίδιοι στο εσωτερικό παιδί που έχουμε μέσα μας, να το καθησυχάσουμε και να το φροντίσουμε.