Κάποιες φορές, το δέρμα μας χάνει την αμυντική του ικανότητα, σπάει η αλυσίδα των προστατευτικών λειτουργιών του, προσβάλλεται από εχθρικούς εξωτερικούς παράγοντες και νοσεί. Αυτό εκδηλώνεται με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι η εμφάνιση ενοχλητικών σπυριών τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Παρακάτω θα περιγράψουμε την βασικότερη αιτία που δημιουργεί τα αντιαισθητικά σπυράκια και ποιοι είναι οι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε βελτιώνοντας την υγεία του δέρματός μας.

Ήξερες ότι το δέρμα μας είναι το πιο μεγάλο όργανο του ανθρώπινου σώματος;

Πρόκειται για ένα ελαστικό περίβλημα, που αναγεννιέται μόνο του, είναι πολύ-λειτουργικό και προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές του περιβάλλοντος.
Περιέχει εξαρτήματα, όπως είναι οι τρίχες, τα νύχια, οι ιδρωτοποιοί αδένες και οι σμηγματογόνοι αδένες. Επίσης περιέχει αγγεία και νεύρα.

Ποια είναι η κυριότερη λειτουργία του δέρματος;

Το δέρμα μας προστατεύει το σώμα μας από οποιαδήποτε βλαπτική επίδραση μπορεί να έχει το περιβάλλον σε αυτό. Δηλαδή από μηχανικές κακώσεις, από την ηλιακή ακτινοβολία, τις μεταβολές της θερμοκρασίας και πολλά άλλα. Το δέρμα, εκτός των άλλων αποτελείται από αδένες. Αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την εμφάνιση βλαβών το δέρμα και παρακάτω θα εξηγήσουμε πώς. Οι αδένες του δέρματος διακρίνονται σε δυο ειδών: τους σμηγματογόνους και τους ιδρωτοποιούς αδένες.
Οι παραπάνω αδένες, όταν για κάποιο λόγο νοσήσουν μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ενοχλητικών, αντιαισθητικών σπυριών που επιμένουν και κάνουν δύσκολη τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση!

Διάβασε ακόμα: Ακμή ενηλίκων: Τι την προκαλεί και τι να κάνεις;

Γιατί τελικά δημιουργούνται τα σπυράκια στο πρόσωπο;

Συνηθέστερη αιτία εμφάνισης βλαβών στο πρόσωπο είναι η κοινή ακμή. Η ακμή είναι ιδιαίτερα συχνή, δημιουργεί πολλές φορές έντονα αισθητικά και ψυχολογικά προβλήματα και συνοδεύεται ακόμη και σήμερα από μύθους και λανθασμένες απόψεις που δυσκολεύουν περισσότερο την ήδη δύσκολη προσπάθεια για την θεραπεία της. Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικούς από αυτούς.

Πότε κάνει συνήθως η ακμή την εμφάνισή της;

Πρωτοεμφανίζεται κατά κανόνα στην εφηβική ηλικία, δηλαδή μεταξύ 10-17 ετών στις γυναίκες και 14-19 ετών στους άνδρες. Όμως, δεν είναι σπάνιο να εμφανιστεί και μετά την ηλικία των 25 ετών. Όσα άτομα πάσχουν από ακμή πριν την ηλικία των 20 ετών συνήθως αποτελούν την πλειοψηφία, έως και το ποσοστό των 80% των ατόμων με ακμή.
Η συνηθέστερα μέση διάρκεια της ακμής είναι μια πενταετία ή και περισσότερο, σπανιότερα δε μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πάνω από 20 χρόνια!

ακμή

pexels / monstera

Ποια είναι τα αίτια της ακμής

Η ακμή είναι η πιο συχνή δερματολογική νόσος που ταλαιπωρεί και τα δύο φύλα. Έρευνες γίνονται συνεχώς για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε την ακριβή αιτία της, η οποία ακόμη και σήμερα παραμένει άγνωστη.

Τέσσερις βασικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο σε άτομα, όμως που είναι ήδη γενετικά προδιατεθειμένα:
α. το σμήγμα, ειδικά όταν αυτό υπερεκκρίνεται,
β. η απόφραξη των πόρων στο δέρμα,
γ. το παθογόνο βακτηρίδιο της ακμής, το οποίο μολύνει τον θύλακο και
δ. η φλεγμονή που δημιουργείται.

Φταίνε τα γονίδια τελικά για την εμφάνιση της ακμής;

Η γενετική προδιάθεση είναι σαφής πως υπάρχει, δεν έχει όμως διευκρινισθεί ο τύπος της κληρονομικότητας και ο τρόπος που κληρονομείται. Η πιο σημαντική βλάβη της ακμής ονομάζεται φαγέσωρας, δηλαδή το σπυράκι. Ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα της απόφραξης του θυλάκου από το βύσμα, το οποίο δημιουργείται από πάρα πολλά κύτταρα τα οποία μαζεύονται στο δέρμα εγκλωβίζοντας μέσα τους σμήγμα και φράζουν έτσι τους πόρους.

Τι ρόλο παίζει στο στρες στην ακμή

Φυσικά και αξίζει να σημειωθεί ότι το άγχος και η έλλειψη ξεκούρασης και ύπνου μπορούν αναμφίβολα να προκαλέσουν έξαρση της νόσου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός, όταν βρίσκεται σε κατάσταση άγχους και εγρήγορσης τότε υπερπαράγει σμήγμα, το οποίο χειροτερεύει την φλεγμονή. Δεν υπάρχει ακόμη κάποια επιστημονικώς αποδεδειγμένη συσχέτιση της διατροφής με την ακμή, αν και αυτή η άποψη είναι αμφιλεγόμενη και έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης ευρέως.

Διάβασε επίσης: Φταίει και το στρες για την εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα;

Με ποιες μορφές εμφανίζεται η ακμή;

Η ακμή κάνει εξάνθημα, δηλαδή μπορεί να εμφανίζεται με την μορφή απλών κόκκινων σπυριών ή με φαγέσωρες, κύστεις ίσως και ουλές.
Η εντόπιση των σπυριών είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Συνήθως συναντάμε ακμή στο πρόσωπο (ξεκινάει από το μέτωπο κατεβαίνοντας προς τα κάτω μέχρι την γνάθο), αλλά πολύ συνηθισμένες εντοπίσεις είναι οι ώμοι, η πλάτη ειδικά το πάνω μέρος της, το στέρνο ακόμη και στα μπράτσα.

Ειδικές μορφές ακμής

Υπάρχουν και συγκεκριμένες ειδικές μορφές της ακμής, οι οποίες φυσικά είναι πιο σπάνιες, αλλά αξίζει να τις γνωρίζει κανείς!

Η νεογνική ακμή είναι το εξάνθημα που παρατηρείται σε νεογά λίγων ημερών, ιδιαίτερα σε αγόρια. Συνήθως η εμφάνισή της αποδίδεται στη διέγερση των σμηγματογόνων αδένων της μητέρας από τα ανδρογόνα, τις ορμόνες που αναφέρθηκαν προηγουμένως μέσω της κυκλογοφορίας τους από τον πλακούντα. Συνηθέστερα κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπο και ειδικά στην μύτη και στα μάγουλα. Φεύγουν ίσως και χωρίς θεραπεία σε διάστημα τριών (3) μηνών. Αρκεί ο καλός και προσεκτικός καθαρισμός του προσώπου του βρέφους με αγνά βρεφικά καθαριστικά. Εάν, όμως, η ακμή εμφανιστεί σε βρέφη μεγαλύτερης ηλικίας, από 6 έως 16 μηνών, τότε ίσως διαρκέσει περισσότερο και δεν είναι πάντα ήπια.

Τραυματική ακμή των νεαρών κοριτσιών είναι η εμμένουσα ακμή με την μορφή ουλών η οποία χαρακτηρίζει κυρίως νεαρά κορίτσι γιατί αυτοτραυματίζουν τις ήδη υπάρχουσες βλάβες, δηλαδή πειράζουν συνέχεια και μολύνουν την ακμή τους!

Η επιμένουσα ακμή σε ενήλικες γυναίκες είναι μια μορφή ακμής που μπορεί να συνδεθεί με παθολογικό πρόβλημα στις ωοθήκες ή στα επινεφρίδια. Καλό θα ήταν ένας ιατρός ή εξειδικευμένος ενδοκρινολόγος να αναλάβει την περίπτωση αυτή.

Μην απορείς εάν ακούσεις την ακμή από φάρμακα και από καλλυντικά. Όπως λέει και το όνομά της προκαλείται από διάφορα φάρμακα, όπως η κορτιζόνη για παράδειγμα ή από μη σωστά ελεγμένα καλλυντικά. Η χρήση πιστοποιημένων και ελεγμένων δερμοκαλλυντικών από φαρμακεία έχει ελαχιστοποιήσει αυτήν την μορφή της ακμής, για αυτό και συστήνεται ανεπιφύλακτα η προτίμηση στη χρήση τους.

Τελικά υπάρχει θεραπεία της ακμής;

Γενικά, σε κάθε περίπτωση ασθενούς με ακμή η θεραπευτική μέθοδος θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Θα πρέπει να αφιερωθεί χρόνος για συζήτηση μαζί του προκειμένου να εξηγηθούν οι απαραίτητες αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος όσο πιο γρήγορα γίνεται. Κι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά πρέπει να είναι ο βασικός στόχος του κάθε ενός από εμάς που αντιμετωπίζει την ακμή.

θεραπείες προσώπου

engin-akyurt-g / unsplash

Τόνωσε την ψυχολογία σου

Το Α και το Ω της θεραπείας γιατί πρέπει να εξασφαλιστεί η ψυχική ισορροπία του κάθε ατόμου και να συστηθεί η κατάλληλη αγωγή. Οι πολύπλοκες, χρονοβόρες και εξαιρετικά ερεθιστικές θεραπείες, οδηγούν στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επίλεξε σωστά την θεραπευτική αγωγή για την ακμή σου πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό σου

Σε γενικές γραμμές η ορθή επιλογή αγωγής γίνεται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, με βάση την βαρύτητα της νόσου, την ποιότητα ζωής που θέλει να έχει το άτομο και το βαθμό επίδρασης του αισθητικού προβλήματος στη ζωή του ασθενούς. Έτσι, για ήπια και μέτρια ακμή, οι ασθενείς ανταποκρίνονται σε τοπική θεραπεία, δηλαδή σε καθαριστικές λοσιόν και κρέμες. Η σοβαρής μορφής ακμή που υποτροπιάζει θα χρειαστεί συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής τοπικά και από το στόμα με χάπια. Ενώ, εάν υπάρχουν ουλές ή κύστεις, τότε η αντιμετώπιση πρέπει να είναι πολύπλευρη.

Ίσως σε ενδιαφέρει: 5+1 vegan body lotions που αξίζουν μια θέση στο καθημερινό beaute σου

Μύθοι για την ακμή: Τι πρέπει να αποφύγεις!

Είναι η νόσος των ακαθάρτων!
Όχι, δεν πρόκειται για βρόμικο δέρμα πάντα. Καλό είναι όμως με ένα ήπιο και ελεγμένο δερμοκαλλυντικό που θα συστήσει ο ιατρός ή ο φαρμακοποιός σου να κάνεις συχνές πλύσεις για να διατηρείς καθαρό το δέρμα σου.

Μπορείς μόνο με τη διατροφή να βρεις θεραπεία στην ακμή!
Σίγουρα η σωστή ισορροπημένη και μεσογειακή διατροφή παίζει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο σε κάθε πτυχή της ζωής γενικότερα, όμως δεν αποτελεί επ’ ουδενί μοναδικό τρόπο για την θεραπεία της ακμής.

Όλα θα τελειώσουν μετά την εφηβεία!
Αν και πολύ θα θέλαμε να το πιστέψουμε, συνήθως αποτελεί μια ψευδή διαβεβαίωση και κλονίζει την εμπιστοσύνη ασθενή-ιατρού. Το πρόβλημα της ακμής μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή σε ηπιότερη συνήθως μορφή.