Συνέντευξη για δουλειά, η μεγάλη στιγμή έφτασε. Έχεις στείλει το βιογραφικό σου κι έρχεται η ώρα που χτυπάει το τηλέφωνο και σε καλούν για συνέντευξη. Τι μπορείς να κάνεις για να είσαι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμέν@; Ανακάλυψε 8 μυστικά για να πετύχει η συνέντευξη.

  1. Πήγαινε «διαβασμέν@». Μάθε περισσότερα για την εταιρία που σε έχουν καλέσει, κάνε μια έρευνα, μπες στο Διαδίκτυο, στα social media και στο site τους, ώστε να έχεις μια άποψη γύρω από αυτήν και το αντικείμενο της.
  2. Προετοίμασε τον εαυτό σου έχοντας απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις: α) Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία; Δηλαδή, ποιες είναι οι δεξιότητες και τα ταλέντα σου και πώς μπορούν να σε βοηθήσουν για τη συγκεκριμένη θέση β) Ποιες είναι οι αδυναμίες σου; Δηλαδή, τι μπορεί να σε στρεσάρει και να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση σου. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ειλικρινής και αυθεντικ@ με τις απαντήσεις σου. Το να έχεις αυτογνωσία σε κάνει ξεχωριστ@ γιατί δείχνει έναν άνθρωπο που έχει μια αντίληψη για τον εαυτό του.
  3. Πόσο θέλεις αυτή τη δουλειά; Επικοινώνησε τον ενθουσιασμό σου και τη θέληση σου να πάρεις αυτή τη θέση. Ένας εργοδότης θα προτιμήσει να επιλέξει κάποιον που έχει ενθουσιασμό, θετική διάθεση και όρεξη για δουλειά σε σχέση με κάποιον που απλώς θέλει μια δουλειά.
  4. Κάνε πρόβα τα λόγια σου. Κάνε εξάσκηση στον τρόπο ομιλίας σου. Εξοικειώσου με τις απαντήσεις. Αυτό θα δώσει άνεση και αυτοπεποίθηση στον λόγο σου.
  5. Άκου με προσοχή. Μην βιάζεσαι να απαντήσεις. Δώσε χρόνο για να κατανοήσεις την ερώτηση και ζήτα διευκρινήσεις όπου χρειαστεί.
  6. Ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά να είσαι ευέλικτ@ να το διαχειριστείς με ψυχραιμία, να το διορθώσεις και να επανέλθεις. Θα εστιάσουν περισσότερο στο πώς ανταποκρίθηκες παρά στο λάθος που μπορεί να κάνεις.
  7. Να είσαι συνεπής στην ώρα σου. Ιδανικά φτάσε 15 λεπτά νωρίτερα και πάρε τον χρόνο σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις το άγχος για την πιθανότητα να φτάσεις καθυστερημέν@. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες πριν μπεις στον χώρο κι όσο περιμένεις στην αίθουσα αναμονής δώσε στον εαυτό σου χώρο και χρόνο για να χαλαρώσει. Να έχεις ένα μπουκαλάκι νερό στην τσάντα σου για να ενυδατωθείς πριν μπεις μέσα.
  8. Τι ρούχα να επιλέξεις στη συνέντευξη για δουλειά; Φόρεσε άνετα και κομψά ρούχα ανάλογα της περίστασης, που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα με τον εαυτό σου. Απόφυγε στενά παντελόνια ή φούστες που σου προκαλούν ασφυξία, καθώς και τις φόρμες που πας για καφέ.

Μην ξεχάσεις το πιο λαμπερό σου χαμόγελο και όλα θα πάνε καλά.

Καλή επιτυχία!