Η αρχαία τέχνη της κεραμικής γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση τα τελευταία χρόνια και αναβιώνεται μέσα από τα χέρια καθημερινών ανθρώπων που έχουν ανάγκη να δημιουργήσουν, να παίξουν, να γεμίσουν την καρδιά τους με χαρά και το σπίτι τους με αντικείμενα που οι ίδιοι έπλασαν. Το «παιχνίδι με τη λάσπη» φαίνεται πως έχει αγχολυτικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα αποτελεί μία δημιουργική και βιώσιμη διέξοδο σε μία καθημερινότητα που, κατά τα άλλα, συνεχώς μας προβληματίζει.

Ανάμεσα στους διαφορετικούς ρόλους της, η Μυρτώ Βουτυρά είναι και κεραμίστρια. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, έκανε το χόμπι της επάγγελμα και αξιοποίησε το Instagram για να παρουσιάσει τη δουλειά της στον κόσμο, εγκαινιάζοντας το @myrtmigishop. Ουράνια τόξα, χαριτωμένα ζώα, πολύχρωμα μοτίβα, αφηρημένα σχέδια και σπιρτόζικα motto – όλα αυτά θα τα δεις αποτυπωμένα πάνω στα χρηστικά αντικείμενα που δημιουργεί.

Λίγα λόγια για εκείνη: «Είμαι η Μυρτώ Βουτυρά, μεγάλωσα στην Αθήνα και μένω στον εξωτικό Καρέα. Σπούδασα product design στο υπέροχο Camberwell College of Arts και αυτή την περίοδο είμαι κεραμίστρια. Πριν, όμως, ασχοληθώ full time με τα κεραμικά, ήμουν δάσκαλα γιόγκα για 11 όμορφα χρόνια».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by myrtmigi (@myrtmigishop)

To brand myrtmigishop: «Το όνομα του είναι, στην πραγματικότητα, το πρώτο και μοναδικό email που έφτιαξα. Ήταν ιδέα της αδερφής μου να με πει myrtmigi, από το Μυρτώ + μυρμήγκι. Το ομώνυμο Instagram profile το έφτιαξα στην πρώτη καραντίνα όταν είχα πολύ χρόνο να δημιουργήσω και αποφάσισα να δείξω τα κεραμικά μου στον κόσμο. Πριν από αυτό, ό,τι έφτιαχνα το ανέβαζα στο προσωπικό μου Instagram profile. Πάντα έφτιαχνα και φτιάχνω πράγματα που εγώ θα ήθελα να έχω. Tώρα το κάνω με την ελπίδα να τα θέλετε και εσείς και να σας αρέσουν».

Η αρχή και το τέλος μίας τυπικής ημέρας της: «Η πιο σημαντική μου δουλειά είναι να μεγαλώνω τον σχεδόν 5 χρόνων Αλεξανδρούλη μου. Το studio κεραμικής μου είναι ακριβώς κάτω από το σπίτι, οπότε όταν λείπει ο Αλέξανδρος δουλεύω και όταν πάει για ύπνο δουλεύω ξανά. Επίσης, ακούω όλη την ημέρα μουσική».

Οι σημαντικότερες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος που δημιουργεί το δικό του brand στην Ελλάδα: «Πιστεύω ότι το μόνο δύσκολο πράγμα που αντιμετώπισα ήταν να με γνωρίσει ο κόσμος. Με τη γιόγκα ήταν πιο εύκολο γιατί είχα έναν χώρο και όποιος ήθελε να κάνει την πρακτική του ερχόταν εκεί. Δεν χρειάστηκε ποτέ να διαφημίσω τον εαυτό μου. Με την κεραμική είναι αλλιώς. Στάθηκα, όμως, πολύ τυχερή που γνώρισα την Μαρίνα Κάκια και με σύστησε στον κόσμο του Instagram.

Καλλιτέχνης στην εποχή του Instagram: «Για μένα το Instagram είναι το πιο εύκολο μέσον για να προωθήσω αυτό που κάνω, γιατί με την κάμερα του κινητού μου, δείχνω τη δουλειά μου και τη δημιουργική διαδικασία και έχω άμεση επικοινωνία με τον κόσμο. Θα δυσκολευόμουν πραγματικά αν χρειαζόταν να τραβήξω επαγγελματικές φωτογραφίες, να τις επεξεργαστώ και να τις ανεβάσω σε κάποιο site το οποίο θα έπρεπε να ανανεώνω συχνά».

Η τέχνη της κεραμικής ως τάση: «Πιστεύω πραγματικά ότι όλα είναι μόδα (όπως και με τη γιόγκα). Όταν ξεκίνησα κεραμική ήταν μόνο 1-2 μέρη που μπορούσα να ασχοληθώ με τον τροχό. Να φανταστείς, στη σχολή μου, μόλις αποφοίτησα το τμήμα της κεραμικής έκλεινε γιατί δεν υπήρχε ζήτηση. Πάντως, είναι καλό που ο κόσμος ασχολείται με δημιουργικά πράγματα. Με τη δημιουργία ξεφεύγεις, ξεχνάς προβλήματα, γεμίζεις χαρά. Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένη με τη ζωή μου, κάνοντας ό,τι κάνω».

H δημιουργική διαδικασία της κεραμικής: «Η κεραμική είναι μία μορφή διαλογισμού. Δημιουργώντας κεραμικά περνάς πολύ χρόνο με τον εαυτό σου. Πρέπει να τα έχεις καλά με εσένα κι αν όχι, θα τα βρεις σίγουρα τόσες ώρες που χρειάζεται να μείνεις με τον εαυτό σου σιωπηλά *γελάει*. Χωρίς πλάκα, όμως, για μένα είναι τέλειο, μαγικό να δημιουργώ από λάσπη κάτι που μετά θα έχει χρηστική αξία. Είναι πολύ ικανοποιητικό και επιβραβευτικό».

Ένα πολύτιμο μάθημα της πανδημίας: «Θα πω το κλασικό, αλλά αληθινό: να μην έχεις τίποτα δεδομένο. Ούτε τους αγαπημένους σου ούτε καν την ελευθερία να βγαίνεις και να πηγαίνεις όπου θέλεις, όποτε θέλεις».

Η συνήθεια που δίνει ποιότητα στην καθημερινότητά της: «Η μουσική 100% και η γιόγκα με τον Σάββα Γιαντζή, τον καλύτερο δάσκαλο του κόσμου».

Η μικρή, ενσυνείδητη πράξη φροντίδας που κάνει καθημερινά για το περιβάλλον: «Εννοείται πως κάνω ανακύκλωση, δεν παίρνω ποτέ καφέ σε πλαστικό ποτήρι και είμαι περήφανη που τα πακέτα μου πλέον αποτελούνται από 100% ανακυκλώσιμα υλικά χωρίς πλαστικό».

Αυτό το κάτι που την κάνει να ανυπομονεί: «Ανυπομονώ να δω την αδερφή και την ανηψιά μου. Και κάθε μέρα ανυπομονώ να αγκαλιάσω αυτούς που αγαπώ».

Τι σημαίνει για εκείνη “Love Yourself”: «Love yourself σημαίνει να προσεχείς τον εαυτό σου, να κοιμάσαι καλά, να τρως θρεπτικά, να πίνεις νερό και να κάνεις πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο. Αν δεν προσέχεις τον εαυτό σου δεν μπορείς να προσεχείς τους άλλους και για μένα το να είναι οι γύρω μου καλά και χαρούμενοι είναι πολύ σημαντικό».

Ανακάλυψε όλα τα κεραμικά που δημιουργεί η Μυρτώ Βουτυρά στο Instagram.

Η σειρά αφηγημάτων Love Women δημιουργήθηκε για να γιορτάσει το φωτεινό σύμπαν των γυναικών που θαυμάζουμε και ενστερνίζονται όλες εκείνες τις αξίες του Love Yourself που αποπνέουν ισορροπία, έμπνευση, αποδοχή και αγάπη για τον εαυτό μας.