Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας ερχόμαστε σε αυτή τη θέση, που θέλουμε στηρίξουμε και να βοηθήσουμε ένα δικό μας άτομο, μα νιώθουμε πως πλέον η δική μας βοήθεια δεν αρκεί. Είναι η στιγμή που θέλουμε να του πούμε «μήπως πρέπει να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία;» Τα λόγια αυτά όμως, δεν είναι τόσο εύκολο να ειπωθούν. Φοβάσαι… φοβάσαι την αντίδραση του, τη στενοχώρια του, τον θυμό του.

Το θέμα είναι λεπτό και θέλει διακριτικούς χειρισμούς, όχι μόνο για να αποφύγεις τις παρεξηγήσεις, αλλά και για να βοηθήσεις το άλλο άτομο, καθώς στο τέλος της μέρας σε αυτό αποσκοπείς. Πριν, λοιπόν, κάνεις τη δύσκολη συζήτηση, σκέψου μερικά από τα παρακάτω!

Ποιο είναι το κίνητρο σου;

Για ποιο λόγο θεωρείς ωφέλιμο να ξεκινήσει το άλλο άτομο ψυχοθεραπεία; Πρέπει να ξέρεις και τις δικές σου ανάγκες από αυτή την κατάσταση. Κάνε στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις: «Ποιος είναι ο στόχος μου; Θα βελτιωθεί κάπως η δική μου ζωή;» Μπορεί να πρόκειται για τ@ σύντροφο σου και να θεωρείς ότι η ψυχοθεραπεία θα βελτιώσει την επικοινωνία σας. Από την άλλη, μπορεί να αφορά την κολλητή σου που προσπαθείς να της φτιάξεις τη διάθεση και θέλεις να τη δεις πραγματικά χαρούμενη. Όποιο κι αν είναι το κίνητρο σου, αξίζει να αναφερθεί στην κουβέντα σας.

Αναρωτήσου αν το άλλο άτομο ξέρει ότι χρειάζεται βοήθεια

Είναι σημαντικό να είσαι προετοιμασμένη για την περίπτωση ότι το άλλο άτομο δεν έχει σκεφτεί ότι μπορεί να χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια. Μπορεί μόλις ακούσει τη συμβουλή σου να «αμυνθεί» και να νιώσει ότι τ@ βάζεις στη γωνία. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σε κρατήσει πίσω, καθώς σίγουρα το άλλο άτομο θα σκεφτεί τώρα αν, πράγματι, πρέπει να αναζητήσει έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Πρόσεχε τις λέξεις που χρησιμοποιείς

Ο τρόπος που θα πεις κάτι είναι σημαντικός ως προς το πώς θα το εκλάβει το άλλο άτομο. Είναι διαφορετικό να πεις «έχεις κάποιο πρόβλημα» με το «ανησυχώ για σένα και το πως το Χ ζήτημα επηρεάζει τη ζωή, την καθημερινότητα και τη διάθεσή σου». Είναι, επίσης, σημαντικό να μην φτάσεις μόνη σου σε διαγνώσεις και να μη χρησιμοποιήσεις τη γλώσσα της θεραπείας εναντίον τους. Και σε καμία περίπτωση, μην απειλήσεις και εξαναγκάσεις το άλλο άτομο δίνοντας του τελεσίγραφο. Το «αν δεν πας σε ψυχολόγο εμένα ξέχνα με» μόνο απόσταση, νεύρα και αντιδραστική συμπεριφορά θα φέρει ως αποτέλεσμα. Στο δύσκολο ταξίδι της ψυχοθεραπείας το άτομο για το οποίο νοιάζεσαι χρειάζεται συμμάχους και όχι να εχθρούς.

Επικεντρώσου στα οφέλη

Είναι πολύ πιθανό να θέλεις να αναφέρεις τα άσχημα που συμβαίνουν στη ζωή κάποιου με σκοπό να τον πείσεις να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Αντί να μιλάς για τις δυσχέρειες της που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά, προσπάθησε να επικεντρωθείς στα θετικά που θα του προσφέρει η ψυχοθεραπεία και πώς μπορεί να την απολαύσει. Η αρχή της ψυχοθεραπείας είναι τρομακτική ειδικά για κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ αυτό το ταξίδι, για αυτό υπενθύμισε στο άλλο άτομο ότι πρόκειται για ένα μέρος που θα αφήνει τις άμυνες του, ώστε να βρει τον τρόπο να βελτιώσει τον ψυχικό του κόσμο και κατ’ επέκταση όλη του τη ζωή!

Μίλησε για τη δική σου εμπειρία, αν κάνεις κι εσύ ψυχοθεραπεία

Τα δικά σου βιώματα σίγουρα μπορούν να εμπνεύσουν το άλλο άτομο. Εκτός όμως από έμπνευση και κίνητρο, θα δώσουν και στην όλη ιδέα της ψυχοθεραπείας μια πιο φυσιολογική μορφή. Δεν θα αισθάνεται το άλλο άτομο ότι μόνο εκείνο χρειάζεται βοήθεια, αν βάλεις και τον ίδιο σου τον εαυτό στην ίδια θέση. Προσπάθησε όμως να μην γυρίσει όλη η κουβέντα πάνω σου, καθώς μπορεί να φανεί ναρκισσιστικό και να έχεις αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θες.

Πρόσφερε τη βοήθεια σου

Για να μην αισθάνεται το άλλο άτομο ότι έχει ένα βουνό μπροστά, μπορείς να βοηθήσεις. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την αναζήτηση του κατάλληλου επαγγελματία, από συστάσεις πιθανόν από τον δικό σου ψυχοθεραπευτή. Είτε προτείνοντας να αναλάβεις μερικές από τις υποχρεώσεις που έχει το άλλο άτομο, καθώς βρίσκεται στη συνεδρία του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι! Επίσης, αν βλέπεις ότι το άλλο άτομο θέλει να ξεκινήσει αλλά κάτι τον κρατάει πίσω, μπορείς να του δωρίσεις κάποιο βιβλίο σχετικό με την ψυχοθεραπεία, είτε να προτείνεις κάποιο σχετικό podcast.