Και όμως μπορεί. Πένθος και σεξουαλική επιθυμία. Δύο λέξεις που δεν νομίζεις ότι μπαίνουν μαζί στην ίδια πρόταση. Και όμως αυτά τα δύο συνδέονται περισσότερο από ότι νομίζουμε. 

Αν έχεις χάσει κάποιον κοντινό σου τότε ξέρεις πως το πένθος πρόκειται για ένα βίωμα που επηρεάζει έντονα το σώμα, το μυαλό και το συναίσθημα. Η απώλεια ενός αγαπημένου σου προσώπου μπορεί να σου δημιουργήσει τόσο έντονη θλίψη, να σου ρουφήξει όλη την ενέργεια τόσο που δυσκολεύεσαι κάποιες στιγμές να σηκωθείς ακόμα και από το κρεβάτι, πόσο μάλλον να έχεις σεξουαλική επιθυμία.

Γίνεται να έχω σεξουαλική διάθεση ενώ πενθώ;

Ωστόσο, αν μέσα στη θλίψη σου ξαφνικά ανακαλύψεις ότι έχεις σεξουαλική διάθεση, μην ξαφνιαστείς και σε καμία περίπτωση μην αισθανθείς τύψεις, είναι απλά το σώμα σου που προσπαθεί να αυξήσει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της ευεξίας.

Το σεξ αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης 

Η διέγερση των γεννητικών οργάνων έχει την ικανότητα να πυροδοτήσει το αίσθημα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και να σε κάνει να αισθανθείς μια γενικότερη ευφορία. Επίσης οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αποβάλλουν το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορεί το αίσθημα αυτό να είναι προσωρινό, αλλά σίγουρα προσφέρει μια ανακούφιση.

Καταφέρνεις να ελέγξεις το συναίσθημα σου

Ενώ βρίσκεσαι σε πένθος μπορεί να σου φαίνεται αδύνατον να μπορέσεις να ελέγξεις το συναίσθημα της θλίψης σου. Από την άλλη το να επιλέξεις να εμπλακείς σε μια σεξουαλική επαφή σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις τον έλεγχο των πράξεων και των συναισθημάτων σου. 

Θέλεις να δημιουργήσεις νέα ζωή

Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι υλικό αγαθό που αν σου χαλάσει κάτι το αντικαθιστάς, αλλά σίγουρα μια νέα ζωή μπορεί να απαλύνει τον πόνο σου, να σε γεμίσει ελπίδα και λόγο για να ζεις. Για αυτό μετά από μια απώλεια μπορεί το ένστικτο σου να λειτουργήσει για να δώσεις μια νέα πνοή σε αυτό τον κόσμο.

Είναι σωστό να έχω σεξουαλική επαφή ενώ βρίσκομαι σε πένθος;

Δεν αποκλείεται να αισθάνεσαι τύψεις εάν η σεξουαλική σου διάθεση είναι ανεβασμένη και να πιστεύεις ότι κάνεις κάτι λάθος. Ο κάθε άνθρωπος όμως έχει τον δικό του μηχανισμό και τρόπο να ανταποκρίνεται στις δύσκολες  καταστάσεις και σίγουρα δεν είναι κακό να αναζητάς τρόπους, για να διαχειριστείς τη θλίψη σου, όπως πιθανόν θα ήθελε και το αγαπημένο σου άτομο που έχασες.

Η χαρά, το γέλιο και τα ευχάριστα συναισθήματα είναι δυνατόν και υπάρχουν ακόμα και σε περίοδο πένθους όπως ακριβώς και η σεξουαλική επιθυμία.

Επιστημονική επιμέλεια: Φανή Ζαφειρίδου, συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, www.fanizafeiridou.gr