Όλοι έστω και μια φορά στη ζωή μας έχουμε αισθανθεί πρωταγωνιστές σε ταινία του Νίκολας Σπαρκς, που αποτυπώνει τον απόλυτο καλοκαιρινό έρωτα. Οι μέρες αυτές στο νησί που είμαστε σίγουροι πως η μοίρα παίζει παιχνίδια μαζί μας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που πετυχαίνεις αυτό το ένα άτομο στην παραλία και το βράδυ στο ταβερνάκι και μετά συνειδητοποιείς ότι μένετε και στο ίδιο ξενοδοχείο! Άντε μετά να σε πείσουν ότι δεν υπάρχει το κάρμα.

Οι μέρες περνάνε και έρχεται το τελευταίο βράδυ στο νησί. Η καρδιά σου χτυπάει λίγο πιο δυνατά από ότι συνήθως και σε κυριεύει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα. Στο μυαλό σου γυρνάει μόνο μια σκέψη. Άραγε έχει μέλλον αυτός ο καλοκαιρινός έρωτας ή μήπως πρόκειται για απλό ενθουσιαμό;

Πριν απαντήσουμε την ερώτηση αυτή, έχεις αναρωτηθεί τι κάνει τους καλοκαιρινούς έρωτες τόσο έντονους και τόσο ξεχωριστούς;

Έχεις περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίσεις κόσμο

Αδιαμφισβήτητα το καλοκαίρι οι έξοδοι αυξάνονται. Είσαι καλεσμένη σε περισσότερα πάρτι, γνωρίζεις νέα μαγαζιά, νέους τόπους και έχεις και καλύτερη διάθεση. Ένας συνδυασμός που είναι ιδανικός για νέες γνωριμίες με ερωτική διάθεση.

Σε ενδιαφέρει μόνο το παρόν

Όταν έρχεται το καλοκαίρι, το μυαλό σου θέλει μόνο δύο πράγματα: να αποσυνδεθεί από τις ανησυχίες και να μην σκέφτεται τι μπορεί να συμβεί τον Σεπτέμβριο. Στην πραγματικότητα, σχεδόν χωρίς να το καταλάβεις, αρχίζεις να εφαρμόζεις στην πράξη την εξαιρετική διαδικασία της απλής εστίασης στο εδώ και τώρα. Και ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι και επεξεργάζεσαι τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Είσαι πιο ανοιχτή στην εμπειρία. Απολαμβάνεις τα μικρά πράγματα.

Νευροχημεία

Ένας χαλαρός εγκέφαλος είναι ένας ευτυχισμένος εγκέφαλος. Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεις περισσότερες ενδορφίνες, σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Το είδος της νευροχημείας που προσκαλεί τη σύνδεση με τα άλλα άτομα. Ως εκ τούτου, οι σχέσεις τείνουν να ρέουν πιο αυθόρμητα το καλοκαίρι, μια εποχή που από μόνη της είναι περισσότερο προσανατολισμένη προς τη χαλάρωση. Οι καλοκαιρινοί έρωτες είναι έντονοι, ιλιγγιώδεις και σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Με τη σειρά του, ο εγκέφαλός σας συμβάλλει απελευθερώνοντας συνεχώς ωκυτοκίνη και νορεπινεφρίνη.

Πολλοί πιστεύουν ότι το μέλλον ενός καλοκαιρινού έρωτα είναι προκαθορισμένο. Θα σύρεις τη βαλίτσα σου μέχρι το λιμάνι με το κεφάλι κάτω και εκεί θα τον αποχαιρετήσεις παντοτινά. Και ας είμαστε ρεαλιστές, οι περισσότεροι καλοκαιρινοί έρωτες δεν βγαίνουν έξω από τα σύνορα του νησιού. Οι λόγοι πίσω από αυτό το γεγονός είναι αρκετοί.

Όταν πρέπει να επιστρέψετε και οι δύο στις συνηθισμένες σας υποχρεώσεις είναι σαν το πέπλο του έρωτα να φεύγει. Βρεθήκατε σε κάποιο μικρό νησί, ο υπόλοιπος κόσμος όμως δεν είναι τόσο μικρός. Η πιθανή απόσταση μεταξύ σας μπορεί να είναι πρόβλημα για να συνεχίσει το φλερτ σας. Επίσης, δεν αποκλείεται να μην ταιριάζετε και να σας έφεραν κοντά μόνο οι συνθήκες. Οι επιλογές για εξόδους σε ένα μικρό μέρος είναι πολύ λιγότερες, αλλά και όλοι τείνουμε να είμαστε πιο δεκτικοί και προσαρμοστικοί στις διακοπές μας. Όμως στην καθημερινή μας ζωή η διασκέδαση είναι αρκετά διαφορετική και τα γούστα σας μπορεί να μην είναι κοινά.

Και τέλος, μπορεί να μην έχετε κοινά θέλω! Ίσως το βράδυ που αράξατε στις άδειες ξαπλώστρες να φανταζόσουν ότι το χειμώνα θα είστε κουκουλωμένοι κάτω από ένα πάπλωμα. Όμως τα άλλα άτομα δεν θέλουν πάντα αυτά που θέλουμε εμείς και μπορεί για τ@ άλλ@ να αρκούν μερικά μόνο καλοκαιρινά βράδια.

Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι καλοκαιρινοί έρωτες έγιναν μακροχρόνιες σχέσεις ή και οικογένειες. Η μαγεία του καλοκαιριού μπορεί πραγματικά να ενώσει κόσμο και να δημιουργήσει ιστορίες και δεσμούς που θα διηγείσαι για πάντα. Σίγουρα όμως είναι πιο σπάνιο και χρειάζεται αρκετή τύχη για να συμβεί.

Όσο πικρό κι αν είναι να σκέφτεσαι ότι ένα άτομο που σε ενθουσιάζει και σου αρέσει δεν θα γίνει μέρος της ζωής σου είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να έχεις στο μυαλό σου. Εμένα μου αρέσει να σκέφτομαι τους καλοκαιρινούς έρωτες σαν μικρές ταινίες με έντονο συναίσθημα, αλλά ένα τέλος που δεν γράφτηκε ποτέ.