Το Binge Eating Disorder (BED) ή αλλιώς αδηφαγική διαταραχή είναι μια διατροφική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια αυξημένης κατανάλωσης φαγητού, συχνά με γρήγορο ρυθμό έως ότου το άτομο να νιώθει δυσφορία. Συνήθως συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα ντροπής, τύψεων και άγχους μετά την κατανάλωση φαγητού.

Η αδηφαγική διαταραχή πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστό είδος διατροφικής διαταραχής, καθώς μέχρι το 2013 συμπεριλαμβανόταν στην κατηγορία διατροφικών διαταραχών «μη προσδιοριζόμενες διαφορετικά (EDNOS)».

Πώς θα καταλάβεις ότι μπορείς να έχεις αδηφαγική διαταραχή (binge eating disorder);

Το βασικό σύμπτωμα είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να σταματάς μόλις είσαι χορτάτος. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν είναι να τρως χωρίς να νιώθεις το αίσθημα της πείνας ή να τρως πάρα πολύ γρήγορα ή αν τρως μόνος-η και κρυφά. Οι τύψεις, η ντροπή ή το αίσθημα της αηδίας μετά το υπερφαγικό επεισόδιο είναι σημάδια ότι μάλλον έχεις τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Γιατί κάνεις υπερφαγικά επεισόδια;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι υπερφαγικά επεισόδια κάνουν όσοι δεν έχουν αυτό-έλεγχο με το φαγητό, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μπορεί να σε οδηγήσουν στο να αναπτύξεις αυτή τη διατροφική διαταραχή.

  • Να έχεις δεχτεί κριτική για τις διατροφικές σου συνήθειες, το σχήμα και το βάρος του σώματος (ιδιαίτερα αν αυτό συνέβη στην παιδική και εφηβική ηλικία).
  • Να είσαι αγχώδης ή να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση με τάσεις τελειομανίας.
  • Να είσαι στον φαύλο κύκλο της υπερφαγίας και της αυστηρού περιορισμού της τροφής.
  • Να είχες δεχτεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.
  • Να έχεις άγχος ή έντονη πίεση να διατηρήσεις χαμηλό σωματικό βάρος (π.χ. αθλητές ή αθλήτριες, χορευτές ή μοντέλα).
  • Να είχες κάποιο άτομο στο οικογενειακό σου περιβάλλον με διατροφική διαταραχή ή με κατάθλιψη ή να έκανε κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Ποιες είναι οι συνέπειες της αδηφαγικής διαταραχής στην υγεία σου;

Πολύ συχνά τα άτομα που υποφέρουν από BED έχουν θέματα με το σωματικό τους βάρος. Το υπέρβαρο και η παχυσαρκία μπορεί να συνυπάρχουν με τα επεισόδια υπερφαγίας. Μάλιστα τα επεισόδια μπορεί να πυροδοτούνται μετά από μια περίοδο στέρησης και δίαιτας που κάνει το άτομο στην προσπάθειά του να χάσει βάρος.

Προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να εμφανιστούν, κυρίως με τη λειτουργία του στομάχου. Κοιλιακός πόνος, φούσκωμα, ναυτία είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να υποφέρει κάποιος με BED.

Τέλος, πέρα από τη σωματική υγεία η επίδραση της BED στην ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική. Μειωμένη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και διαταραγμένη σχέση με το σώμα παρατηρούμε συχνά στα άτομα με BED.

Πότε να ζητήσεις βοήθεια για να αντιμετωπίσεις την αδηφαγική διαταραχή

Η αναζήτηση βοήθειας μπορεί να φαντάζει σαν αποτυχία. Οι σκέψεις που μπορεί να υπάρχουν είναι «δεν τα κατάφερα μόνος – η», «δεν είμαι αρκετά ικανός -η». Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι πάσχεις από διατροφική διαταραχή και ότι χρειάζεσαι βοήθεια για την αντιμετωπίσεις.

Όμως, σκέψου ότι αν αναζητήσεις βοήθεια:

  • ίσως φτάσεις στη θεραπεία και θα απελευθερωθείς από τον κύκλο υπερφαγίας – στέρησης πιο γρήγορα
  • ίσως οι ημέρες με τα υπερφαγικά επεισόδια θα μειωθούν και οι «καλές» ημέρες θα αυξηθούν
  • ίσως η σκέψη του φαγητού και της υπερφαγίας θα αφήσει «χώρο» στην ημέρα σου για να κάνεις άλλα πράγματα που αγαπάς
  • ίσως η καθημερινότητά σου θα βελτιωθεί και σε άλλα επίπεδα πέρα της διατροφής

Αν πάσχεις από Binge Eating Disorder ή αν έχεις ένα άτομο στην οικογένεια σου που πάσχει απευθύνσου σε ένα ειδικό εκπαιδευμένο στις διατροφικές διαταραχές. Η συνεργασία ψυχολόγου και διατροφολόγου είναι σημαντική για να αντιμετωπιστεί η διατροφική διαταραχή ολιστικά και αποτελεσματικά!

Πηγές:

NHS Binge Eating Disorder
National Eating Disorders Association (NEDA) Binge Eating Disorder