Ένα από τα πιο δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κανείς είναι η μοναξιά. Και ενώ από μόνη της δεν αποτελεί πρόβλημα ψυχικής υγείας, οι δύο αυτές έννοιες είναι αλληλένδετες. Η καθεμία μπορεί να επιδεινώσει την άλλη και η κακή ψυχική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά. Από την άλλη πλευρά, η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία, ενώ η κοινωνική σύνδεση συνδέεται με την ψυχική ευεξία.

Εκτός από τον αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία, η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει και τη σωματική μας υγεία, αλλά ακόμη και τον ύπνο μας. Περίεργο; Και όμως αληθινό. Και μάλιστα οι επιστήμονες για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα πραγματοποίησαν μια έρευνα που διήρκησε τέσσερα χρόνια!

Η μελέτη έγινε με 9.430 συμμετέχοντες, ενήλικες, άνω των 50 ετών. Στην αρχή της έρευνας, οι συμμετέχοντες δεν είχαν κάποιο πρόβλημα σχετικό με τον ύπνο τους.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αξιολογήσεις σχετικές με την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και τα συμπτώματα αϋπνίας. Σε συνδυασμό με τις αξιολογήσεις, οι ερευνητές έβαλαν στην εξίσωση δεδομένα σχετικά με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, το εισόδημα, τις καταχρήσεις, τη σωματική άσκηση και την παχυσαρκία, αλλά και τα καταθλιπτικά συμπτώματα και τις χρόνιες παθήσεις των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 1.522 συμμετέχοντες, το 16,1% δηλαδή, εμφάνισε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα αϋπνίας κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Περίπου το 15% των συμμετεχόντων ανέφερε δυσκολία να τους πάρει ο ύπνος, το 11,7% ανέφερε δυσκολία να διατηρήσει τον ύπνο του κατά τη διάρκεια της νύχτας, το 14,1% ξύπναγε πολύ νωρίς το πρωί και το 13% δεν έκανε ικανοποιητικό ύπνο και ξυπνούσε κουρασμένο.

Το ενδιαφέρον αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες που ένιωθαν μοναξιά είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα αϋπνίας κατά τη διάρκεια της τετραετίας, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν βίωναν μοναξιά. Όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και τους κοινωνικο-δημογραφικούς, τους οικονομικούς και τους ιατρικούς παράγοντες, ο κίνδυνος εμφάνισης αϋπνίας εξακολουθούσε να είναι πάνω από 50% υψηλότερος, μεταξύ των συμμετεχόντων που ένιωθαν μοναξιά. Επίσης, ο κίνδυνος εμφάνισης τουλάχιστον ενός συμπτώματος αϋπνίας ήταν επίσης υψηλότερος στην ομάδα των συμμετεχόντων που ανέφεραν ότι ήταν κοινωνικά απομονωμένοι.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο λόγος που η μοναξιά αυξάνει την αϋπνία είναι διότι, οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να νιώθουν ανασφάλεια. Έτσι οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν και την επίδραση της έκθεσης στη βία στο παρελθόν των συμμετεχόντων.

Η σχέση μεταξύ μοναξιάς και κακής ποιότητας ύπνου ήταν σχεδόν 70% ισχυρότερη σε όσους είχαν βιώσει τις πιο σοβαρές μορφές βίας, γεγονός που συνάδει με την πρόταση ότι τα προβλήματα ύπνου σε μοναχικούς ανθρώπους συνδέονται με συναισθήματα ανασφάλειας.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι ο ύπνος είναι μια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε εγρήγορση για την ασφάλεια τους, πράγμα που δεν μπορούν να νιώσουν όσοι φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα.