Υπάρχουν μερικές μέρες που μπορεί να νιώθεις λύπη, θυμό, άγχος, να μην έχεις όρεξη να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου, να νιώθεις μια παραίτηση, μια κούραση. Αυτό είναι κάτι πολύ φυσιολογικό και κατά καιρούς συμβαίνει σε όλους μας. Αν όμως αυτές οι μέρες υπερβαίνουν σε αριθμό τις καλές μέρες, αν έχουν γίνει εβδομάδες ή μήνες, τότε μάλλον χρειάζεται να μιλήσεις και να ζητήσεις βοήθεια, καθώς υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για κάποια μορφή κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι στις μέρες μας η πιο συχνή ψυχική ασθένεια, με εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να υποφερούν από αυτή. Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητάς, η ζωή στο αστικό περιβάλλον, η έλλειψη επαφής με τη φύση, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου για να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν, το οικονομικό άγχος και τόσοι άλλοι λόγοι, μπορούν να σε ρίξουν ψυχολογικά και αυτό να κρατήσει μέρες, εβδομάδες, μήνες, ακόμα και χρόνια.

Ένας ακόμα παράγοντας εμφάνισης της κατάθλιψης είναι η κληρονομικότητα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι εάν υπάρχει κάποιο άτομο που νοσεί στο οικογενειακό σου περιβάλλον, υπάρχει πιθανότητα να νοσήσει και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

Σαφώς και υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Η παραδοσιακή αντιμετώπιση συνδυάζει ψυχοθεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή, όμως υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι ή, καλύτερα, φυσικοί τρόποι που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει. Μερικοί από αυτούς είναι ο βελονισμός, η άσκηση, η καθημερινή έκθεση στον ήλιο, ο συνδυασμός αυτών κ.ά.

Μιλώντας, λοιπόν, για σωματική άσκηση, θα θέλαμε να αναφερθούμε συγκεκριμένα στη γιόγκα. Έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και με πρακτική δύο φορές την εβδομάδα, μετά από ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών και άνω, τα συμπτώματα της κατάθλιψης ελαττώθηκαν σε αρκετούς ασθενείς.

Μέσα από την πρακτική της γιόγκα το σώμα ασκείται και απελευθερώνει ενδορφίνες που βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης. Οι στάσεις που συστήνονται για την κατάθλιψη, είναι οι υπερεκτάσεις του κορμού και όλες οι στάσεις όπου ο θώρακας ανοίγει και μπορείς να αναπνεύσεις ελεύθερα και βαθιά. Πρόκειται για θέσεις που αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και βελτιώνουν τη στάση του σώματος. Σε περιόδους έξαρσης της ασθένειας, καλό είναι να αποφεύγονται οι διπλώσεις και οι στάσεις όπου το σώμα μαζεύεται.

Εκτός από την άσκηση, στη γιόγκα βασικό ρόλο παίζει και η αναπνοή. Μέσα από μία μεγάλη ποικιλία τεχνικών, θα μάθεις να την ελέγχεις προς όφελός σου, να αναπνέεις πιο βαθιά και πιο ποιοτικά. Οι βαθιές εισπνοές θα γεμίσουν με οξυγόνο τους μυς και τα εσωτερικά σου όργανα και οι μακριές εκπνοές θα σου χαρίσουν την αποτοξίνωση που χρειάζεσαι.

Τέλος, εξίσου σημαντικός είναι ο διαλογισμός. Μπορείς να δοκιμάσεις έναν κατευθυνόμενο διαλογισμό (yoga Nidra) ειδικά για τα συμπτώματα της κατάθλιψης όπου ενώ βρίσκεσαι σε πλήρη σωματική ακινησία, ο δάσκαλος με τα λόγια του θα κατευθύνει τη σκέψη σου προσπαθώντας να σε τραβήξει μακριά από τα προβλήματά σου, χαρίζοντας σου έτσι μία μοναδική εμπειρία χαλάρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, προτείνουμε να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις κάτι με σκοπό να σε βοηθήσει με την κατάθλιψη.