Το σημαντικότερο εργαλείο που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος είναι η συνεργασία. Η συνεργασία είναι η βασική ικανότητα της ανθρωπότητας. Υπάρχει ακόμα και μια γλυκιά αίσθηση όταν υπάρχει συνεργασία, μια ήπια μορφή ευχαρίστησης θα έλεγε κανείς. Είναι σαν οι ενδορφίνες να συναντούν τις ωκυτοκίνες. Ας φέρουμε στον νου μας πώς νιώθουμε μετά από μια αγκαλιά, μια ζεστή χειραψία, μετά από έρωτα ή κάποια καλή επαγγελματική συνεργασία. Σαν να νιώθουμε μια ζεστασιά στην ψυχή μας.

Ίσως τώρα αναρωτιέσαι τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη μέθοδο που ονομάζεται Moveology και δημιουργός της είναι o δάσκαλος yoga Ευάγγελος Αποστολόπουλος, γνωστός στην κοινότητα ως Ευάγγελος Aik, ο οποίος μεταξύ άλλων διδάσκει σε ομαδικά τμήματα και ιδιαίτερα που εστιάζουν σε θεραπευτικά στοιχεία, είναι εκπαιδευμένος σε Anusara yoga, yoga therapy, ταϊλανδέζικο μασάζ, ωτοβελονισμό (αποτοξίνωση/μυοσκελετικούς πόνους), TRX, animal movement και NHR (Neuro-Hypnotic Repatterning) σε σχολές και εκπαιδεύσεις από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ινδία και την Ταϊλάνδη. Αυτά τα λίγα. 

Η λέξη-κλειδί, λοιπόν, είναι η συνεργασία. Το Moveology είναι το αποτέλεσμα μιας σύμπραξης γιγάντων, θα μπορούσαμε να πούμε, αφού πρόκειται για μια νοητική προσέγγιση που συνδυάζει τις πρακτικές πολεμικές τέχνες, τη yoga, την κινησιολογία και τον χορό. Το αποτέλεσμα; Να νιώθουμε αυτήν τη ζεστασιά της επανένωσης με το ίδιο μας το σώμα. 

Πώς ξεκίνησαν όλα

«Είχα ένα βίτσιο», λέει από την άλλη άκρη της γραμμής ο Ευάγγελος. «Πριν από κάποια χρόνια άρχισα να κάνω animal movement, γιατί είδα ότι η yoga είναι πολύ τετράγωνη, όπως ήταν και το καράτε που έκανα παλιά». Ανοίγει γρήγορη παρένθεση σε αυτό το σημείο για να πούμε πως ο Ευάγγελος από την εφηβική του ηλικία μέχρι τα 23 του έκανε πρωταθλητισμό. «Ήθελα, λοιπόν, να βάλω στην πρακτική μου περισσότερες κυκλικές κινήσεις, οπότε παρακολούθησα ένα movement camp του Ido Portal, ο οποίος μπλέκει κομμάτια yoga –και μάλιστα advanced επιπέδου, ακόμα και kriyas– μαζί με κομμάτια από σύγχρονο χορό και locomotion». Σαν μια σπίθα έμπνευσης να άναψε στο μυαλό του Ευάγγελου και σε αυτό το fit κράμα πρόσθεσε τη δυναμική ευλυγισία, το πώς δηλαδή μπορούμε να πάμε την άρθρωση στο μεγαλύτερο εύρος κίνησης που έχει, βάζοντας όμως συνειδητά τους μυς να το κάνουν, αλλά και κάποια ακροβατικά. 

«Το Moveology θα μπορούσα να πω ότι είναι περισσότερο μια ανάγκη μου. Είναι ο τρόπος που εγώ προπονούμαι και ταιριάζει σε όλους αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν μόνο yoga ή μόνο γυμναστική. Είναι μια μέθοδος που δεν είναι μεθοδευμένη, δεν είναι δόγμα. Έπρεπε, για να γίνω κατανοητός, να βάλω μια ταμπέλα στα πράγματα στα οποία κάνω πρακτική και αγαπώ να προπονούμαι τα τελευταία 25 χρόνια και έβαλα. Και μέσω αυτού μπορώ να δω πώς οι πολεμικές τέχνες, ο διαλογισμός, οι αναπνοές, το παιχνίδι, η yoga, η φιλοσοφία, η ενδυνάμωση, το NLP και ο σύγχρονος χορός συνδέονται και συνεργάζονται. Για μένα είναι πλέον τόσο φυσικό να τα βλέπω όλα αυτά ως ένα. Η πρόκληση είναι να βρούμε πώς “ξεκλειδώνει” το κοινό αυτό στοιχείο που υπογραμμίζει όλες αυτές τις πρακτικές. Και για μένα δεν υπάρχει μία μόνο καλύτερη προσέγγιση. Απλά η δική μου προσέγγιση λέγεται Moveology». 

Δοκίμασέ το κι εσύ!

Βλέποντας ένα βίντεο που έχει ανεβάσει ο ίδιος στο κανάλι του στο YouTube, στο οποίο παντρεύει asanas με spiral κινήσεις, προσπαθώ να καταλάβω σε ποιους ακριβώς απευθύνεται αυτού του είδους η προπόνηση. Είναι για όλους ή μόνο γι’ αυτούς που μπορούν να περπατούν στα χέρια και να κοιμούνται σαν τις νυχτερίδες; Μια εύλογη ερώτηση μετά από αυτό που είδα. «Απευθύνεται σε άτομα που έχουν σωματικούς πόνους, σε άτομα που θέλουν να δουλέψουν την ευλυγισία τους, σε άτομα που δεν θέλουν να βάλουν μια ταυτότητα σε αυτό που κάνουν. Σε άτομα που είναι ανοιχτά στο να μην ακολουθούν ένα γενικευμένο πλάνο, αλλά να “δουλεύουν” πάνω στις δικές τους σωματικές και ψυχολογικές ανάγκες»

Άρα, αν το Moveology είναι ένα μανιφέστο, αυτό σίγουρα θα ξεκινούσε ως εξής: Άνοιξε το μυαλό σου. Βγες από τα κουτάκια. Ετοιμάσου να ιδρώσεις. 

Και αν ήταν αντικείμενο, θα έμοιαζε με πασχαλινό αβγό που μέσα του κρύβει μια έκπληξη. Διαφορετική κάθε φορά. 

Δοκίμασε να κάνεις animal movement/yoga flow με τον founder του Moveology Ευάγγελο Αποστολόπουλο