Ο κάθε ένας από εμάς έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να χαλαρώνει και να αποβάλλει από το κεφάλι του τις σκέψεις που προκαλούν άγχος. Κάποιοι προτιμούν μια βόλτα στη φύση, άλλοι ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ενώ κάποιοι άλλοι μια μορφή διαλογισμού. Ενώ, λοιπόν, δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο «πρωτόκολλο» χαλάρωσης, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να λειτουργήσουν στον περισσότερο πληθυσμό. Ένας από αυτούς, σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Jennifer Taitz και συγγραφέα του βιβλίου “Stress Resets: How to Soothe Your Body and Mind in Minutes” είναι το άκουσμα ενός τραγουδιού.

Κι όμως, υπάρχει το πιο… χαλαρωτικό τραγούδι

Αρχικά, ας μάθουμε με ποιο τρόπο εντοπίστηκε. Ερευνητές από τη μονάδα αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια θέλησαν να δουν αν η μουσική θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόλογη αντικατάσταση της φαρμακευτικής αγωγής. Συγκεκριμένα, συνέκριναν τις επιδράσεις των φαρμάκων σε σχέση με ένα χαλαρωτικό τραγούδι που ηρεμεί το μυαλό πριν από μια ιατρική διαδικασία. Το τραγούδι που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, ονομάζεται “Weightless” από τους Marconi Union. Οι μισοί από τους ασθενείς του πειράματος χρησιμοποίησαν ακουστικά που εξουδετέρωναν τον θόρυβο και στα αυτιά τους έπαιζε αυτό το κομμάτι, ενώ η άλλη μισή ομάδα έλαβε ένα φάρμακο βενζοδιαζεπίνης για να καταπραΰνει τα νευρικά συναισθήματα.

Τα αποτελέσματα μας εκπλήσσουν καθώς φάνηκε πως το τραγούδι είχε παρόμοια αποτελέσματα με τη βενζοδιαζεπίνη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν οι παρενέργειες. Κατανοούμε, λοιπόν, πόσο ανθεκτικοί μπορούμε να γίνουμε αλλά και πόσο μεγάλη δύναμη έχουν οι αισθήσεις μας!

Πώς να αξιοποιήσεις τη μουσική για να χαλαρώσεις

Το κομμάτι “Weightless” των Marconi Union μπορείς να το βρεις στις περισσότερες μουσικές πλατφόρμες, όπως το YouTube και το Spotify, οπότε την επόμενη φορά που θα αισθανθείς ταραγμένη και αγχωμένη μπορείς να το βάλεις να παίξει στα ακουστικά σου. Αν, ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν λειτουργήσει για σένα δεν χρειάζεται να απογοητευτείς, καθώς δεν είναι μια πρακτική που λειτουργεί σε όλους.

Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις μερικές δοκιμές, που φυσικά δεν θα λειτουργήσουν όλες, για να βρεις ποια μουσική σε βοηθάει να ηρεμήσεις. Μπορεί να είσαι τύπος που ηρεμεί με χαλαρωτικές κλασικές μελωδίες ή στα δικά σου αυτιά να λειτουργεί καλύτερα η τζαζ μουσική ή ακόμη και ανεβαστικά τραγούδια με έντονες μελωδίες.

Ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που θα επιλέξεις, μπορείς να βιώσεις αξιοσημείωτα οφέλη από τη μουσικοθεραπεία. Αν αναρωτιέσαι ποια είναι αυτά, θα σου ονοματίσω μερικά.

  • Η μουσική παρέχει μια μη λεκτική διέξοδο για την έκφραση συναισθημάτων, επιτρέποντας στα άτομα να επικοινωνούν και να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους.
  • Η μουσικοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η προσοχή και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ιδιαίτερα σε άτομα με νευρολογικές παθήσεις όπως η άνοια.
  • Αυτή η μορφή θεραπείας έχει αποδειχθεί ακόμη ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση του αντιλαμβανόμενου πόνου και της δυσφορίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε μια μελέτη σε ασθενείς με τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις, η οποία έδειξε ότι η νευρολογική μουσικοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων ηχητικών πρακτικών, βελτίωσε σημαντικά την εκτελεστική λειτουργία, το άγχος και την κατάθλιψη. Στην έρευνα οι συμμετέχοντες έκαναν μουσικοθεραπεία για 30 λεπτά και όχι μόνο για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του στρες τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευεργετικό να ακούς χαλαρωτικές μελωδίες της αρεσκείας σου κάθε μέρα για 10, 20 ή 30 λεπτά, να ακούς αληθινά τη μουσική και να την αφήσεις να σε χαλαρώσει.

Σκέψου την μουσικοθεραπεία σαν τον διαλογισμό. Η καθημερινή εξάσκηση μπορεί να αποφέρει οφέλη για την ψυχική υγεία από μόνη της, αλλά μπορείς επίσης να τη χρησιμοποιήσεις για να χαλαρώσεις το μυαλό σου και στιγμιαία, κάτι σαν κουμπί έκτακτης ανάγκης.

Για να ξεκινήσεις φτιάξε τη δική σου λίστα αναπαραγωγής με μουσική που ξέρεις ότι σε βοηθάει να χαλαρώσεις. Προσπάθησε να την ακούς καθημερινά και να έχεις σε άμεση πρόσβαση σε αυτή, όταν νιώθεις άγχος. Τα αποτελέσματα είμαι σίγουρη ότι θα σε εκπλήξουν.